Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na nabíjení notebooku v autě

Dobrý den,

hodně pracuji s notebookem v autě. Doteď jsem to měl vyřešené tak, že jsem tam měl měnič napětí, do kterého byla zapojená normální vidlice od trafa od notebooku na 230V. Teď mi asi po třech letech měnič shořel, a mě by zajímalo, pokud si koupím nabíječku na notebook do auta (samozřejmě odpovídajích parametrů), tak jestli nebude dodávat do počítače nějaký "špatný" proud. Vím, že to zní divně, ale pokud používám například originální a neoriginální nabíječku na mobil, výsledky nabíjení (tedy to, jak dlouho pak mobil vydrží) se diametrálně liší.

Předpokládám také, že pokud použiju už adaptér do auta, a nikoliv měnič + standardní adaptér na 230, bude to celé šetrnější k autobaterii. Je tento předpoklad správný?

Předem děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dá se očekávat že originální adaptér do auta bude mít vyšší účinnost čili bude šetrnější k baterii.…
MM_tank 09.07.2008 23:22
MM_tank
Jednoduchý, logický, díky :-) Jenom tam bude ještě nějaký činitel, který ty časy bude redukovat, pr…
Ladislav_Malek 10.07.2008 21:44
Ladislav_Malek
Je rozdíl mezi "kvalitou proudu", který leze z DC nabíječky (univerzální, přepnutou na požadovanou h… poslední
MM_tank 10.07.2008 23:38
MM_tank

Dá se očekávat že originální adaptér do auta bude mít vyšší účinnost čili bude šetrnější k baterii. Zřejmě to bude v principu obyčejný zdvojovač napětí s usměrňovačem a stabilizátorem.Šetrnost neboli účinnost bych viděl tak na 75procent.
Nevýhodou je ale cena a nemožnost použít k jinému ntb a podobně.

Ten měnič bude mít účinnost tak 70procent ale je univerzálnější.300W koupíš do 1000kč. Za ním ale zapojuješ klasický ntb spínaný trafo které má taky svoji účinnostm řekněme 85procent. Výsledek je 0.7*0.85=0.59.

Kdyby ntb žral konstatních (což nebude) řekněme 50W (dá se změřit) tak v prvním případě zatěžuješ baterii 50/0.75 odběrem 66W. V druhém případě pak bude odběr 85W.

Když má baterie napětí 12V a kapacitu řekněme 44Ah tak v prvním případě to vydrží krmit 8hodin a v druhým cca 6hodin.

Abych to shrnul - buď to podle příkladu baterku ždíme jako jedno rozsvícené světlo přední světlo nebo jako rozsvícené dálkové. Tu baterku stejně budeš muset za 4roky vyměnit tak z tohoto pohledu je to jedno.

Jednoduchý, logický, díky :-)

Jenom tam bude ještě nějaký činitel, který ty časy bude redukovat, protože můj notebook při odběru kolem 60 W vydrží nová baterka 74 Ah (no jo, ropák :-) ) krmit max 3 h.

Je rozdíl mezi "kvalitou proudu", který leze z DC nabíječky (univerzální, přepnutou na požadovanou hodnotu napětí), a tím, který leze z kombinace AC/DC měnič + AC nabíječka (originální). Jinými slovy, co se bude víc líbit notebooku.

Je rozdíl mezi "kvalitou proudu", který leze z DC nabíječky (univerzální, přepnutou na požadovanou hodnotu napětí), a tím, který leze z kombinace AC/DC měnič + AC nabíječka (originální). Jinými slovy, co se bude víc líbit notebooku.

Notebooku je to prakticky jedno - ten si těch 19v vnitřním spínaným zdrojem rozseká na potřebné napětí (3,5) a ty si sám stabilizuje a filtruje případné nepravosti.

Nevím co myslíš tou univerzální DC dobíječkou- důležité aby byla dělaná na příslušný proud který chce ntb - a ten bývá pro každé nastavené napětí jiný-jinými slovy čím větší napětí nastavíš tím menší proud stíhá nabíječka dát. V manuálu to bývá popsaný, na obalu bývá napsaná nejvyšší hodnota (často při 12v).

S tou výdrží je to divné ale většina těch měničů kontroluje napětí baterky aby ji moc nevycuclo a odpojení při poklesu napětí baterie a možná ten tvůj kus byl blbě nastavený a odpojoval moc brzo. Mohla by to dělat i slabá kabeláž ke konektoru autozapalovače-zkusil bych to připojit přímo na baterii.

Nebo jestli jsi měl zapojený klíček tak žralo ještě něco jiného.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru