Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Na jakém principu funguje GPS u Xiaomi Redmi 5 Plus 4GB/64GB

Ahoj,

na jakém principu funguje GPS u Xiaomi Redmi 5 Plus 4GB/64GB?
(https://mobilni-telefony.heureka.cz/xiaomi-redmi-5-plus-4gb-64gb-global/)

Jako u klasických GPS navigací, že se připojuje na družice a tedy je třeba nainstalovat do mobilu nějakou aplikaci a do ní mapy.
(není součástí mobilu?)

Nebo musí být člověk připojený k internetu a lokace je zjišťuje nějak přes něj?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
GPS funguje vždy přes primárně přes družice. nový
Wikan 13.06.2018 08:54
Wikan
GPS prijima signal z druzic, to je jeji princip, u vseho co ma "GPS". Xiaomi navic mimo sit GPS prij… nový
lucifer 13.06.2018 09:09
lucifer
Děkuji za odpověď. Takže jestli jsem to pochopil správě, tak žádná další investice do nákupu nějaké… nový
idefix80 13.06.2018 09:20
idefix80
Presne tak, nabidka i zdarma je slusna, ale jsou i placene aplikace. (bez reklam, s vlastnimi mapami… nový
lucifer 13.06.2018 09:27
lucifer
Haló, pane Lucifere, probuďte se! Mapy.cz toho nabízejí proklatě víc, než jenom ČR. Ty doby. kdy nab… nový
Pytlík 13.06.2018 11:29
Pytlík
Ale to samozrejme vim. Vim ze tam uz jdou libovolne OSM. Nicmene zpracovani CR je preci jen trochu j… nový
lucifer 13.06.2018 12:12
lucifer
Na cestování autem bych doporučil aplikaci Waze. nový
Eessencia 13.06.2018 11:36
Eessencia
já bych to trochu vysvětlil, protože se zde evidentně míchá několik věci. 1. GPS. To nejsou mapy. J… nový
touchwood 13.06.2018 14:48
touchwood
Přiživím se. Existují offline mapy pro turistické / cyklistické toulky? Nepotřeboval bych hlášky typ… nový
mif 13.06.2018 23:35
mif
Mapy.cz od seznamu - mapove podklady jsou offline, ale pro naplanovani cesty musis byt online... nový
MaSo 14.06.2018 05:54
MaSo
"pro naplanovani cesty musis byt online" - to už nějakou dobu není pravda. Stejně tak ukládání do Ba… poslední
czcharlie 14.06.2018 12:13
czcharlie
Dá se celkem úspěšně stahovat z Open Street Map (OSM) ve vektorovém formátu. Je to trošku datově nár… nový
ml1 14.06.2018 09:46
ml1
Seznam mapy. Jsou v nich i turistický stezky, kdejaká hospoda, pomník, jeskyně a další zajímavosti.… nový
Prasak 14.06.2018 11:32
Prasak
to je nějaký troll?? gps funguje 15let stejně... max mobily umí jiné sady navigačních systémů (beido… nový
fott 13.06.2018 15:43
fott

GPS prijima signal z druzic, to je jeji princip, u vseho co ma "GPS". Xiaomi navic mimo sit GPS prijima i Glonass (ruska "gps" sit) a v app. gpsinfo mi to ukazuje dokonce i druzice Beidou (cinska sit druzic). To ma jen dopad na rychlost "locknuti" pozice, mozna mirne na presnost. Datove pripojeni neni nutne, ale je to s nim lepsi (stahne si data s cca. pozicema druzic a vi ktere by melo byt videt - rychlejsi prvotni "lock", funkce A-GPS)

- mapy muzete mit online (google maps treba) a budou se prubezne stahovat z internetu - dle potreby, nebo samozrejme lepsi stahnout si je do offline - lokalne. To umi dokonce i ty google mapy, vyberete si region, a ulozit. Zobrazeni mapy a jestli je online nebo offline je ciste veci aplikace, a nijak nesouvisi s prijmem GPS signalu = je jen na vas jakou aplikaci pouzijete a jake mapy si do ni stahnete.

já bych to trochu vysvětlil, protože se zde evidentně míchá několik věci.

1. GPS. To nejsou mapy. Je to JEN A POUZE systém pro určení polohy, výstupem je souřadnice, případně výška, rychlost apod. Rozlišujeme pasivní GPS (kdy se přístroj spoléhá pouze na informace z družic) a tzv. Asistované GPS (A-GPS), kde se používají i další nástroje pro určení polohy (např. poloha dle triangulace síly signálu BTS) za pomoci internetu a stažení tzv. efemeridů (zjednodušeně aktuální pozice GPS satelitů na obloze).

2. Navigace/mapová aplikace - ty se dělí na internetové, kde se mapy stahují online při navigaci a offline, kde mapy jsou předstaženy v zařízení (samozřejmě existuje kombinace, část stažená a část online). Většina dnešních top-navigací je zdarma (Waze, Here, Google), některé specializované či s "historickým jménem" se snaží udržet placený model (Sygic, TomTom), ale myslím, že toto je už za zenitem.

Přiživím se. Existují offline mapy pro turistické / cyklistické toulky? Nepotřeboval bych hlášky typu "a teď za dvacet metrů doleva", ale spíš zobrazení polohy dle GPS na aktuální speciálce a /možná/ naplánování trasy dle turistických značek. Mluvit to umět nemusí :-)...

Dá se celkem úspěšně stahovat z Open Street Map (OSM) ve vektorovém formátu. Je to trošku datově náročnější (česká republika https://download.geofabrik.de/europe/czech-republic-latest.osm.bz2 má několik giga, stahuje se 1GB komprimovaných dat), takže je lepší stánout si potřebný kousíček z osm.org případně ze zrcadlového serveru, na který vás to odkáže, když vám to nedovolí stáhnout přímo. Pro stažené soubory je potřeba nějaký renderer, používám josm (je napsaný v jawě a funguje pod windowsem i linuxem a asi i pod čímkoliv jiným kde je jawa verze 8) ale neni to ideální.
Pro rastrové mapy používám OKmap, starší verze byly zadarmo, jen otravovali se žádostí o príspěvek, novější jsou placené a jinak dost omezené (třeba mapu lze kalibrovat jen dvěma body, což by na stažené mapy mělo stačit, tam snad taková nelinearita neni). Tento program dokáže stáhnout a zkalibrovat mapy z několika serverů (nejen OSM ale i nějaké cyklistické a turistické). Ale hlavně dokáže komunikovat s GPS u toho josm jsem to nezkoušel, protože ho nemám v notebooku. Pokud vím, existuje jen verze pro windows. A nepodporuje soubory osm ani jiné vektorové formáty, co jsem zkoušel (třeba shp). Namísto toho si vytváří svůj vlastní vektorový formát. Má snad i nějakou navigaci, ale to jsem nikdy nezkoušel, ta nepracuje offline.
To jsou programy, které znám a m ám vyzkoušené, potřeboval bych taky něco jiného. Něco co by umělo oba formáty a dokázalo si z osm souboru celé republiky nebo celé Země (ten má 600GB) vyextrahovat potřebnou část a nepokoušet se vykreslovat vše, což logicky narazí na nedostatek RAM.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru