Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NTB neide zapnúť po zmene v BIOSe

Zdravím tunajších odborníkov, prave som dokončil kopírovanie systému na SSD(nahrada za CD/DVD mechaniku). Presun OS som robil v programe AOMEI. Spustil som normálne systém Windows 10 ešte z HDD dal reštart a v biose som navolil boot z CD/DVD na voľbu 1. a HDD na voľbu 2. Uložil som a následne sa nič nedialo niekoľko minút. Len čierna obrazovka, ventilátor sa točí, kontrolky svietia ale nič viac. Stlačil som dlho power tlačidlo a ntb sa vypol. Po štarte opäť len čierna obrazovka. Poradí niekto ako to opravím? Skúšal som po štarte stlačiť F2 aj ESC ale bez úspechu :-|

https://i.imgur.com/s0WiP9br.jpg
Na tejto fotke je to ešte pôvodne nastavenie...

Notebook asus x555ln
Windows 10 pro

Vopred ďakujem za prípadné riešenie

Předmět Autor Datum
Plno chyb. Nemůžeš bootovat z disku,kde není bootmanager. SSD se dává místo stávajícího HDD. A ten m…
forestek 22.10.2018 20:38
forestek
Žiadne príkazy cez klávesnicu nefungujú. Hneď po štarte je čierna obrazovka a okrem led kontroliek a…
Matúš541 22.10.2018 21:11
Matúš541
Pokud je SSD správně naklonované, tak ho zapoj místo HDD (HDD vyndej) a zadej v BIOS boot z SSD. Kdy…
dsa 22.10.2018 21:15
dsa
Program od AOMEI mi hlásil úspešný koniec procesu takze by to malo byť OK. Mam nejako manipulovať a…
Matúš541 22.10.2018 21:26
Matúš541
Skúsil som vymeniť HDD za SSD, skúsil som aj variantu kedy je zapojený iba pôvodný HDD na svojej poz…
Matúš541 22.10.2018 22:34
Matúš541
Pokud dáš zpátky původní HDD, musí to najet. Když to nenajede, něcos pohnojil - ohnul, rozpojil, ……
dsa 22.10.2018 22:46
dsa
Taky zdravim. V tom BIOSe jsi aktivoval [CMS] z jakého duvodu ? Pouzivas jen jeden OS ? # Tedy mozn…
COh 22.10.2018 22:51
COh
Nič som neohol...problém sa prejavil po reštarte systému a už mi na obrazovke proste nič nenabehlo…
Matúš541 22.10.2018 23:12
Matúš541
IMHO jsi spatne naklonoval ten tvuj OS na to [SSD]. (v prvé rade vypni to "CMS" a pres BOOT menu /kl…
COh 22.10.2018 23:26
COh
Diky moc že si si našiel čas, ja som si toho naložil priveľa a nezvládol som to ani po hw ani sw str…
Matúš541 23.10.2018 00:02
Matúš541
Na noc som odpojil hlavnú batériu a stlačil štart aby som minul všetku energiu. Teraz ráno som zapoj…
Matúš541 23.10.2018 08:40
Matúš541
BIOS má VLASTNÍ baterii (buď "knoflíková" nebo u NB bývá v takovém "malém pytlíku"). Ta se musí odpo…
dsa 23.10.2018 09:42
dsa
A ty po spusteni nevidis vubec nic, ani BIOS, zkratka jen cerno ? V pripade, ze po spusteni vidis sv…
COh 23.10.2018 09:59
COh
Na místo HDD dej nový SSD,vrať na místo mechaniku do které vložíš originální instalační médium s Win…
forestek 23.10.2018 08:49
forestek
Mechanika neide vysunut. Cmos som tam ani nenašiel, proste je asi ta batéria integrovaná. Monitor so…
Matúš541 23.10.2018 11:20
Matúš541
NTB Asus X555LN-XO162D Windows 10 pro Skúsim to zhrnúť aké úpravy som robil atď. Rozobral som prvýk…
Matúš541 23.10.2018 11:23
Matúš541
Přiznám se,že jsem ten popis nedočetl. Ztratil jsem se u tvoření těch systémových oddílů E,F ... Udě…
forestek 23.10.2018 13:55
forestek
Skús v BIOSe zrušiť CSM. Ten NB asi používa UEFI with CSM - skúsiť bootovať bez toho. Za ďalšie - sk…
yYy 23.10.2018 12:16
yYy
Ďakujem za rady, ntb som odniesol do opravy. Toto bolo na mňa príliš...
Matúš541 23.10.2018 14:33
Matúš541
Mrtvá základní deska, stalo se mi to samé na naprosto stejném notebook. Reklamace vyřešila. Tento ty… poslední
Assault286 25.10.2018 23:25
Assault286

Plno chyb. Nemůžeš bootovat z disku,kde není bootmanager. SSD se dává místo stávajícího HDD. A ten místo mechaniky. Udělej na SSD potom čistou instalaci a ne kopírovat zaneřáděný systém. Maximálně zkus ručně spustit boot (F12?) a uvidíš.

Skúsil som vymeniť HDD za SSD, skúsil som aj variantu kedy je zapojený iba pôvodný HDD na svojej pozícii a na mieste kde je CD/DVD som nedal nič. Nech som skúsil čokoľvek stále len Black screen a klávesnica nereaguje respektíve neviem či reaguje keďže obrazovka nič nezobrazuje.

Da sa nejako hardvérovo resetovať nastavenie biosu na pôvodné hodnoty?

Pokud dáš zpátky původní HDD, musí to najet. Když to nenajede, něcos pohnojil - ohnul, rozpojil, …

Reset BIOS se běžně dělá zkratováním příslušných pinů nebo přendáním propojky nebo vyndáním "baterie" pro BIOS, u NB nevím (najdeš to v manuálu a manuál najdeš v krabici nebo na webu).

Taky zdravim.
V tom BIOSe jsi aktivoval [CMS] z jakého duvodu ? Pouzivas jen jeden OS ?
# Tedy mozna potrebujes emulovat bios a na misto [GPT] pouzivat odil na MBR proc né, ale tudiz je zbytecné zaroven aktivovat UEFI (zrejme nad verzi 2.3.1 made in Microsoft). Jestli jsi (snad partition HDD clonoval a ne kopiroval) s Bt_efi, snad necekas ze ti bude chovat (fungovat) jako legacy .
(V hodne pripadech muzeme potkat tu samou situaci kuprikladu u uzivatetlu co s CMS instaluji UBUNTU na ten samej HDD jako Windows (UEFI) pak se divi ze pri boot nejde zvolit od kud ten systém zavadet :-) ).

IMHO jsi spatne naklonoval ten tvuj OS na to [SSD]. (v prvé rade vypni to "CMS" a pres BOOT menu /klavesa ESC/ zvol to SSD).
Nevim jestli ti jde o to zprovoznit ten [SSD], nebo zprovoznit notebook jako takovy. Jestli potrebujes zprovoznit notebook, tak pouzij [RECOVERY].
Jak se dostanu do recovery ? Pridrz tlacitko 'power' do doby nez se notebook zcela vypne (do toho DVD zadny HDD nezapojuj). Nasledovne ho spust a "mackej" (né drzet) klavesu [F9]. Tato klavesa ti zpristupni "Recovery Mode & Restore" od kud muzes treba zvolit novou instalaci, opravu nebo memory test etc, nas zajima instalace Windows (tzv tovarni instalace, kde tvuj notebook bude ve stavu jako by jsi ho zrovna koupil)

Spis se ptam, ale nemyslis ze bude rozumnejsi provést novou instalaci OS uz rovnou na ten novy SSD ? (jako ze vemes instalacku a zacnes novou instalaci).
# Jestli mas jeste pristup k datum na predeslém HDD, tak muzes provést zalohu obsahu, aniz by jsi musel klonovat i operacni systém. Aktivace samotného OS, no, bez toho aniz bych dal ruku do ohne, v pripade ze pouzijes tu samou verzi OS tak aktivace probehne automaticky (tak jako uz od roku 2010 je tento zpusob verifikace BIOS /OemKey/ pouzivan systematicky na vsech zarizeni ASUS)

Diky moc že si si našiel čas, ja som si toho naložil priveľa a nezvládol som to ani po hw ani sw stránke...

Mojim cieľom bolo dostať Windows na ssd disk a hdd na ostatne data. Problém je ze som pracoval zo zlými informáciami. Hlavným zdrojom boli tutorialy z youtube
https://m.youtube.com/watch?v=B1lFe0swBQg

On tam v pohode rozbehal ssd z pozície mechaniky a ja zrazu zisťujem že bootovat Windows z mechaniky nieje možné. Taktiež tam spomína ze HDD na tej pozícii mechaniky nemôže byť. Ja už fakt neviem čomu mam veriť.

Zálohu dat som robil pred dvoma dňami takže v pohode môžem resetovať absolútne celý obsah diskov. Je to ale časovo dosť náročné a preto ak by bola možnosť proste prekopirocat win na ssd a zlúčiť starý systémový disk s dátovým tak to by bolo lepšie.

Ak sa tomu fakt rozumieš tak dám na tvoje rady. Zajtra sa do toho pustím

Na noc som odpojil hlavnú batériu a stlačil štart aby som minul všetku energiu. Teraz ráno som zapojil batériu, HDD na svojom mieste a DVD prázdne. Skúšal som F2 aj ESC potom ešte F9(recovery) nič s toho nefunguje. Stále len Black screen.

Ak tam nieje batéria pre bios tak prečo sa nezresetoval? Bol niekoľko hodín bez energie a aj tak má toto zle nastavenie. Takže predsa len tam niekde je alebo to ma iný dôvod? :-|

A ty po spusteni nevidis vubec nic, ani BIOS, zkratka jen cerno ?
V pripade, ze po spusteni vidis svitit kontrolky na tvém notebooku a nic na obrazovce, tak bych ti doporucil zapojit externi monitor pomoci video [HDMI] vystupu na boku tvého NTB (muze byt i televize).
# Stat se to muze ze mas cerno na primarnim panelu, ale na externim monitoru by jsi mel neco videt.

PS : Kdyz jsi vytahoval tu [CMOS], vyndal jsi i baterii notebooku ? :-) (nebo jsi vytahl jen hlavni baterii ? Ten interni okruh zakladni desky informaci pro BIOS je ulozen diky [CMOS], né baterii v notebooku (viz prispevek DSA 23.10.2018 09:42.)
#Detail baterie [CMOS] 'ilustracni obrazek" :: https://pc.poradna.net/files/83674-cmos-rma-asus-jpg

NTB Asus X555LN-XO162D
Windows 10 pro

Skúsim to zhrnúť aké úpravy som robil atď. Rozobral som prvýkrát ntb, postupoval som presne podľa návodu, menil som teplovodivu pastu a nakoniec som odstránil CDDVD mechaniku a na to miesto vložil SSD disk do rámika. Všetko som robil maximálne opatrne takže pochybujem že som spravil hw poškodenie. Mal som MB dokonca na kartóne tak ako sa to odporúča koli statickej elektrine.

Po zapnutí všetko išlo dobre, nainštaloval som aomei program na prácu s diskami. Zmensoval som disk C aby som kapacitu pridal na disk D, kapacita Cčka ostala pod 200gb takže som potom mohol zapnúť "migrate os to ssd"
Priamo vo Windowse mi to spravilo nový systémový disk E, potom to tak žiadalo reštart. Po reštarte sa mi ale nenacital Windows ale okno aomei ktoré bolo normálne Graficky spracovane ale bolo to proste mimo Windowsu. V tom programe som ešte raz opakoval proces a vytvorilo to systémový disk F. Nacitalo mi to potom normálne Windows a všetko fungovalo. Nebolo mi jasné ktorý systémový disk vlastne pracuje. Tak som sa rozhodol že v biose navolim boot z CDDVD nakoľko na tomto mieste bol teraz SSD disk s OS po procese "migrate os to ssd". Dal som túto voľbu na prvé miesto a hdd na druhé miesto. Dal som uložiť a opustiť bios. Prebehol reštart ale na obrazovke od momentu opustenia biosu už nič nenabehlo, ventilátor pracoval, hdd taktiež a kontrolky ntb vpredu normálne svietia ako vždy. Nič sa nedialo tak som stlačil dlho power button a ntb sa vypol. Skúšal som zapnúť a po štarte stláčať ESC potom po ďalšom pokuse F2 a nakoniec F9(recovery mode). Všetko bez úspechu.

Následne som robil hw úpravy, štart len s ssd, len s hdd, bez diskov, opačne zapojenie diskov(hdd v mieste mechaniky).

Na noc som vybral batériu aby MB nemal zdroj energie. bios sa ale nezresetoval a je stále v tom začarovanom kruhu, podla mna nevie čo spustiť a reset je jediná možnosť. Batériu typu cr2032 tento ntb asi neobsahuje, nenašiel som ju.

Teraz je ntb v hw rozložení ako pred upgadom SSDcka v ramiku:
https://i.imgur.com/3ifwTstr.jpg

Stále ale ntb nevie čo ma robiť po štarte :(

Ešte spomeniem jednu vec ktorá si myslím môžu byť podstatná. Celý horný kryt s klávesnicou mam len zapojenu do MB ale nieje napevno spojená s telom ntb, neviem či to ma vplyv. Je predsa zapojená káblom a či je aj presne tak ako má byť normálne keď je ntb poskladaný by nemalo byť podstatne. Inak je všetko zapojené ako ma byt, dokonca aj skrutky do jednej presne ako ma byť

Ďalšie fotky ešte z doby kedy som robil tie hw zmeny(pred tým ako bol ntb nefunkčný)
https://uloz.to/!5mHZzDilm01v/ntb-rar
Su tam fotky pred aj po upgrade. Tam kde je prach je pred a tam kde je čisto je po :)

Mojim cieľom je dostať OS na SSD a je mi jedno či bude v pozícii mechaniky alebo tam kde je defaultne HDD. Priorita je ale teraz dostať sa do biosu...

Přiznám se,že jsem ten popis nedočetl. Ztratil jsem se u tvoření těch systémových oddílů E,F ... Udělej čistou instalaci systému přes flešku,ale napřed přehoď SSD místo HDD na jeho sběrnici (ta u mechaniky může být pomalá). Při instalaci OS nech systém nainstalovat na SSD a potom se vrhni na zrušení všech nadbytečných oddílů na HDD. Disky se už v této době nedělí,když máš na systém jiný.

Skús v BIOSe zrušiť CSM. Ten NB asi používa UEFI with CSM - skúsiť bootovať bez toho.
Za ďalšie - skús ešte predtým dať default nastavenia BIOS (UEFI) - aby najskôr zistilo a našlo zariadenia - v tvojom prípade stále "nachádza" optickú jednotku, ktorú však už nemáš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru