Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Excel 2007 - pomalé spuštění *xls, *xlsx, *xlsm

Nabušený PC v W10 Pro/1803, Office 2007

Všiml jsem si, že po kliknutí na jakýkoliv *xls (a další excelové) soubor v Total Commanderu nebo Průzkumníku trvá jeho spuštění docela dlouho (2-3 vteřiny). Ihned se načte prázdný Excel, ale vlastní sešit a tabulky do těch pár sekundách. Word či Power Point (2007) naběhne ihned. Je jedno, zda otevírám naprosto jednoduchý *xls třeba jen s jedním vzorečeke, či soubor o mnoha desítkách složitých a rozsáhlých listech.

Otevírám-li jakýkoliv *xls z už otevřeného Excelu (Soubor - Otevřit), je to otevřené okamžitě.

Zkoušel jsem dočasně odstavit Defender, změna k lepšímu neznatelná.

Pátral jsem, že by mohlo pomoci odstavení DDE a přidání %1 (https://www.zive.cz/poradna/excel---pomale-otevirani-souboru-dde-zachovat/sc-20-cq-464303/default.aspx?consultanswers=1, odkaz na postup ale nefunguje). Netuším, kde tohle ve Windows/Office nastavit, abych to mohl otestovat. Ani nevím, k čemu to je... vazby na jiné programy Office nepoužívám

Mám dojem, že dříve se otevíral Excel normálně, tedy rychleji.

Koukal jsem do nastavení doplňků Excelu
[83518-doplnky-png]
Měl jsem zaškrtnuté (default?) vše kromě Řešitele. Když vše odškrtnu, otevírá se *xls normálně (desetiny vteřiny). Tyhle doplňky jsou (snad) jen nějaké pomocné věci, pokud "pomoc" nepotřebuji, snad to k ničemu nepotřebuji(?). Nebo to přidává funkcionalitu?

Kdesi jsem četl, že pomalé spouštění Excelu by mohlo být i tiskárnami. Mám jich několik, dvě fyzické (jednu v routeru, EPSON, předvolená, jednu HP 3015 napřímo v USB - 2 varianty ovladačů, PDF Creator + pár nepoužívaných, co se s něčím nainstalovalo asi samo nebo je to Windows 10 default). Ale netuším, co by mohlo vadit.
[83519-tiskarny-png]

Vypnutím Doplňků se načítání "znormálnilo". Séře mě ale, že nevím, proč se to zpomalilo. Poradíte, na co se kouknout?
Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tyhle doplňky jsou (snad) jen nějaké pomocné věci, pokud "pomoc" nepotřebuji, snad to k ničemu nepot… poslední
Machr55 09.10.2018 07:32
Machr55

Tyhle doplňky jsou (snad) jen nějaké pomocné věci, pokud "pomoc" nepotřebuji, snad to k ničemu nepotřebuji(?). Nebo to přidává funkcionalitu?

Doplňky jsou soubory s příponou XLAM, které se v případě zatrhnutí po spuštění Excelu nahrávají a aktivují. Můžeš si je představit jako speciální Excelovské sešity bez listů ale s makry. Některá makra se přitom mohou spouštět automaticky po otevření příslušného doplňku. Spusť Excel, otevři si editor VBA (ALT+F11) a mrkni do okna "VBAProject".
A samozřejmě, že doplňky přidávají funkcionalitu - mohou mít vlastní ikony (i záložky) na liště, mohou obsahovat nové funkce, které se integrují do seznamu použitelných vzorců (zjistíš kliknutím na symbol vzorce v řádku vzorců), atd. atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru