Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem (znovu/dual) Instalace nižší verze windows se stejným product key

Je možné na stejný počítač nainstalovat (a aktivovat) Windows 8 se stejným product key, když tam mám nainstalován a aktivovaný Windows 10? :
- Buď jako dual boot.
- Nebo první smazat (je potřeba dělat něco jako deaktivaci ?? ), nainstalovat Win 8 a zadat PK?
(Pokud by dual boot nefungoval, co by to udělalo, kdybych střídal mezi systémy a byl připojen k internetu)?

Windows 10 se mi nelíbí, že se musí deaktivoat spousta šmírovacích věcí, ještě větší chizofrenie metra. Stále stejně titěrné dialogy z dob Vist.

Předmět Autor Datum
Podle mě by tomu nemělo nic bránit, abys nainstaloval 2 instance. Ale platí, že nejprve se instaluje…
Jan Fiala 16.05.2018 14:05
Jan Fiala
Ne,takhle to nepůjde. Instalace Windows 8 musí být aktivována platným klíčem pro zvolenou verzi. Ano…
kozakl 16.05.2018 14:49
kozakl
Tak teď nevím, kterou odpověď si vybrat. Instalalace je z ISO April verze letošní (edici jsem si zvo…
oriion 16.05.2018 15:48
oriion
Jeden key nebude fungovat na více OS. Pokud jsi úspěšně dokončil zajímavý upgrade,tak gratuluji. Něk…
kozakl 16.05.2018 16:48
kozakl
pri upgrade na win 10 máš 30 dňovú lehotu na downgrade na predošlú verziu win,počas ktorej funguje j…
audax 17.05.2018 09:19
audax
Jenomže on instaluje,neupgraduje. poslední
kozakl 17.05.2018 09:23
kozakl

Podle mě by tomu nemělo nic bránit, abys nainstaloval 2 instance.
Ale platí, že nejprve se instaluje nižší verze a následně pak vyšší verze OS (ta vyšší tu nižší zná a počítá s ní, naopak to neplatí).
Po instalaci Windows 10 budeš muset nabootovat do nouzového režimu Windows 10 a opravit spouštěč. Ale není to nic kritického.

Jen poznámka na okraj - instaluj minimálně na jiný oddíl. pokud bys to chtěl oba OS na stejný oddíl, hodně by sis zkomplikoval život.

Ne,takhle to nepůjde. Instalace Windows 8 musí být aktivována platným klíčem pro zvolenou verzi. Ano,jako dual boot to bude fungovat. Nezáleží ani na tom,co nainstaluješ dříve. Jinak pořadí bootování si upravíš tady : https://www.slunecnice.cz/sw/easybcd/ Ale jinak není moc rozdílu v odesílaných souborech a datech mezi W10 a W8.1 Podléháš mediálním masážím,že desítky jsou nějaký práskač. Téměř stejný jako ostatní verze Windows. Jen ti to nikdo tak polopaticky u těch starších verzí dříve nevysvětloval.

Tak teď nevím, kterou odpověď si vybrat. Instalalace je z ISO April verze letošní (edici jsem si zvolil Pro). Instaloval jsem bez zadání product key po připojení a pokusu aktivaci to psalo, že nelze aktivovat, že product key je neplatný, že jedna z možností je změnit product key.
Zadal jsem tam product key z "brožurky" (o formátu 12x12cm kde vevnitř jsou bezcenné kecy v 10 jazycích ) když se mi nějaký notebook vrátil ze servisu. (na ní je psáno W10 / W8P DPK ). Aktivovalo se to OK.

Tedy je možné mít na tom samém počítači Win 10 i Win 8 s tímto PK ? Tedy jejich koexistence

Odhaduji, že kdybych býval instaloval Win 8 místo Win 10, byla by situace stejná...

Pokud bych chtěl přejít na Win 8 , šlo by to? Vadí nějak že Win 10 již byly aktivovány?
- A už bych je nadále nepoužíval.

Otázka: co je pravdy na to, že Win 10 "je tolerantnější" k aktivacím?

Otázka 2: prý Win 10 je zdarma pro ty, kteří používají nějakou součást Usnadnění, což jsem měl zapnuté (filtrování kláves).

(podotázka kdybych aktivoval Win 8 úspěšně, a pak spustil Win 10 opět bez přípojení, dokázal by Win 10 poznat čistě podle dat na oddílu s Win 8, že tam je taková verze s takovým klíčem ? dělal by problémy?)

Jeden key nebude fungovat na více OS. Pokud jsi úspěšně dokončil zajímavý upgrade,tak gratuluji. Několik aktualizací W10 tě ale možná brzy vyvede z omylu,že máš aktivovaný OS. Vyber si takovou odpověď,která ti pomůže. Hlavně zkus ten soft na dualboot. Nějaké zázračení v nouzovém režimu je jak historky z natáčení.

pri upgrade na win 10 máš 30 dňovú lehotu na downgrade na predošlú verziu win,počas ktorej funguje jeden produktový kod a aktivácia dvoch nainštalovaných systémov súčasne,počas tejto doby sa musíš rozhodnúť,ktorú verziu win budeš používať,inak po uplynutí tejto doby začne platiť to,čo platilo u operačných systémov od microsoftu doteraz-jedna inštalácia=jedna aktivovaná licencia= jeden produktový kod,výnimky sú len multilicenčné,obvykle korporátne balíky windows,NFR inštalačné disky pre servisy PC a IHV/ISV System Builder Pack licencie......

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru