Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oddělení/zamíchání mono zvuku do stereo skladby - možnosti sloučení

Mám otázku na zvukové mistry ohledně mixování mono stopy (např hlasu) a stereo signálu (instrumentály) a i reverzní (oddělení).
Například, když si někdo chce z písničky oddělit HLAS a zbytek, tak obvykle je první rada je provést LR->MS mix (tedy 1=L+R,2=L-R), vlastně (M)id=hlas, S(ide)=Zbytek . Což ale nemusí fungovat vždy, vlastně jen když byl mono hlas smíchán se zbytkem...

Zajímá mě jaké jsou další možnosti ( v obou směrech, jak jednek sloučit mono hlas a stereo stopu a inverzně jak to separovat). Napadají mě tyto možnosti:
1.Mono stopu "zdvojit" na stereo a provést delay o pár ms u levé, až pak zamixovat.
Používá se to často?
Zhorší to kvalitu (nebo spíš vjem) z hlasu a jak?
Jak naopak provést separaci, pokud předpokládám tuto metodu, ale neznám délku posunu? (Nějaká autokorelace, která vyhodí skóre v závislosti na zvolené délce testovacího posunu)? Problém je, že již je to smícháno s zbytkem a bude se provádět delay i na tom zbytku.

2. Něco jako Phase shift filtr (Opět zdvojit mono na stereo, a aplikovat phase shift filtr - technicky má být Allpass filter (nemění hlasitost, ale fázi = absolutní hodnota komplexního zisku takaového filtruje 1 pro všechny frekvence), pokud vím parametr takového filtru je "centrální frekvence"(kde je nespojitost -skok fázového posunu)
Používá se to často?
Zhorší to kvalitu (nebo spíš vjem) z hlasu a jak?
Jak provést zpětnou rekonstrukci ? Opět, pokud, bych použil reverzní filtr, který by dělal phase shift "opačným směrem", by se hledání použité centrální frekvence bylo ztížené, že by opět posouvalo již sloučený mix hlasu a zbytku

1+2 kombinace obojího

3. Další metody ? (něco jako kompresor =nelineární efekt, buď kompresující individuálně levou a pravou stopu zbytku zvlášť nebo společně)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobře, zjednoduším otázku. Zajímá mě jen "reverzní" část dotazu, tedy, jak vyseparovat ten hlas. Měl…
Časopis Patvar 05.09.2018 08:14
Časopis Patvar
Když to víš, tak dotaz tedy zní jak?? :-? poslední
Machr55 05.09.2018 08:57
Machr55

Dobře, zjednoduším otázku. Zajímá mě jen "reverzní" část dotazu, tedy, jak vyseparovat ten hlas. Měl jsem za to, že když uvedu i "flow" část dotazu (jak se mixuje mono hlas a zbytek stereo" (ano zjednodušil jsem to, že se mixují pouze 2 komponenty a to stereo zbytek a mono hlas- i hlas může být stereo), že to poskytny background pro takto složitý dotaz (šlo mi právě o ty další metody - channel delay a phase shift)

PS: vím, že reverzní úloha "extrahovat z něčeho prvočinitele" nemusí být úspěšná (přesně jako z těsta suroviny), ale zapomněl jsem to dodat, že vím, že 100% to možné není (ať už z důvodu, že ztrátová komprese to může "pocuchat" a nebo z druhého a závěžnějšího důvodu, že i "zbytek stopy"(instrumenty) mohou obsahovat mono část, která se samozřejmě při separaci LR->MS promítne do M.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru