Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ako zamedziť aby Win 10 mazal data z USB flash disku?

Po pripojení USB flash disku (skúšal som ich niekoľko) po určitom čase Win 10 zlikviduje akoby partitition na ňom. Príklad: 2 mesiace to ide bez problémov a potom náhle to spraví. Tým sa nedajú prečítať data. Recovery Data soft niekedy pomôže, niekedy sú súbory zničené. Čo môže byť problém? MEnil som aj USB porty, aj USB disky a stále to robí. NA iných PC (Win 7, 8, 8.1) mi to nerobí. Len na tej Win 10-tke.

Předmět Autor Datum
Brtník to tu opakuje neustále dokola. Vytrháváš flašku za jízdy a W10 jsou lamersky napsané.
touchwood 23.07.2018 15:35
touchwood
V Správe zariadení nastav: Politiky - Povoliť rýchle odpojenie USB zariadenia. Skontroluj radiče US…
Nuda 23.07.2018 16:09
Nuda
Je zajímavé, že spousta lidí (a dokonce znalých lidí) zná pouze jednu, jedinou příčinu poškození obs…
Pytlík 23.07.2018 16:54
Pytlík
za brtníky: dokola tu opakuju 90%-ní příčinu selhávání flashek. samozřejmě ti nikdo nebrání v každém…
lední brtník 23.07.2018 20:34
lední brtník
Stačilo napsat "nemám rád Pytlíka" a bylo by to vyřízeno. Můžu tě ale ubezpečit, že nikdy nepíšu o n…
Pytlík 23.07.2018 21:19
Pytlík
bože pytlíku, kdyby šlo o jediný případ, vstřebu to a poučím se. ale tradičně býváš pod mými komentá… poslední
lední brtník 23.07.2018 22:18
lední brtník

V Správe zariadení nastav: Politiky - Povoliť rýchle odpojenie USB zariadenia.

Skontroluj radiče USB, ovládače Mass storage device v skrytých.
----------------------------------
Nesprávne zmazaný prvý sektor na fleške, skus týmto: HDDLLF.4.40.exe

Nesprávny formát alokačnej tabuľky, ktorý cpeš do TV prístrojov a iných mašín.
-------------------------------
Mne sa to tvoje nešťastné svojvoľné mazanie dát z USB flešiek ešte na W10 v žiadnej verzii a edícii nestalo.

Je zajímavé, že spousta lidí (a dokonce znalých lidí) zná pouze jednu, jedinou příčinu poškození obsahu flashky: Brutální (a zřejmě připitomělý) BFU vyškubne flashku z portu. Nic jiného neznají.
Takže, milí odborníci, je to sice možná příčina, ale uvědomili jste si, že USB konektor není dvakrát spolehlivý, že se mu časem vymačkají přítlačné plechové jazýčky (vždy z příkladně měkkého plechu), které mají za úkol přitisknout k sobě kontaktní plošky konektorů, takže flashka může ztratit kontakt bez zásahu tolik opovrhovaného BFU? A víte, že mohou být flashk vadná takovým způsobem, že když dojde k pokusu o zápis na určitou, zjevně vadnou, buňku, tak se zhroutí celý souborový systém flashky a flashka se jeví jako prázdná a neformátovaná?
Asi ne, jinak byste nebyli tak sebejistí v odsudcích. A mimochodem: To, o čem píšu, jsem zažil na vlastní flashku. A věřte mi, nemám vy zvyku vyškubnout flashku za chodu.
Nu, a abych také trochu poradil, tak proti tomu prvému stačí trochu prohnout plech konektoru flashky (např. trochu skousnout) - ne moc, aby to šlo zastrčit, no a proti tomu druhému není léku. Dá se jenom zjistit, jestli je to ono, a to tak, že se flashka zaplňuje nějakým (v dané chvíli postradatelným) obsahem, nejlépe nějakými velkými soubory, a když najednou flashka zmizí ze systému, tak na ni šlápnout a vyhodit.

za brtníky: dokola tu opakuju 90%-ní příčinu selhávání flashek.
samozřejmě ti nikdo nebrání v každém z těch desítek/stovek případů přiběhnout s vlastním komentářem a znovu dokola připsat další slohovku.

A věřte mi, nemám vy zvyku vyškubnout flashku za chodu.

to je ti od visty prd platné. nevyužité gigabajty ram od té doby windows používají jako cache pro všechny disky, bohužel ji dodnes neumí ovládat a zjistit bezpečný stav: vyflushnuto = může být ihned rozpojeno.
pokud máš externí disk/flashku s ledkou, vidíš sám, kdy mrchosoft oznamuje pindy o "bezpečném" odpojení a dokdy skutečně ta flashka žije.

na tvoje tvůrčí opravovování "na pravou míru" jsem si za ta léta zvyknul. nudí mě to, možná tě díky tomu neoprávněně považuju za bfu, ale je to tvoje neutuchající snaha léta něco vysvětlovat alternativním způsobem, čili tvůj problém a tvůj boj.

flashka může ztratit kontakt bez zásahu tolik opovrhovaného BFU

jistěže, skutečně může. například extrémně tlusté / těžké flashky corsair, atd. ale fak máš pocit, že je to gró 90% případů, za které tu píšeš slohovku?

Stačilo napsat "nemám rád Pytlíka" a bylo by to vyřízeno. Můžu tě ale ubezpečit, že nikdy nepíšu o ničem, co bych neměl ověřeno vlastní zkušeností a neměl ověřeno, co pomůže. A také věř tomu, že mně projde rukama dost trucujících flashek a podobně. Takže většinou vím o čem píšu. Chápu, že tvé ego utrpí, když ustupuješ a tak musíš aspoň utrousit něco o dvoukilových, nebo alespoň baculatých flashkách, ale v tom to skutečně není.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru