Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč je line out hlasitější než "Headphone" na nízké hlasitosti

Zajímá mě, proč když připojím sluchátka do telefonu (kde mohu po připojení vybrat Lineout, Music Stand,Headphone a někdy Headset), tak proč volba Line-out (1)hraje při nízkých hlasitostech relativně nahlas než při volbe Headphones.
(2) Dál, proč při max.hlasitosti se tento rozdíl smaže.
Spíš bych čekal, že Lineout je výstup, pro audio, který má mít minimální šťávu, zatímco Headphones musí dodat kromě napětí i nějaký výkon.

Pak mě zajímá proč v notebooku hrají sluchátka o trošičku hlasitěji, když při zasouvání držím zmáčknuté tlačítko sluchátek.

Předmět Autor Datum
Tipuju, že jediná změna je v lineárním vs. logaritmickým průběhu zesilování, jinak to jde ze stejnýh…
Prasak 18.05.2018 09:58
Prasak
a jaký to má důvod? Když o tom přemýšlím, často na linuxu lidi naráží na to, že ovládání hlasitosti…
Forint 18.05.2018 12:03
Forint
Když tě tak moc zajímá napětí, tak si ho změř. Vyrob si audiosoubor se sinusoidou, nastav stejnou hl…
Prasak 18.05.2018 14:35
Prasak
Jo, to je pro mě zase novinka - nelineární citlivost lidskýho sluchu.... - ještě bych připustil, že…
Alfi 18.05.2018 20:12
Alfi
Jestli ucho, nebo mozek - právě kvůli tomu se na zesilovačích používají logaritmický potenciometry n…
Prasak 18.05.2018 20:14
Prasak
Používají se kvůli eliminaci kvadratické závislosti výstupního výkonu na "lineárním" -- "uživatelské… poslední
Alfi 18.05.2018 20:43
Alfi
No, voni tohleto ty švábíci-čipíci až tak moc neřešej, když uvážíš, že musí obsluhovat dotyk.disp. ,…
Alfi 18.05.2018 19:01
Alfi

a jaký to má důvod? Když o tom přemýšlím, často na linuxu lidi naráží na to, že ovládání hlasitosti právě není "přirozené" (tedy log místo lin nebo obráceně???), dá se to nějak v pulse audio configáruku nastavit.
Pak mě zajímá jen upřesnění tvé odpovědi. Myslíš tím pouze , že celková obálka hlasitosti je logaritmická (tedy V_o(t)= log10( (vol * 9 + 1) * signal(t) * V_ref) V druhém případě je lineární? (V_o= vol * signal(t) * V_ref? Vol nabývá hodnoty 0–1. Proto jsem to v logaritmu poladil aby jeho výstup také byl v rozmezí 0–1 Je v obou případech V_ref stejné ? (Myslím tím pro výkonové signály zamýšlené do sluchátek VS signály v line-out-in s minimálním výkonem=proudem). Mimochodem pro různá sluchátka (různá v impedanci) se posílá stejné napětí?

Jo, to je pro mě zase novinka - nelineární citlivost lidskýho sluchu.... - ještě bych připustil, že frekvenčně ANO, ale úrovňově určitě NE. Nebudu tu rozebírat jemné niance problému, kdy po vystavení slucHového ústrojí vysokému akustickému tlaku po delší dobu se citlivost slyšení sníží, - a zase naopak, když budeme v lese hodinu na tichém palouku, tak pak budeme slyšet i "trávu růst" . Takže citlivost lidského (asi každého) sluchu je lineární (co se intenzity týče, ale mozek dovede nastavovat průběžně "Gain" - nevím, jak to jednodušeji napsat, a tím hodně zasahovat do výsledné citlivostní charakteristiky ), a má značný dynamický rozsah (asi 1 ku Milionu), a aby se stím dalo rychle a jednoduše počítat (žádné PC tehdá nebyly - ani v USA), tak se zavedly "Logaritmy" a potažmo "Decibely". Takže úroveň (třeba na Line OUT) 1000x větší oproti původní, je o 60dB větší -- dále na Googlení...
Jo -- "logarit průb to má vcelku log kvůli nelin citl lidskýho sluchu..." -- a jakpak se vyrovnává teda ten "nesoulad" , mezi lineárně se zvětšujícím napětím za regul potenciometrem, či jiným-procesorovým členem a kvadraticky se zvětšujícím výkonem na výstupu ??! - Právě logaritmickou regulací výstupního napětí - už - většinou - od poťáku, či jiného regul členu. Funguje to asi 100 let.... Alfi.

No, voni tohleto ty švábíci-čipíci až tak moc neřešej, když uvážíš, že musí obsluhovat dotyk.disp. , maj v sobě dekoder MP3, eq, tři výkonové výstupy (stere sluch, interní repro), dva linkové, a ještě umí zpracovat i Line IN v analog podobě, vše řízeno po I2C či ISP. Je fakt, že na tom výstupním Jacku měří impedanci(i mě to zaskočilo....) a podle toho zvolí "Line out" či "Phone out", a to by mohlo mít na hlasitost - rozdílnou při různém nastavení, vliv. Jinak jsou to voba clasic AB zesiky, akorát, že jeden je "míň výkonnej". Jo, a pro všechna sluchátka (ve "sluchátkovém módu") jde na výstup stejné napětí, - co bude opravdu "na sluchátkách" , záleží na jejich impedanci (ty Ohmy) a na tvrdosti (výstupní impedanci) koncového zesiku (ten švábík). Alfi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru