Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Na jakém principu funguje GPS u Xiaomi Redmi 5 Plus 4GB/64GB

Ahoj,

na jakém principu funguje GPS u Xiaomi Redmi 5 Plus 4GB/64GB?
(https://mobilni-telefony.heureka.cz/xiaomi-redmi-5-plus-4gb-64gb-global/)

Jako u klasických GPS navigací, že se připojuje na družice a tedy je třeba nainstalovat do mobilu nějakou aplikaci a do ní mapy.
(není součástí mobilu?)

Nebo musí být člověk připojený k internetu a lokace je zjišťuje nějak přes něj?

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
já bych to trochu vysvětlil, protože se zde evidentně míchá několik věci. 1. GPS. To nejsou mapy. J… nový
touchwood 13.06.2018 14:48
touchwood
Přiživím se. Existují offline mapy pro turistické / cyklistické toulky? Nepotřeboval bych hlášky typ… nový
mif 13.06.2018 23:35
mif
Mapy.cz od seznamu - mapove podklady jsou offline, ale pro naplanovani cesty musis byt online... nový
MaSo 14.06.2018 05:54
MaSo
"pro naplanovani cesty musis byt online" - to už nějakou dobu není pravda. Stejně tak ukládání do Ba… poslední
czcharlie 14.06.2018 12:13
czcharlie
Dá se celkem úspěšně stahovat z Open Street Map (OSM) ve vektorovém formátu. Je to trošku datově nár… nový
ml1 14.06.2018 09:46
ml1
Seznam mapy. Jsou v nich i turistický stezky, kdejaká hospoda, pomník, jeskyně a další zajímavosti.… nový
Prasak 14.06.2018 11:32
Prasak
to je nějaký troll?? gps funguje 15let stejně... max mobily umí jiné sady navigačních systémů (beido… nový
fott 13.06.2018 15:43
fott

já bych to trochu vysvětlil, protože se zde evidentně míchá několik věci.

1. GPS. To nejsou mapy. Je to JEN A POUZE systém pro určení polohy, výstupem je souřadnice, případně výška, rychlost apod. Rozlišujeme pasivní GPS (kdy se přístroj spoléhá pouze na informace z družic) a tzv. Asistované GPS (A-GPS), kde se používají i další nástroje pro určení polohy (např. poloha dle triangulace síly signálu BTS) za pomoci internetu a stažení tzv. efemeridů (zjednodušeně aktuální pozice GPS satelitů na obloze).

2. Navigace/mapová aplikace - ty se dělí na internetové, kde se mapy stahují online při navigaci a offline, kde mapy jsou předstaženy v zařízení (samozřejmě existuje kombinace, část stažená a část online). Většina dnešních top-navigací je zdarma (Waze, Here, Google), některé specializované či s "historickým jménem" se snaží udržet placený model (Sygic, TomTom), ale myslím, že toto je už za zenitem.

Přiživím se. Existují offline mapy pro turistické / cyklistické toulky? Nepotřeboval bych hlášky typu "a teď za dvacet metrů doleva", ale spíš zobrazení polohy dle GPS na aktuální speciálce a /možná/ naplánování trasy dle turistických značek. Mluvit to umět nemusí :-)...

Dá se celkem úspěšně stahovat z Open Street Map (OSM) ve vektorovém formátu. Je to trošku datově náročnější (česká republika https://download.geofabrik.de/europe/czech-republic-latest.osm.bz2 má několik giga, stahuje se 1GB komprimovaných dat), takže je lepší stánout si potřebný kousíček z osm.org případně ze zrcadlového serveru, na který vás to odkáže, když vám to nedovolí stáhnout přímo. Pro stažené soubory je potřeba nějaký renderer, používám josm (je napsaný v jawě a funguje pod windowsem i linuxem a asi i pod čímkoliv jiným kde je jawa verze 8) ale neni to ideální.
Pro rastrové mapy používám OKmap, starší verze byly zadarmo, jen otravovali se žádostí o príspěvek, novější jsou placené a jinak dost omezené (třeba mapu lze kalibrovat jen dvěma body, což by na stažené mapy mělo stačit, tam snad taková nelinearita neni). Tento program dokáže stáhnout a zkalibrovat mapy z několika serverů (nejen OSM ale i nějaké cyklistické a turistické). Ale hlavně dokáže komunikovat s GPS u toho josm jsem to nezkoušel, protože ho nemám v notebooku. Pokud vím, existuje jen verze pro windows. A nepodporuje soubory osm ani jiné vektorové formáty, co jsem zkoušel (třeba shp). Namísto toho si vytváří svůj vlastní vektorový formát. Má snad i nějakou navigaci, ale to jsem nikdy nezkoušel, ta nepracuje offline.
To jsou programy, které znám a m ám vyzkoušené, potřeboval bych taky něco jiného. Něco co by umělo oba formáty a dokázalo si z osm souboru celé republiky nebo celé Země (ten má 600GB) vyextrahovat potřebnou část a nepokoušet se vykreslovat vše, což logicky narazí na nedostatek RAM.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru