Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jedno PC v síti netiskne.

Zdravím. Stojím před problémem - mám síť, ve které jsou dvě PC, dva notebooky, jedna síťová tiskárna a internet ADSL. Dvě PC, tiskárna, jeden NTB a ADSL router jsou připojeny do samostatného routeru. Další NTB je připojen do ADSL routeru. Na všem jede jak internet tak tiskárna. Pouze na NTB, který je zapojen do ADSL routeru jede pouze internet. Tiskárna nejede. Poradíte mi prosím někdo čím to může být?

Předmět Autor Datum
Jak jsou nastavene DHCP servery? Oba routery routuji?
Jan Fiala 09.06.2008 22:00
Jan Fiala
Bohužel nejsem v tomto kovaný a moc tomu nerozumím. Byl jsem postaven před tento problém s tím, že u…
NagyMaros 09.06.2008 22:20
NagyMaros
a ti "odborníci" jsou odborníci na dojení krav? edit: a co jsou vůbec ty krabičky zač? můžeš je vys…
touchwood 09.06.2008 22:32
touchwood
BTW, doufám, že si ti "odborníci" nic nevyfakturovali, protože jinak bych být majitelem po nich chtě…
touchwood 09.06.2008 22:36
touchwood
Ti "odborníci" asi fakturovali (asi určitě) ale to já neřeším. To není můj problém. Když jsem tam dn…
NagyMaros 09.06.2008 22:56
NagyMaros
vyhodím ten "zastaralý" router (Asus wireless router WL-500g) 1. Nevyhadzujte nic, 2. asus wl-500g…
2laak 09.06.2008 23:03
2laak
Kolik zásuvek mívají switche? To zalezi na tom, aky kupite. Vacsinou su varianty s 5, 8, 10, 20, 50,…
touchwood 09.06.2008 23:09
touchwood
He... Wl-500g je zastaralý? :-D No tak to je teda gól :-D Takže: Já bych postupoval následovně (mož…
touchwood 09.06.2008 23:07
touchwood
1: jak přepnu Asus do režimu "AP"? Pak mi bude tisknout i ten kdo bude připojený do ZyXELu? 3. to as…
NagyMaros 09.06.2008 23:20
NagyMaros
ad 1) koukni semhle: http://www.joyce.cz/f/joyce/p/data/webadmindemo/ASU S/WL-500GD/index.asp.htm -…
touchwood 10.06.2008 06:45
touchwood
Díky moc za odpovědi. Zkusím se tím prokousat
NagyMaros 10.06.2008 06:49
NagyMaros
ještě k tomu Zyxelu a bridgingu: návod od výrobce: http://www.zyxel.com/web/support_knowledgebase_de…
touchwood 10.06.2008 06:54
touchwood
že už tam byli tři odborníci, kteří prý konstatovali, že router (ne ten ADSL) je zastaralý a prostě…
anarchist 10.06.2008 06:11
anarchist
Budu to psát asi už posté, ale spojovat se z WAN strany na LAN stranu přes NAT ("za" router) NELZE -…
touchwood 09.06.2008 22:32
touchwood
Dočetl jsem to až sem. Pokud vše chodí, až na ten jeden PC a oba routery jsou fyzicky na jednom míst…
Jan Fiala 10.06.2008 08:05
Jan Fiala
no, já předpokládám, že v takové síti je "něco jako demilitarizovaná zóna" (protože to klasická DMZ…
touchwood 10.06.2008 08:46
touchwood
A protoze mu nevysly LAN konektory na druhem routeru, zapojil PC do prvniho. Tohle by vyresil switch…
Jan Fiala 10.06.2008 09:47
Jan Fiala
to ano, ale já razím zásadu nedělat polovičatá řešení, ono to má totiž tu nepříjemnou vadu v tom, že…
touchwood 10.06.2008 09:50
touchwood
Ja to myslel jinak. Ted okamzite to muze vyresit switchem - PC zacne tisknout hned bez laborovani s… poslední
Jan Fiala 10.06.2008 10:24
Jan Fiala

Bohužel nejsem v tomto kovaný a moc tomu nerozumím. Byl jsem postaven před tento problém s tím, že už tam byli tři odborníci, kteří prý konstatovali, že router (ne ten ADSL) je zastaralý a prostě tomu kdo bude připojen do ADSL routeru pojede internet ale tiskárna ne. Víc nic neudělali a už se neozvali. Na dotaz co si teda mají koupit místo zastaralého routeru jim nikdo neodpověděl. Je to firma mého kámoše a ten neví co teď má dělat. Jak jsem psal sítím moc nerozumím ale slíbil jsem mu, že se pokusím něco zjistit. Zkusil jsem prohodit počítače a opravdu to je tak - ten kdo je na ADSL routeru netiskne.
Kde zjistím nastavení DHCP serverů a co to znamená, že router routuje?

Ti "odborníci" asi fakturovali (asi určitě) ale to já neřeším. To není můj problém. Když jsem tam dnes přišel tak jsem viděl síťové kabely zauzlované k trubkám ústředního topení, koncovky "nacvaknuté" tak, že když jsem s nimi "zaviklal" tak vypadávalo spojení (drátky uvnitř jsou polámané). Oba routery byli na bedně PC v rohu kde není žádná cirkulace vzduchu, zmuchlané vše dohromady. Když jsem na ně sáhl tak jsem se spálil. Nekecám. Jak jsem psal. Sítím rozumím jen tak, že umím vyrobit kabel, pospojovat hardware a jakž takž to nastavit ve win XP. Proto zde prosím o pomoc. Kamarád je už na prášky. Ve svém oboru je dobrý ale počítačům rozumí jen jako uživatel a potřebuje aby mu fungovalo vše jak má. Je ochoten zaplatit aby mu to fungovalo. Nejvíce mě zaráží, že jedním z těch "odborníků" je celkem dost známá firma. A teď mu neberou telefony a nehodlají se s ním bavit. Nevím no.
Chci se tedy zeptat. Pomůže když vyhodím ten "zastaralý" router (Asus wireless router WL-500g), koupím switch a do něj zapojím PC, NTB, tiskárnu, a ten ADSL router (ZyXEL Prestige 600 series)? Kolik zásuvek mívají switche? Pokud jich bude mít máto, můžu ostatní PC připojiut do ADSL routeru?
Díky za odpovědi.

He... Wl-500g je zastaralý? :-D No tak to je teda gól :-D

Takže: Já bych postupoval následovně (možnosti, podle ceny a náročnosti):

1. Asus přepnout do režimu "AP", kdy všech jeho 5 portů funguje jako LAN (0 Kč nákladů), pak můžeš zařízení připojovat do libovolného volného portu
2. nechat vše jak je a za cca 400Kč s DPH koupit "luxusní" 8-port switch a připojit do LAN portu Asusu a všechna zařízení pak do něj nebo Asusu
3. Zyxel přepnout na bridge, Asus nastavit na PPPoE připojení, dokoupit switch (viz bod 2.) a zapojit do Asusu. Toto řešení je asi nejlepší, ale vyžaduje nejvíce úprav i investice. Asus má totiž velmi dobrý firewall i velmi dobré možnosti co se konfigurace týká.

ad 1)
koukni semhle: http://www.joyce.cz/f/joyce/p/data/webadmindemo/ASU S/WL-500GD/index.asp.htm - je to poslední volba, poté přijde restart a je to. Jen teď nevím, jakou bude mít následně Asus IP adresu (už se nepamatuju, dělal jsem to jen asi 2x a navíc já osobně v těchto perfektních krabičkách používám systém X-WRT), ale tipuju, že stejnou jako byla na LAN straně, nebo se ti po přepnutí automaticky objeví formulář na zadání nové IP). Na to pozor, protože pokud bude jiná, než přidělovaná ze Zyxelu, takže si asi budeš muset na PC na chvíli ručně nastavit IP adresu a ještě přenastavit jeho IP adresu.

ad 3)
je to celkem prosté, na zyxelu se nastaví bridge (podívej se do manuálu), VPI a VCI zůstanou stejné. Na Asusu je pak potřeba zde http://www.joyce.cz/f/joyce/p/data/webadmindemo/ASU S/WL-500GD/index.asp.htm nastavit ve "WAN Connection Type" metodu PPPoE a do sekce PPPoE/PPPtP vyplnit Username a Password původně se necházející na Zyxelu (např. u Telefóniky je to dnes standardně "O2" a "O2")

P.S.: linky, které jsem zde uvedl, jsou odkazy na demo weby konfigurace u distributora těchto zařízení, samozřejmě to musíš nastavovat na svém (svých) zařízení(ch), tedy musíš znát jejich IP adresy. Asus by ti měl pomoci, do prohlížeče by mělo stačit zadat Myrouter , u Zyxelu by to měla být adresa buď 10.0.0.138 nebo 192.168.1.1

že už tam byli tři odborníci, kteří prý konstatovali, že router (ne ten ADSL) je zastaralý a prostě tomu kdo bude připojen do ADSL routeru pojede internet ale tiskárna ne. Víc nic neudělali a už se neozvali.

Nemohu říci, že bych byl překvapen, ale podivit se musím. Po přečtení dalších vašich příspěvků dvojnásob. Je to pakáž. Souhlasím s touchwoodem, že bych jim nedal ani korunu a to by z toho ještě vyšli lacino. Jsou to jen prachsprostí "spojovači krabiček". A ani to podle všeho neuměj pořádně.

Budu to psát asi už posté, ale spojovat se z WAN strany na LAN stranu přes NAT ("za" router) NELZE -alespoň ne jednoduše (jde to pomocí forwardingu a podobných vylomenin, ale toto není klasické routování).

Ten, kdo to takto zapojil, by se měl držet od sítí a počítačů hodně daleko, protože tomu rozumí jako koza petrželi. Druhý router do LAN je totální nesmysl.

Řešení: zrušit druhý router (anebo, pokud je z nějakého nejasného důvodu vyloženě potřeba, pak všechny PC dát do jedné LAN, tedy LAN druhého routeru), přidat případně porty pomocí switche. Pokud je DSL router určen jen pro připojení k DSL, je vhodné jej přepnout do režimu bridge a zbavit se tak jedné úplně zbytečné podsítě.

Dočetl jsem to až sem.
Pokud vše chodí, až na ten jeden PC a oba routery jsou fyzicky na jednom místě, osobně bych do toho nevrtal a dokoupil úplně obyčejný 8-mi portový switch (asi 300 Kč), který bych zapojil do druhého routeru. Všechny PC, včetně toho, který netiskne bych zapojil do switche. A v té chvíli jsou všechna PC v jedné síti a problémy s tiskem by měly zmizet.

Opravdu tam to jedno PC je zapojeno v prvním routeru jen proto, že nebyly volné LAN přípojky? Není na něm "něco", kvůli čemu by muselo být zapojeno tam, kde je?

to ano, ale já razím zásadu nedělat polovičatá řešení, ono to má totiž tu nepříjemnou vadu v tom, že to pak má tendenci nabalovat na sebe problémy - viz ti "ajeťáci" co to tam zapojovali. Rozhodně ale souhlasím s Tebou, že pokud si na to tazatel netroufá, je lépe zvolit jednodušší řešení (které jsem také uvedl)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru