Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Počítačová síť server - klient pro rodinný dům

Zajímalo by mě, jak by se dalo elegantně vyřešit zajištění IT techniky pro všechny členy rodiny v rodinném době při současné potřebě společných i soukromých dat. Konkrétně potřebuji mít přístup k Pohodě jak z kanceláře, tak i z pracovny, které jsou na různých patrech domu + přístup k emailu a webům pro ostatní členy rodiny. Nejjednodušší, ale ne nejpraktičtější je přenášet pracovní NB mezi kanceláři a pracovnou a zbytku rodiny také pořídit PC/NB, ale slyšel jsem něco o síti server - klient, popřípadě by to možná šlo řešit i přes NAS, ale netuším, jak to udělat s Pohodou. Vlastním 2 licence Pohody, ale není to serverová verze.

Předmět Autor Datum
Vlastním 2 licence Pohody, ale není to serverová verze. Pořídit Pohoda NET3.
Kurt 20.11.2017 09:55
Kurt
Serverova byt nemusi. Kupis HP Microserver, k tomu dotovanu licenciu WIndows Foundation a mozes sa p…
fleg 20.11.2017 10:32
fleg
Takhle - zatímco licence na 1 PC třeba u Pohody Standard vyjde na 7 980,00 Kč a přídavná nesíťová k…
Kurt 20.11.2017 10:36
Kurt
Neskumal som, ale...co si pamatam Pohoda bola "sietova" tak, ze db bola na jednom pc a na ostatnych…
fleg 20.11.2017 10:43
fleg
Tak o síťové Pohodě vím, ale nevím, jestli by mi nestačilo jenom mít data Pohody na NASu nebo síťové…
jege 20.11.2017 12:02
jege
Pokial Pohoda umoznuje zmenit umiestnenie cielovej db tak ano stacilo by ti NASko a tam mat nazdiela…
fleg 20.11.2017 12:09
fleg
Tak pokud to lze takhle (zjistím na podpoře Pohody), tak by se nouzově dalo mít data Pohody i na fla…
jege 20.11.2017 12:34
jege
Aj to je riesenie.
fleg 20.11.2017 12:36
fleg
Tak podpora Pohody nic pořádně neví nebo jsem jenom zrovna natrefil na ne moc znalého technika. Přen…
jege 20.11.2017 19:20
jege
aby flash disk dostal stále stejné jméno myslíš písmeno. na všechny potřebné pc nainstalovat službu…
ledníbrtník 20.11.2017 20:21
ledníbrtník
Neserverova verzia prenasa po sieti cele databazy a v pripade, ze su tie databazy velke tak aj 1Gbit…
Kilo.Viktor 20.11.2017 18:09
Kilo.Viktor
Je pravda, ze zakaznik, kde som to adminoval ja (ucto firma 5ks pc) presiel neskor aj po upgrade na…
fleg 20.11.2017 21:04
fleg
Mám dojem, že řešíš něco jiného než o čem se bavíme. O současné práci vícero klientů není řeč, vždy…
jege 20.11.2017 23:36
jege
USB flash disky, ani externe HDD disky nedoporucujem pouzivat. Kazia sa. USB sa lubi pokazit za jazd…
Kilo.Viktor 21.11.2017 02:17
Kilo.Viktor
Client - server je neco jineho, nez o cem se tu celou dobu mluví. Mít data na serveru/NAS a přistup…
Jan Fiala 20.11.2017 21:34
Jan Fiala
Ano, představoval jsem si to jako tenkého klienta s tím, že možná by mi stačilo i jenom sdílení dat…
jege 20.11.2017 23:38
jege
Tenkého klienta se svým účetnictvím nedosáhneš. Ale šlo by to i tak, že by sis na NAS rozjel virtuá… poslední
Jan Fiala 21.11.2017 07:18
Jan Fiala

Serverova byt nemusi. Kupis HP Microserver, k tomu dotovanu licenciu WIndows Foundation a mozes sa pripajat cez vzdialenu plochu. Cize nainstalujes Pohodu na server a mozes pracovat na akomkolvek PC, ktory ma terminal klienta, co je dnes kazde PC s kazdym OS.
Je tam maly hacik. Foundation obsahuje sice 15 uzivatelskych kont uz v zaklade, ale nema remote desktop licencie (okrem admina), takze by si ich musel dokupit a su dost drahe na moj vkus...alebo by si to pololegalne obisiel, ze si budes licencny server robit sam sebe.
Vyhoda prace na servri je jasna, na kazdy program ti staci jedna licencia.

Takhle - zatímco licence na 1 PC třeba u Pohody Standard vyjde na 7 980,00 Kč a přídavná nesíťová k ní na 3 190,00 Kč, tak licence na NET3 (pro 2-3 PC) vyjde na 11 970,00 Kč. tedy náklad navíc oproti současnému stavu je 800 Kč bez DPH. Obávám se, že pořizování serveru je přecejen o něco dražší legrace.

Ale samozřejmě ten server má i další možné využití (např. coby NAS), čili záleží na tom, jestli bude řešena jen Pohoda (k té by se NAS stejně nejspíš pořizoval) nebo i další aplikace.

Neskumal som, ale...co si pamatam Pohoda bola "sietova" tak, ze db bola na jednom pc a na ostatnych len sw. Pocas prace sa natahovala cela db, pri ukladani zmien posielala cela db, co sposobovalo, ze Pohoda bola nepouzitelna na wifi, dalo sa s nou na 100Mb sieti, ale pre pohodlnu pracu si musel byt na Gb.
Okrem toho existovala serverova verzia, ktora si vyzadovala MSSQL a bola vyrazne drahsia.
Aky je sucasny stav netusim, ale pokial sa stale prenasa cela db je akakolvek praca na Pohode cez net blbost, jedine, zeby tie pc boli prepojene aspon 100Mb netom.
Samozrejme ak ma na pohode jednu firmu nahodenu a cela db ma 1MB tak by to slo obstojne snad aj na normalnom internete.

Tak o síťové Pohodě vím, ale nevím, jestli by mi nestačilo jenom mít data Pohody na NASu nebo síťovém disku a na dvou PC/NB pak normální licence, což by bylo nejjednodušší řešení. Jinak vůbec netuším, co obnáší síť server - klient, servery v nabídce prodejců jsou, ale připojovat k tomu normální PC/NB je jako s kanónem na vrabce a nějaké jednoúčelové klienty - terminály jsem nikde nenašel.

Pokial Pohoda umoznuje zmenit umiestnenie cielovej db tak ano stacilo by ti NASko a tam mat nazdielanu db Pohody. Kedysi to urcite slo, nastavoval som to tak u klientov.
Idealne je zavolat na ich pdporu a spytat sa na toto riesenie.
Pripojit k serveru mozes aj mobil alebo tablet, staci ak ma sw podporu RDP.

Tak podpora Pohody nic pořádně neví nebo jsem jenom zrovna natrefil na ne moc znalého technika. Přenosnou instalaci Pohody nedoporučuje, přenosná data k 2 licencím Pohody také ne, ale nevylučuje, že to může fungovat jak ve verzi přenosných dat, tak i dokonce ve verzi kompletní přenosné instalace. Prý snad to někteří zákazníci zkoušeli a možná to některým i funguje, ale stejně to nedoporučuje. :-D

Jedinou možností je to vyzkoušet sám, nejdříve jako plnou instalaci a pokud to nebude fungovat, tak zkusit aspoň přenosná data. Jako úskalí u flash disku mě napadlo, že budu muset nějak zajistit, aby flash disk dostal stále stejné jméno. Lze to nějak jednoduše udělat?

Edit: Něco z toho by mi mělo vyhovovat: https://www.zive.cz/poradna/jak-nastavit-stejne-pismeno-u-externich-disku-/sc-20-cq-431695/default.aspx?consultanswers=1

Neserverova verzia prenasa po sieti cele databazy a v pripade, ze su tie databazy velke tak aj 1Gbit siet je pomala. Dalsie spomalenie je v pripade sucasnej prace viacerych klientov a je tam taky ofuk, ze nemozu mat otvorene rovnake databazy. Neserverovu verziu som administroval a nedoporucujem ju. To je priam katastrofa pouzivat to. Samozrejme, kto neriesi rychlost a ma hodne casu, moze pouzit aj takuto vec. Na transfer cez kluce rovno zabudni. Da sa to nudzovo pouzit, ale pri pouziti viac krat za den na roznych pocitacoch stratis kontrolu nad tym, ktory pocitac ma aktualne data, pripadne si budes musiet aktualne data kopirovat na tie ostatne pocitace z toho na ktorom si prave nieco dorobil.

Je pravda, ze zakaznik, kde som to adminoval ja (ucto firma 5ks pc) presiel neskor aj po upgrade na 1Gb na "serverove" riesenie...proste nainstaloval Pohodu na Win server a pracovali ak si dobre pamatam vsetci cez RDP, pretoze na take nieco mal licenciu a ozajstna serverova Pohoda bola vtedy dost draha.

Mám dojem, že řešíš něco jiného než o čem se bavíme. O současné práci vícero klientů není řeč, vždy bude aktivní jenom jedna instalace Pohody, rovněž tak data se nebudou přenášet přes flash disk, ale celá Pohoda nebo její datová část bude na jednom jediném disku, t.j. bude to přenosná kompletní Pohoda (stačí jedna licence) nebo to budou 2 licence Pohody na 2 různých PC, které budou mít datovou část na stejném a jediném flash disku.

Původní představa byla server s nainstalovanou Pohodou (síťovou nebo normální) a HW tencí klienti po budově, ale z volně dostupných informací jsem zjistil, že to asi nebude výrazně levnější a ani pohodlnější než normální PC/NB v peer-to-peer síti.

Client - server je neco jineho, nez o cem se tu celou dobu mluví.

Mít data na serveru/NAS a přistupovat k nim z několika instalací pohody není klient - server. To je jen sdílení dat.
Klient - server je dvouúrovňová architektura, kdy ti část aplikace běží na serveru a část na klientovi.

Příklady:
Tenký klient - na aplikačním serveru běží serverová část, která se stará vlastně o vše - zápis, kontrolu dat, ... Na klientovi pak běží třeba jen prohlížeč, který slouží jen pro zadání a zobrazeni dat a nemá žádnou vlastní složitější logiku
Tlustý klient 1 - na aplikačním serveru běží SQL server, který slouží jen jako úložiště dat a veškerá logika je na klientovi
Tlustý klient 2 - na aplikačním serveru běží SQL server, který má kus logiky aplikace v uložených procedurách a na klientech běží aplikace, která obsahuje další část logiky aplikace

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru