Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vypálit 96kHz/24bit hudbu (stereo / multichannel)

Dobrý den.
Tímto bych poprosil hlavně ty, kteří rozumí jak mě, tak celé problematice.

Jelikož jsem velkým milovníkem jak kvalitního obrazu (filmy), tak hlavně kvalitního zvuku (hudby). Zkrátka si libuji na kvalitním audiu, a to buď SACD - super audio CD, DVDA (DVD audio), HD-master audio (to platí spíše pro bluray zvuk), a celkově Hi-res (High resolution) nahrávky, které mají alespoň 96kHz/24bit (teoreticky za Hi-res považujeme i 44,1kHz/24bit). Zkrátka a dobře, dotaz směřuje k tomu, jak tyto kvalitní audia vypálit na určité nosiče. I když jsem milovník kvalitního zvuku, jak jej dostat na nosič, už tak neznám. Je samozřejmé, že běžné (audio) CD může obsahovat max. 44,1 kHz a 16 bit, více se na něj nevejde.

Tímto bych se rád tedy zeptal na dva dotazy:
a) Jak a na co (na který nosič - DVD,...) vypálit 96kHz/24bit nahrávky, které jsou třeba "pouze" ve stereu
b) a jak vypálit nahrávky 96kHz/24bit, které mají multichannel (vícekanálový zvuk) (5.1). - Jde o to, že vlastním některá alba (SACD) s multikanálovým zvukem - například Od Jamese Hornera filmovou hudbu k Titanicu, dále třeba SACD v multikanálovém zvuku od Shanii Twain a podobně. Do PC jsem si z těchto alb tyto nahrávky převedl do WAV formátů (bezztrátového nekomprimovaného) a v PC tedy není problém tyto formáty a hudbu kdykoliv přehrávat a poslouchat (ať už stereo či vícekanálový zvuk 95kHz/24 bit atd...)

Chci se tedy zeptat, jak vypálit tyto HD nahrávky na požadované nosiče (nejspíš minimálně DVD a více).

((no a bod c) v podstatě navazuje na bod a) a b), akorát s rozdílem, že obsahují i videa - a to se týká DVD audio. Jak vypálit DVD audio?)) - ale primárně potřebuji vědět dotaz a), b)

Děkuji mnohokrát za případnou radu, pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, zkusit můžeš tohle: https://technet.idnes.cz/vyrobte-si-hudebni-disky-v-takove-kvalite-ja…
Ivan1 07.03.2018 19:14
Ivan1
Ano, teď to podle toho zkouším. Ale stále by mi podl vysvětlit princip, na jakém to funguje. Třeba…
David Dizzer 07.03.2018 19:44
David Dizzer
CD má standardně 73 minut, ale je tam rezerva do 80. Pokud tu rezervu využiješ, nemusí to všechny CD…
dsa 07.03.2018 21:13
dsa
Ano, to je mi známo. :) Proto převádím na Wav, protože to přehrává běžný stolní přehrávač. Díky za p…
David Dizzer 07.03.2018 21:16
David Dizzer
Su stolne prehravace ktore prehraju aj flac, napr. nejaky jeden moj sony BD player prehra flac ked p… poslední
MMnereg 13.03.2018 12:59
MMnereg
Zcela jednoduše. Stačí vložit cd s hudbou do pc mechniky, a pomoci softweru od Creative (je potřeba… nový
jezekhifi 12.03.2018 18:20
jezekhifi
Nechapem naco to chces vypalovat, ked mas original SACD alebo bluray disk, tak uz mas predsa v ruke… nový
MMnereg 13.03.2018 12:55
MMnereg

Ano, teď to podle toho zkouším. Ale stále by mi podl vysvětlit princip, na jakém to funguje.

Třeba včera jsem vypaloval klasické audio CD s 44,1 kHZ / 16 bit - napřed mě překvapilo, že po překonvertování do WAV z flac mi na disk nemůže kapacitně vejít, když disk CD má jen 700 MB. Pak jsem nalezl na fórech, že pokud tvořím AUDIO CD, tak nemusím hledět na kapacitu velikosti (že přesahuje požadovaných 700 MB), ale bere se to vzhledem k celkovému času disku - CD disk dokáže obsáhnout 80 minut nahrávek a je jedno, jestli to bude mít 700 MB nebo 770 MB.

Ale i tak stále nerozumím principu. Když je to jedno, jak je velký soubor, ale je důležité, aby písničky na disku byly do délky 80 minut, jak to funguje třeba u vypalování 96 kHz/24 bit nahrávek? Moje nahrávky mají ve flacu třeba 4,25 GB, což by na DVD vyšlo, ale běžně nepřehrávají přehrávače flac, ale wav. Takže po konverzi do wav mají soubory velikost 7 GB. Pokud by to ale fungovalo jako u tvorby CD audia, kdy nezáleží na velikosti, ale na počtu minut, které nahrávky obsahují (u CD v 44,1 kHz/16 bit kvalitě, u DVD-audia atd... v 96 kHz / 24 bit kvalitě), tak u toho DVD-audia mohu klidně nahrát tyto soubory o velikosti 7 GB a vypálit je ve formátu DVD-audio na DVD o kapacitě 4,7 GB?

Proto by mě zajímalo celkově vysvětlit nejen ,,na, tady máš program, vypal to podle návodu tímto programem". Ale celkově by mi bodla rada, na jakém pricnipu to funguje co se týče kapacity délky nahrávek v požadované kvalitě vs. kapacitě velikostní (MB/GB). Protože opravdu u CD audia s 44,1 kHz/16bit moc nezáleží na tom, že mírně přesahuje kapacitu 700 MB, hlavní je, že nahrávky v této kvalitě nepřesahují požadovaných 80 minut, které se na CD vlezou. Funguje to stejně u DVD (audia)? Jaký je celkový princip

Tímto by mě samozřejmě zajímal celkový postup, rada jak vypalovat taková audia a podobně :)

Budu rád za někoho zkušeného a kdo poradí. Děkuji ;)

CD má standardně 73 minut, ale je tam rezerva do 80. Pokud tu rezervu využiješ, nemusí to všechny CD přehrávače přehrát ... Pokud jde o data, nevadí to tolik (CD ROM to obvykle přehrají).

FLAC je (bezeztrátová) komprese, takže je menší, než WAW. Ale je to formát, který přehrávají SW přehrávače na PC, ne SACD či CD či DVDA přehrávače.

Zcela jednoduše. Stačí vložit cd s hudbou do pc mechniky, a pomoci softweru od Creative (je potřeba kvalitní zvukovou kartu) a tam nahrát hudbu do formátu 24bit/96Khz. Přehraje to jen sacd přehrávač (např muj Sony dvp ns 900).

Dodám, že pro muj sacd to muselo být vypáleno jako audio cd.

Nechapem naco to chces vypalovat, ked mas original SACD alebo bluray disk, tak uz mas predsa v ruke disk, a nepotrebujes nic vypalovat. Tak to robim ja.

Ak mas nejaky wav subor tak si to vypal na cokolvek ako subor, lepsie prehravace to vedia prehrat a poslat do receiveru s vyssou kvalitou cez spdif (PCM). Ak mas neco ine tak nechapem co mas odkial a preco to chces niekam vypalovat. Sposob co sa s tym da robit zavisi od formatu ktory mas a od toho ci tvoj prehravac s tym formatom vie pracovat alebo ne, a z akeho media.
(...dodatok: k tomu ze na vytvorenie BD potrebujes mastering SW uz bolo pisane, a hlavne na to aby si z nejakeho wav vytovril nejaku dolby digital alebo dolby true cosi format budes potrebovat urcite plateny a urcite dost drahy SW, a este k tomu aj naprogramovat si menu. Preto to co chces sa nerobi. Vypal si suboryna cokolvek a kup si prehravac co prehra subory).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru