Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kompatibilita graf. karty, zdroja a dosky?

Ahoj,
v blízkej dobe sa chystám vymeniť integrovanú grafickú kartu Intel GMA X3100 za externú grafiku Leadtek WinFast PX8600GTS TDH, 256MB.) Ešte pred výmenou sa chcem však uistiť, či všetko pôjde tak ako má - aspoň teoreticky - no viacerí predajcovia komponentov mi nevedia odpovedať na nasledujúce otázky:

- či sa tá grafická karta Leadtek zmestí aj do dosky formátu MicroATX (momentálne mám v zostave dosku Intel G965 SS). Jedná sa najmä o otázku priestoru. V blízkosti slotu PCI Express je slot PCI-E 1x, ale ak ho tá karta aj zaberie, to by mi zas až tak neprekážalo. Momentálne sa totiž nevyužíva. Len už neviem, či sa tá grafika zmestí kvôli dĺžke, výške, šírke...

- ďalej by som potreboval vedieť či 400 W zdroj Fortron 60-GLN zvládne napájanie tejto karty. Na stránke alza.sk je totiž napísané, že karta vyžaduje 400 W zdroj s jednou 20 A vetvou. Keďže nikde inde som to nečítal, tak neviem nakoľko je to pravda. Je mi čudné, že iní predajcovia sa o tom nezmieňujú. Že by riskovali prípadné reklamácie?

- no a moja posledná otázka súvisí s operačným systémom. Môže sa po výmene grafickej karty deaktivovať OEM verzia Windows Vista Home Premium? Okrem tejto výmeny sa v zostave menila len zvuková karta (z integrovanej som musel prejsť na externú PCI).
Nerád by som totiž vyriešil jeden problém - s grafikou - a vyrobil ďalší - s operačným systémom.

Ďakujem Vám za rady a odpovede.

Popis zostavy:
MB Intel DG965SS (čipset Intel G965); Intel Pentium E2140; pamäť: 2 GB DD-RAM 800, dual channel; zdroj: Fortron 400 W 60GLN; HDD Samsung 250 GB, 7200 RPM S-ATA II, NCQ zvukovka: Creative Sound Blaster Audigy SE; grafika: integrovaná Intel GMA 3100; DVD-RW SAMSUNG IDE, TV karta Leadtek Winfast TV2000 Expert, čítačka kariet Apacer, operačný systém: Windows Vista Home Premium

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. Uz sa mi stalo, ze grafika mala nestastne navrhnute chladenie a na doske som musel ohybat kondeza…
fleg 25.06.2008 14:41
fleg
Ďakujem Vám obidvom za odpovede. Fleg, prečo si myslíš, že je to zlá voľba? Ten počítač sa nepoužív…
Majo 2 25.06.2008 21:46
Majo 2
Fleg má pravdu, ATI je pro tebe v tomto ohledu jasná volba. Teoreticky by ti stačila i nějaká X2400/…
touchwood 26.06.2008 07:07
touchwood
Ďakujem za rady. Ešte to teda dôkladne zvážim, aj keď čipy ATI akosi "nemusím" odkedy som mal Ati 95…
Majo 2 26.06.2008 09:52
Majo 2
Nojo, když ono 9550 byl takovej záprdek nepovedenej.. poslední
ApoCalypse 26.06.2008 10:13
ApoCalypse

1. Uz sa mi stalo, ze grafika mala nestastne navrhnute chladenie a na doske som musel ohybat kondezatory, aby bolo kusok placu pre nu. Ale v principe by sa tam vojst mala.
2. 400W zdroj musi utiahnut 8600 kedze pouzivam 4000W na 880GT.
3. Nie nemoze, oemko je aktivane na dosku nie kartu.

Inak ta 8600 je velmi zla volba, este nad tym premyslaj.

Ďakujem Vám obidvom za odpovede.

Fleg, prečo si myslíš, že je to zlá voľba? Ten počítač sa nepoužíva na hry, skôr na kancelársku prácu a prehrávanie filmov. Hrá sa na ňom tak jedna hra raz za pol roka, aj to len hodín. Ak si si teraz položil otázku, prečo teda mením grafiku, tak rovno ti odpoviem: preto, že tá X3100 sa dosť prehrieva a pri otváraní veľkých farebných súborov (dokonca aj PDF) nestíha vykresľovať obraz a napr. o plynulom scrollovaní tiež nemôže byť ani reči. A okrem toho ju chcem vymeniť aj preto, lebo nechcem aby si grafika odhryzla z operačnej pamäte hneď 384 MB len za to, že sa spustila. :-) Tú pamäť totiž potrebujem inde...

A ak by si mi mohol poradiť, tak mi prosím povedz, ktorá grafika by podľa teba bola lepšia. Pri vyberaní tejto som vychádzal asi z takýchto požiadaviek:
- nechcem, aby grafika mala príliš veľkú spotrebu energie. Nejakých viac ako 75 W (samozrejme len pre kartu, nie pre celý počítač) mi už príde celkom dosť.
- cena by mala byť max. do 3000,-- Sk.
- nechcem kartu s čipom ATI (negatívne skúsenosti viacerých kamarátov aj mňa osobne z minulosti).

Fleg má pravdu, ATI je pro tebe v tomto ohledu jasná volba. Teoreticky by ti stačila i nějaká X2400/X2600, pokud chceš "jen" filmy, protože i tyto karty obsahují akcelerační modul UVD a nadto se dají sehnat v pasivním provedení a za relativně nízkou cenu (a i tak budou (ta X2600) srovnatelně rychlé s GF8600 ve 3D, když na to přijde)

Ďakujem za rady. Ešte to teda dôkladne zvážim, aj keď čipy ATI akosi "nemusím" odkedy som mal Ati 9550. V mojom počítači sa teda rozhodne nesprávala stabilne a vtedy som mal pocit, že do tej zostavy jednoducho "nesedí". Naopak - NVidia Geforce 2 MX, ktorá tam bola pred tou ATI, nemala najmenšie problémy a vždy sa na ňu dalo spoľahnúť...
To však neznamená, že ATI sa nemohlo zlepšiť. Ešte si teda pozriem čo je nové u tejto značky, pretože v tom momentálne nemám príliš prehľad. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru