Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký NAS?

Dozrála asi doba, abych poněkud lépe zoptimalizoval zálohování dat v domácí síti. Doposud používáme vzájemné zálohy mezi jednotlivými PC, externí disky a cloud (tam samozřejmě v zaheslovaných *7z archivech, ne v čitelné podobě).

NAS jsem nikdy neviděl a nevím tedy, co mám od něj očekávat. Moje představa v bodech:

- momentálně neuvažuji o propojení s TV, neočekávám tuhle potřebu ani do budoucna. Pro občasné přehrávání mediálního obsahu v kanclu na TV používám spokojeně DLNA, případně do TV vrazím flešku. Pro velmi zřídké sledování videa na TV v obýváku opět stačí ta fleška. Tahat dráty tam nemíním.

- nepotřebuji a vyloženě nechci povolit možnost připojení k NAS zvenčí.

- nepočítám s provozem 24/7, spíše uvažuji, že by se NAS zapínal podle potřeby. Pokud by existovala možnost automatické zapnutí v určený čas, provedení záloh dle přednastavených úloh v zálohovacím sw (momentálně mám ATI 2019) a vypnutí, bylo by to fajn. Samozřejmě požaduji, abych NAS kromě toho mohl zapínat a vypínat ručně podle momentální potřeby.

- těch dat máme relativně hodně. Jelikož jiné druhy záloh na externí disky, PC vzájemně a do cloudu nemíním opouštět, domnívám se tedy, že bych nemusel v NASu mít (asi) RAID 1.

- nevím, zda je lepší hotové řešení nebo zvlášť "holý" NAS a zvlášť disky. Domnívám se, že to druhé.

- při předpokládané kapacitě 8TB bych se rád ujistil v tom, že bude lepší (a levnější a úspornější) pořídit 1 8TB disk než 2*4TB. Jasně, když odejde, bude to větší ztráta. Značku/typ disku nevím, doporučte něco s ohledem na výše uvedené.

- NAS bude nasazen v gigabitové síti na Mikrotiku

- Jelikož NAS je něco jako další počítač (pokud píšu kravinu, překousněte to ;-)), rád bych jeho správu měl v češtině. Vlastně ani netuším, jak se s tím dělá, zda je tam nějaký Linux či co, jak snadno to uvidím v W7/W10 síti, nevím nic.

- cena? To opravdu netuším. Nechci do toho vrážet desetitisíce. Ale zase nechci kupovat nějaký šunt.

Zkuste mě nakopnout nějakým směrem, na co se mrknout, případně na konkrétní typy. Pokud jsou některé mé požadavky zcestné, šup sem s kritikou :)

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na základě článku 2701357-virtualizace-na-nas-serveru-qnap jsem pořídil před 3/4 rokem QNAP TS-251 s… poslední
okolokolemjdoucí 01.11.2018 20:35
okolokolemjdoucí

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru