Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co může způsobovat občasné "zamrznutí" NB?

"Zabíhám" a instaluji potřebné aplikace a data na nový NB a občas se mi stane, že najednou přestane reagovat na jakoukoliv manipulaci ("zamrzne") a nereaguje ani kurzor na touchpad, ani na stisk kteréhokoliv tlačítka. Nejen při stahování, ale třeba i při běžné manipulaci s nastavováním, psaní textu a stalo se i v běžné konverzaci na Skype.
Jediná pomoc je natvrdo vypnout dlouhým stiskem tlačítka hlavního vypinače.:-(
Pokud zapnu po kratší pauze (do cca 30 sec.), dochází k tomu, že NB "nabíhá" s úvodním nápisem (poměrně dlouho a HDD "cvrdliká") pak se objeví nápis "Čekejte, aktualizují se Windows, hotovo 100%, nevypínejte počítač" a točí se tečky kolečka že NB pracuje a to stále (i třeba půl hodiny), na nic opět nereaguje a musím opět použít vypnutí HV. 3-[
Pokud pak nechám NB v klidu déle (cca 5 minut) tak po zapnutí, sice opět pomalu, ale naběhne nakonec na uvítací obrazovku. Zadám heslo a s určitými "nenormálnostmi" na obrazovce, nakonec naběhne do běžného režimu. Pak pracuje zase, i dlouho, OK. A pak se zase někdy, v nedefinovatelném čase, toto opakuje.:-/
K přehřátí nedochází, ze spodní strany je vlažný, baterie je plná (zapnuto na síť).
Zajímavé rovněž je, že u něj, i pokud je v absolutním klidu (pouze zapnutá obrazovka s ikonami, nespuštěné žádné aplikace) stále "cvrliká" HDD.
Starší, ASUS X550C, mi tohle, vše výše uvedené, nikdy nedělal. ;-)
A HDD u něj není slyšet vůbec, ani při ukládání a načítání, ani v klidovém stavu.
Informace k novému NB.
Typ: ASUS Vivobook X540N-GO086T
Základní tech.data: OS Win.10 Home verze 1703, Procesor Intel(R)Pentium(R) CPU N4200 4 x 1,1Ghz , RAM 8GB, HDD 1TB.
Nevíte, o co by mohlo jít?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem nakonec zvolil "cestu nejmenšího odporu". :-D Použil jsem možnost návratu do původního nast…
Georgina63 04.12.2018 09:09
Georgina63
Použil jsem možnost návratu do původního nastavení navíc instalované aplikace byly smazány to je as…
lední brtník 04.12.2018 10:06
lední brtník
Nejde o to, že jsem Tvé rady ignoroval, pouze jsem nevěděl jak na to.:.( V podstatě ani nevím co je… nový
George63 04.12.2018 10:56
George63
Doplňuji k dnešnímu datu. Tak i po tom (několikerém) úplném uvedení do tov. nastavení začal opět NB… nový
George63 23.12.2018 09:11
George63
Tak to je prima, jen trošku rozvedu/přeložím, co po Tobě vlastně chtěl LB ohledně toho vkládání obrá… nový
Kachlík 23.12.2018 15:11
Kachlík
Díky za upřesnění, do čeho vkládat prt.scr aby to nebylo jako "nebezpečný" dokument. Už je mi to jas… nový
George63 23.12.2018 16:48
George63
jakýkoli formát office je extrémně nedůvěryhodný, pokud dovoluje používat makra. upozorňoval jsem tu… poslední
lední brtník 23.12.2018 17:15
lední brtník

Tak jsem nakonec zvolil "cestu nejmenšího odporu". :-D Použil jsem možnost návratu do původního nastavení (se zachováním dat). Trvalo to snad 3 hodiny, ale nakonec vše dopadlo OK. Ale stále zůstala verze 1703. Pak jsem v "Update Windows" spustil aktualizace. Nabídlo se jich víc, ale všechny pouze na v.1703. Spustil jsem je tedy a jejich stahování a instalace trvala opět skoro 3 hodiny. Provedny ale nakonec všechny úspěšně. A všechny jsou opět k té v.1703. Vyšší verze (ani 1803, ani 1809) se nenabídly. Nyní, při kontrole v Update je hláška, že PC je bezpečný a vše je v pořádku.
A vše mi v NB zůstalo, pouze navíc instalované aplikace byly smazány. Ale, zřejmě vzhledem k tomu, že jsem je měl uloženy (instalační soubory) do samostatné složky, tak ty tam všechny zůstaly a stačilo je pouze nainstalovat zpět, což byla "brnkačka".:-D A NB teď pracuje perfektně, dokonce se mi nastavila i klasická "Plocha", kterou jsem předtím nemohl nijak nastavit a stále se mi otevírali pouze vokna (který, mimo jiné, nemám rád:-().
Vše jde nyní nastavovat bez problémů, NB "nezamrzá" a neseká se a funguje a reaguje rychle. Je to úplně něco jiného, než když jsem jej spustil po prvé, kdy se "šprajcoval" vůbec rozběhnout a dělal různé "brikule".;-)
Co mne však překvapilo, byla dlouhá doba stahování a instalace aktualizací těch W10. Ve W 8.1, jež mám na druhém NB, toto bývá otázkou deseti minut.
Chápu, že to je v souvislosti na rychlosti mého netu, ale ten rozdíl je velmi markantní.
Toto uvádím pro případ, že by měl někdo podobný problém a mé skromné vědomosti.:-p
A tento závěr už píšu rovněž z toho "problémového" NB. Všem, co se snažili pomoci, ještě jednou děkuji.:puff:
P.S. Trochu upravená přezdívka, aby server, z tohoto NB, bez mého přihlášení, odpověď vzal.

Použil jsem možnost návratu do původního nastavení
navíc instalované aplikace byly smazány

to je asi logické. výchozí stav windows je bez cizích aplikací. opakovaně jsem uváděl použít rovnou bootovací flashku s verzí 1809, zbytečně.
na druhou stranu jsou teď windows čistá, bez bloatware výrobce ntb i toho kterým to časem zanesl uživatel.

hned v první odpovědi byly nástroje na vyčištění systému, v celé této anabázi ignorované. (teddy kromě nesmyslých grafů vkládaných do .doc, s absolutním přehlížením výpisů, které ty utility poskytují)

přirovnal bych to ke stavu, kdy člověk "vyřeší" špinavou zeď tím, že vždycky omlátí i celou omítku nebo kachličky a pak je tam dává znovu. i tak se dá a někoho to třeba baví.

Nejde o to, že jsem Tvé rady ignoroval, pouze jsem nevěděl jak na to.:.( V podstatě ani nevím co je to bootování :-p, "Englisch" :-D neumím a všechno překládat taky nejde. A pokud v podstatě nevím, o co jde, tak je to těžký.:-/ Tak nebuď na mě nas.. , pro někoho kdo "umí" je to jednoduchý, ale pro mně tedy bylo asi snadnější "omlátit celou omítku". Ale nebylo to zase tak nesnadný, vše tam v podstatě zůstalo a pouze ty mnou navíc stažené aplikace (které ten problém určitě nezpůsobily) se musely pouze nainstalovat a to bylo hned a vše funguje. Takže jsem tu omítku pouze "opláchl" ;-). Pouze ten "návrat" a aktualizace trvaly dlouho, ale to jsem nechal běžet a šel si po svým.
Jenom pořád nechápou, proč to bylo "pohnojený" hned od počátku, když jsem NB spustil. :.(
Tak doufám, že jsem Tě moc "nevytočil" a pokud budu mít nějaký problém, že mne, z tohoto důvodu, nebudeš ignorovat. Dík za aktivitu.

Doplňuji k dnešnímu datu. Tak i po tom (několikerém) úplném uvedení do tov. nastavení začal opět NB zamrzat. Tak jsem se namích a zanes jej na reklamaci. Do týdne mi jej poslali ze servisu zpět, provedli kompletní hardreset, nainstalovali W 10 Home, tu verzi 1803 (kterou jste také doporučovali, ale já si na to bootování netroufl), provedli testy a údajně vše OK. Po spuštění se ještě stáhly a doinstalovaly další aktualizace a zatím vše OK. Nyní jej opět "zajíždím" a instaluji - doplňuji nezbytně potřebné aplikace a data. Zatím funguje, v běžném a nenáročném režimu, poměrně dobře a rychle. Tak se uvidí co provede, až mu zase trochu "nacpu" HDD. :-p:-D

Tak to je prima, jen trošku rozvedu/přeložím, co po Tobě vlastně chtěl LB ohledně toho vkládání obrázků na Poradnu: Informaci zobrazenou na monitoru "sejmeš" stiskem kombinace kláves ALT a PRT SCR, otevřeš si prachsprosté Malování ve Win, stiskneš CTRL V, tím přeneseš ten "snímek" monitoru, a dáš uložit jako *. png. A to *.png pak vložíš přímo do příspěvku, a tím se vyhneš překopírovávání přes dokumenty…

Díky za upřesnění, do čeho vkládat prt.scr aby to nebylo jako "nebezpečný" dokument. Už je mi to jasné. Já to nevěděl. No, furt se člověk musí něco učit (pokud se mu tedy chce). :-D
Ještě k té "nebezpečnosti" dokumentů. Pokud tedy někomu posílám odkaz na svůj zpracovaný text, případně obrázek-schema, zpracovaný v Libre Office, případně schema v Profi Cadu, tak je to pro příjemce, z hlediska zavirování, opravdu tak nebezpečné? I v případě, že mám instalovaný nějaký antivirák? Dík za odpověď a Tobě i všem přeji hezké svátky.:)):beer:

jakýkoli formát office je extrémně nedůvěryhodný, pokud dovoluje používat makra.
upozorňoval jsem tu na to, ale jako bych házel perly do hnoje a ten libre office se tu objevil znovu.
nové verze ms office sice otvírají cizí dokumenty v režimu read-only, což žádné zabezpečení není, když to někdo touží formátovat/změnit podle sebe.
libre office neznám, předpokládám že kvůli kompatibilitě je maker schopen, tedy neprošel.

když máš k dispozici bitmapu, pošleš ji bez dalšího prznění jako bitmapu (ideálně v doporučovaném .png)

antivirové programy jsou neschopné a většinu nákaz nedetekují - makroviry jsou mezi nimi.

ale je to úplně jedno: odkazoval jsem na programy, které při prvním spuštění dají použitelný výpis (až na šířky sloupců). nikdo po tobě nežádal, abys sem cpal nesmyslné grafy o ničem. když to nic neříká tobě a přitom u toho krámu sedíš, jak si já mám cucat z prstu, co se to v tom krámu děje?
čili potenciálně nebezpečný formát s úplně zbytečným obsahem.

schéma z proficadu vyexportovat do .pdf, žádné .doc, nejsi omezená blond sekretářka, tak se tak nechovej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru