Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Propojení dvou komponentů - reproduktory-televize

Dobrý den.
Spíše než nějak odborněji se zeptám jen laicky a spíše na radu a názor.

Vlastním reproduktory Genius SW-HF5.1 4600, které mám zapojené k počítači. Dále vlastním televizi Panasonic TX-40EX703E. Samozřejmě je známo, těm, kteří se o to zajímají, že obecně televizory přestaly podporovat výstupy zvuku u televizorů. Zase je výhoda, že tato televize má optický výstup na zvuk (tedy v podstatě jeden z nejkvalitnějších), který bych rád pomocí optického kabele propojil s mými zmiňovanými reproduktory.

Jelikož moje reproduktory mají ale pouze ANALOG (Cinch) vstupy, tak je jediná možnost zapojit televizi s reproduktory pomocí nějakého kabelu / převodníkuz Optického na analog (cinch). Moje reproduktory (viz specifikace či fotky) podporují více kanálů, mezi kterými lze přepínat (takže není problém propojit jak televizi s repráky do kanálu ,,TV" a také přepnout pak zpět na kanál ,,PC" 5.1 zvuku).
Otázkou je - který z převodníku (kabelů) z Optického na analog (cinch) mi doporučíte.
Jelikož jsem poměrně náročný uživatel co se týče medii obecně (hudba i obraz), rád bych využil nějaký kvalitnější převodník - nemusí to být zase nějaká úplně špička za desetitisíce, v podstatě nějaký kvalitní za přijatelnou cenu.

Napadla mě také možnost to propojit místo převodníku rovnou zakoupením ,,zesilovače", který bych následně později mohl využít na připojení třeba dalších komponentů (třeba bluray přehávače, který plánuji a podobně).

Která varianta vám přijde lepší - pomocí převodníku (Optický->analog(cinch)) nebo zesilovač? Pokud zesilovač, který doporučíte? Do zesilovače by šlo pak pomocí optického připojit tv a ve stejným vstupu pak zapojit do TV kanálu do beden?

Díky :)

Předmět Autor Datum
Tohle stereo ,5:1 akorát na ebay.. nový
sambilionk 15.02.2018 20:18
sambilionk
Máš s ním zkušenosti? Viděl jsem na netu i za třeba tisíc korun. Je dobrý? nový
DavidDizzer 15.02.2018 20:28
DavidDizzer
Tenhle jsem koupil tatíkovi k zesíku a funguje jak má akorát některý programy vysílaj v 5:1 a pak zv… nový
sambilionk 15.02.2018 21:04
sambilionk
Pokud (jak píšeš) jsi "náročný uživatel", měls rovnou koupit zesík či receiver a adekvátní reprosous… nový
mif 15.02.2018 20:18
mif
Náročný jsem (nebo alespoň si vychutnávám SACD, HD-master audio a podobně), což většina neřeší a nep… nový
DavidDizzer 15.02.2018 20:26
DavidDizzer
Ono je to celkem jedno. Klidně tohle. nový
mif 15.02.2018 20:39
mif
Dobře tak já se po nějakém podívám. Jinak když já pak pichnu vlastně z optiky převod na analog (cin… nový
DavidDizzer 15.02.2018 20:50
DavidDizzer
Jen ve dvou (L + P front). Ty bedny nemají signálový procesor, aby vyčarovaly prostorový zvuk. Jsou… nový
mif 15.02.2018 20:56
mif
Aha - protože stereo přece může hrát i ve všech pěti. Je jasné, že nebude prostorový zvuk, ale stere… nový
DavidDizzer 15.02.2018 21:05
DavidDizzer
Tak ještě jednou. DAC ti dá z optiky stereo (jak jsme se usnesli, o 5.1 DAC nevíme). Stereo je "dva"… nový
mif 15.02.2018 21:10
mif
No ne, já jen říkám, že dole v obýváku mám taky přes televizi puštěno stereo pomocí jen dvou cinch a… nový
DavidDizzer 15.02.2018 21:34
DavidDizzer
Prevodnik na 5.1 jsi nikde nevidel..? Dyt se to tu resi furt. Dej si vyhledat DAC 5.1. Jinak narocny… nový
Abox 15.02.2018 21:19
Abox
Bavíme se o řešení za tři až patnáct fíků? Tedy ano, viděl. Za ty prachy jsou v bazarech použitá dom… nový
mif 15.02.2018 21:24
mif
Ještě dotaz. Kdybych chtěl tyto moje zmiňované reproduktory propojit tak, aby hrály jak z televize t… nový
DavidDizzer 15.02.2018 21:38
DavidDizzer
Současně ne. Z PC přes zvukovku, z TV přes D/A převodník. nový
mif 15.02.2018 21:47
mif
Dobře takže budu mít tím pádem pouze 5.1. zvuk u PC, u Telky pak jen stereo, že? Takže kdybych chtěl… nový
DavidDizzer 15.02.2018 21:50
DavidDizzer
Tohle řeší receiver a reprosoustava. Sorry, jedny aktívní bedny ke dvěma zařízerním nepřipojíš nový
mif 15.02.2018 22:01
mif
teď mě ještě napadlo - kdybych sehnal třeba DAC převodník s 5.1. - tak by to šlo - poslední možností… nový
DavidDizzer 15.02.2018 21:54
DavidDizzer
Myslím tedy do každého vstupu Analog v bednách zapojit (1x RCA Male -> 2x RCA female) jako třeba tad… nový
DavidDizzer 15.02.2018 22:15
DavidDizzer
Ten prevodnik ma 2 x opticky vstup - tzn. pokud by v PC byla taky optika, tak jeden vstup z PC a dru… nový
Abox 16.02.2018 05:58
Abox
No... to co jste poslal není úplně pro můj případ, ale nevadí. Spíše jsem se ptal, že pokud bych pře… nový
DavidDizzer 16.02.2018 11:51
DavidDizzer
Tak tohle ne tady řešil to samý ,jako osobně bych koupil k tv raději Av receiver je to jiná kvalita… nový
sambilionk 16.02.2018 13:31
sambilionk
Jsou, po straně je sloupek fotek "kolem dokola", takže i zezadu ;-). Hezká hračka… poslední
Kachlík 16.02.2018 16:42
Kachlík
Jejda - bedny už mám několik let, původně jen k počítači. Teď jsem si koupil telku a řekl jsem si, ž… nový
DavidDizzer 15.02.2018 21:35
DavidDizzer

Pokud (jak píšeš) jsi "náročný uživatel", měls rovnou koupit zesík či receiver a adekvátní reprosoustavu. Ty Geniusy nehrají špatně, ale k standardnímu audio řetězci je nepřipojíš. Převodník optika/analog 5.1 možná existuje, ale já o něm nevím.

Náročný jsem (nebo alespoň si vychutnávám SACD, HD-master audio a podobně), což většina neřeší a nepozná. Každopádně jsem student a abych koupil vše znovu, na to nemám. Takže Bedny mi zatím stačí, hrají fakt slušně. Převodník mi stačí pouze na stereo, na 5.1 jsem taky neviděl nikde. Spíše mi doporuč, prosím, jaký převodník - uživatel výše (nad tebou) v příspěvku mi poslal odkaz na nějaký, máte s ním zkušenosti?
Rád bych nějaký takový převodník, jen kvalitní.

Napadlo mě to propojit ještě přes zesilovač, co mi nabízí kámoš (sice z roku 2000), ale je prý drahý, kvalitní, nepoužitý a od SONY :D Ale prozatím bych rád zakoupil ten převodník. Se kterým máte zkušenosti, a který je fakt dobrý, díky

Dobře tak já se po nějakém podívám.

Jinak když já pak pichnu vlastně z optiky převod na analog (cinch) do těch repráků, kde ten kanál chce jen levý a pravý (dva cinchy), tak bude to v bednách hrát jako stereo, ale ve všech pěti bednách nebo jen ve dvou? Protože pokud jen ve dvou předních, pak by to postrádalo význam připojit - asi to bude hrát jako stereo ve všech bednách, že? Snad ne jen ve dvou předních :D

No ne, já jen říkám, že dole v obýváku mám taky přes televizi puštěno stereo pomocí jen dvou cinch a hraje mi ve všech bednách. HRAJE STEREO, ale ve všech bednách. Stereo znamená dvě, ale když máš beden pět, může hrát stereo stejně ve všech bednách ;) proto říkám, že 5.1 bude hrát asi jen stereo, prostorový samozřejmě že ne.

Bavíme se o řešení za tři až patnáct fíků? Tedy ano, viděl. Za ty prachy jsou v bazarech použitá domácí kina (včetně repráků a digitálních vstupů).

edit:

Tak tos mě dostal. Sice tomu není vidět prdel (fakt jsou tam ty cinche? ]:)), ale za ty prachy (slibují komplet 5.1 out) super.

Ještě dotaz. Kdybych chtěl tyto moje zmiňované reproduktory propojit tak, aby hrály jak z televize tak z PC jako 5.1., lze to? A jak? Z pc mi hraje normálně 5.1. - pouštím tam i díky dobré zvukové kartě SACD, HD-master audio a různé Hi-res (HD) nahrávky. Ale když už by byla možnost, rád bych, když budu pouštět v televizi 4K (nebo full hd) filmy, tak jak to propojit s bednami, aby hrálo těch zmiňovaných 5.1, když už by byla ta možnost? díky :)

Dobře takže budu mít tím pádem pouze 5.1. zvuk u PC, u Telky pak jen stereo, že? Takže kdybych chtěl i přes telku i přes PC 5.1 zvuk, tak to možné není?

Ani pomocí jinak než převodníku, třeba zesilovačem? ;) Prostě jakoukoliv možností bych rád měl i z PC tak i z telky 5.1. kanálový zvuk, jak by to šlo udělat? ;)

teď mě ještě napadlo - kdybych sehnal třeba DAC převodník s 5.1. - tak by to šlo - poslední možností je ta - že co kdybych koupil rozbočovače CINCH (analog), kde bych vždy píchnul do každého analog vstupu do beden jeden rozbočovač, vznikly by tím pádem v každém vstupu dva vstupy a jeden by šel vždy normálně analog z PC a druhý analog z telky.
Nevím, zda mě pochopíte, mohl bych to klidně vyfotit a popsat podrobněji. Zkrátka ty bedny (zezadu mají vstupy analog) - a co kdybych každý z těch analog vstupů rozšířil zasunutím analog rozbočovače z jednoho na dva - tím pádem bych do každého vstupu (třeba do L - píchnul jak černý z PC, tak černý z telky, do R to samé ale druhý kanál červený z PC a červený z telky) a tím pádem bych používal buď přes optický telku a nebo PC - samozřejmě nevím, co by to udělalo, kdybych zapnul zvuk jak v telce tak v PC :D :D :D to by šly dva signály zvuku do jednoho. Ale možnost to je tak propojit, ne?

No... to co jste poslal není úplně pro můj případ, ale nevadí.
Spíše jsem se ptal, že pokud bych převodník z optiky na 5.1 RCA sehnal (což na amazonu opravdu je - https://www.amazon.co.uk/Digital-Adapter-Converter-Decoder-Supports/dp/B00AZHNXNO, ale mám poměrně obavy objednávat něco z takové dálky bez jistoty, že se nejedná o nekvalitní produkt), tak zda by to šlo mým popisovaným způsobem.

Měl bych převodník optika -> 5.1 RCA, který bych vedl z televize. pak bych do každého ze vstupů RCA na zadní straně subwooferu mých reproduktorů pro všechny kanály, bych do každého ze vstupů zakoupil a připojil redukci - tedy rozbočovač (1x RCA male -> 2x RCA female) (https://shop.klotz-ais.com/shop/5489-premade/6988-analog-audio-cable/7168-ayu-9.html nebo v této verzi, samozřejmě bych sehnal kvalitnější - https://www.datart.cz/Kabel-audio-AQ-CAA405-Rozdvojka-1x-RCA-cinch-samec-2x-RCA-cinch-samice.html?desktop=true) - no takže v podstatě každý by byl pak už vstup po dvou - takže bych do např. R vedl z televize jeden černý a jeden černý z PC, do L bych vedl jeden červený z TV a jeden červený z PC - a takto i u ostatních vstupů RCA.

Jen říkám, nevím, co by to udělalo, kdybych pustil zároveň zvuk z PC i televize (třeba omylem)
takže dotaz spíše zní, zda by to takto šlo? ;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru