Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux?

Ahoj!

Kdyz uz se tu bavim o linuxu, tak jen abch to ujasnil.

Rozchodim linux na vsem? Neni tam nejaký problém s kompatibilitou? Co se tyce hardwaru. Zakladni deska, grafika, procesor, pamet?

Předmět Autor Datum
pokial nemas distro starsie ako 2r tak neni problem. podpora HW je na novych linuxoch v pohode.
shiro 17.07.2008 17:11
shiro
S procesorom a pamäťou nie sú problémy. Ak kúpiš úplne novú základnú dosku, tak si asi budeš musieť…
gorgeous007 17.07.2008 17:24
gorgeous007
mno- nevím. Já si kompiluju úplně vše (Gentoo), není to nic složitého, obzvláště právě u Gentoo. Pam…
touchwood 17.07.2008 19:02
touchwood
"Klikací" distribuce se na servery nehodí IMHO ne proto, že by byly klikací, ale protože mají neskut…
Vladimir 17.07.2008 19:10
Vladimir
hm. Nevím, já jsem s Gentoo šťastný jako blecha. Žádný RPM hell, žádné velké stresy s upgrady (upgra…
touchwood 17.07.2008 19:22
touchwood
ty asi ne. :-) bez urážky. Rozchodit linux "na všem" chce jisté (nemalé) znalosti, mnohdy jde i o d…
touchwood 17.07.2008 18:58
touchwood
S tým investovaním času máš pravdu. No nemyslím si, že Linux je len pre pokročilejších (a usilovnejš…
gorgeous007 17.07.2008 20:23
gorgeous007
konečne vyšlo nové Gentoo, ktoré už má dostatočnú verziu kernelu :?: Kernel v Gentoo je vždy doce…
touchwood 18.07.2008 06:55
touchwood
no nastesti silenci co u nas ve firme prosazovali hromadny prechod na Mandrivu uz jsou pryc. Tehdy j…
djdave 17.07.2008 22:29
djdave
je fakt, že do firem, které používají laciný hardware a ještě stylem "jako dříví v lese" (nekonziste…
touchwood 18.07.2008 06:59
touchwood
jj, s tim naprosto souhlasim ----------- jinak ale myslim, ze prave diky distram jako Fedora, Ubun…
Redmarx N 18.07.2008 08:24
Redmarx N
viz WinXP a SATA disky Ano, ale WinXP jsou systém z roku 2001, porovnejte to tedy s linuxem ze stej…
Dale Cooper 18.07.2008 09:08
Dale Cooper
No jak se to vezme. Linuxi dost casto updatujou verze po pul roce, Windowsy na misto toho vydavaj S…
Redmarx N 18.07.2008 09:55
Redmarx N
To ano, ale nainstalovat to jde... V porovnání s jinými úkony které jsou na linuxu třeba je nějaká d…
Dale Cooper 18.07.2008 10:08
Dale Cooper
Myslim, ze kdo zvladne instalaci Win zvladne i instalaci desktop Linuxu. U linuxu uz jsou bezne prog…
Redmarx N 18.07.2008 12:48
Redmarx N
Tak u mňa je to opačne. Mandrivu som inštaloval asi 3-krát, 2-krát Fedoru a Ubuntu dokopy aj viac ak…
gorgeous007 18.07.2008 13:13
gorgeous007
A pouzivas taky ty distra :?: Nebo jenom instalujes. :-D Me jenom zajima, kdyz si je vsechny zkous…
Redmarx N 18.07.2008 14:17
Redmarx N
No, ako sa to vezme... :-D Primárne používam WinXP a stále popri ňom skúšam nejaké nové distribúcie,… poslední
gorgeous007 18.07.2008 16:21
gorgeous007
k RHEL mám osobně velký odpor. ;-) Server, který startuje v grafice není u mně server :o)
touchwood 18.07.2008 09:18
touchwood
tohle už je trochu fundamentalismus :-) Ale něco na tom je :-P
Vladimir 18.07.2008 13:37
Vladimir

S procesorom a pamäťou nie sú problémy. Ak kúpiš úplne novú základnú dosku, tak si asi budeš musieť chvíľu počkať (tak ako ja kedysi - cca rok :-D), keď si nechceš kompilovať nové jadro sám. Ak chceš napríklad stabilnú verziu Debianu, tak si na podporu svojej dosky počkáš asi tak 2 roky, pretože Debian nevyužíva najnovší kernel (jadro GNU/Linuxu). U Mandrivy je to asi rok, pretože podobne ako Debian, tiež využíva starší kernel, no vychádza raz za pol rok. No distribúcie ako Fedora či Ubuntu majú vždy takmer najnovší kernel a vychádzajú raz za pol rok, takže by nemal byť problém. S grafikou je to už horšie... :-/

mno- nevím. Já si kompiluju úplně vše (Gentoo), není to nic složitého, obzvláště právě u Gentoo. Pamatuju se na systémy nestandardních HW parametrů, do kterých jsem musel dělat "long term" podporu, kdy se na to výrobce už dávno vykvákl - to byly ty pravé galeje, a i tak to šlo. A BTW byla to ta nejlepší linuxová škola života, která mě naučila nečekat až problém někdo vyřeší v diskusních fórech apod., ale najít si řešení sám.

Mandriva, Ubuntu nebo Fedora jsou takové klikací distra pro lamky na desktopy, aby mohly machrovat, že mají doma tučňáka... na server se nehodí. Já naopak nasadil Gentoo i na desktop :-)

"Klikací" distribuce se na servery nehodí IMHO ne proto, že by byly klikací, ale protože mají neskutečný bordel v konfigurácích zapříčiněný právě klikacími konfigurátory. Třeba Suse je opravdu čuňárna. S gentoo zkušenost nemám, protože teď už používám jen distribuce podporované komerčními subjekty (Oraclem, Vmwarem...) ale IMHO jediný linux kde jsem měl pocit že používám nezprasený unixový systém byl Slackware.

Dneska bych ale po slackwaru nesáhl právě kvůli nepodpoře komerčními firmami.

hm. Nevím, já jsem s Gentoo šťastný jako blecha. Žádný RPM hell, žádné velké stresy s upgrady (upgraduju postupně) ale hlavně jsem na něm rozběhal úplně vše komerční, co jsem potřeboval (tedy hlavně Lotus Domino), čuňárny typu APC sračky automaticky měním za opensource APCUPSd, který je asi tak 5x lepší.

ty asi ne. :-) bez urážky.

Rozchodit linux "na všem" chce jisté (nemalé) znalosti, mnohdy jde i o dopsání vlastních patchů do jádra, které řeší ovládání proprietárního hardware, typickou (pro běžné uživatele) ukázkou může být např. vývoj Androidu (tedy Linuxového OS pro MDA).

Pokud jsi otázku myslel ve smyslu "na veškerém myslitelném PC hardware", pak dnes lze říci, že minimální verze poběží opravdu na všem, ovšem některé "featury" jako např. akcelerované video, použití levných tiskáren a jiného "Windows-only" hardware bude vyžadovat nemalou míru tvého úsilí.

Bohužel, a je to nemilý jev, mnoho "nových uživatelů" pokládá Linux za jakousi náhradu Windows, a podle toho i jednají a i se tak chovají (což mnoho již znalých/znalejších linuxáků nese velmi nelibě). Je to velký omyl. Linux není pro všechny, jen jen pro ty, kdo neváhají investovat svůj čas a úsilí a jistou činnost těch šedých srágor co mají v mozkovně.

S tým investovaním času máš pravdu. No nemyslím si, že Linux je len pre pokročilejších (a usilovnejších) používateľov. Veď skúsenejší majú svoje distribúcie (Debian, Gentoo, Slackware) a pre "obyčajných" ľudí migrujúcich z rôznych Windowsov sú tiež distribúcie (Ubuntu, Mandriva, SuSE, ...). ;-)

Ja osobne som doteraz skúšal Mandrivu, Fedoru a Ubuntu, pretože podporovali môj hardvér s tým kernelom, ktorý bol v nich. Na kompilovanie jadra fakt nemám čas, preto som ostatné distribúcie nepoužíval. Najnovšia stabilná verzia Debianu ešte stále nemá verziu kernelu, ktorá by poznala moju matičnú dosku. No ako tak pozerám, konečne vyšlo nové Gentoo, ktoré už má dostatočnú verziu kernelu a tak ho asi vyskúšam. Inak, ktorú CD si mám stiahnuť, keď ho chcem normálne nainštalovať? A mám stiahnuť verziu AMD64 - sú takmer všetky aplikácie dostupné aj v 64-bit verzii?

no nastesti silenci co u nas ve firme prosazovali hromadny prechod na Mandrivu uz jsou pryc. Tehdy jsem shanel ovladace a software na scaner Canon a nepochodil jsem ... Pred x lety se neco rikalo o vzestupu linuxu ale myslim ze je to porad stejne, linux jen pro odborniky a jen spise do serverovych reseni. I kdyz nas windows terminal server jede dva roky jako tank ... klep klep klep na drevo :)

jj, s tim naprosto souhlasim

-----------

jinak ale myslim, ze prave diky distram jako Fedora, Ubuntu nebo Suse muze linux pouzivat uplne kazdy a funguje temer na vsem.
(nikdo taky nerika, ze by se mela treba Fedora pouzivat na serverech, od toho je Redhat Enterprise Linux - myslim to jako misto Fedory - jinak jasne ze Debian nebo Gentoo)

-----------

Windows taky nejede na vsem, viz WinXP a SATA disky, kolikrat mi volali znami, ze si chteli sami nainstalovat Windows a ze to nejde a nakonec sam jsem mel s tim problem, kdyz k desce nepribalili disketu. :-D

Myslim, ze kdo zvladne instalaci Win zvladne i instalaci desktop Linuxu. U linuxu uz jsou bezne programy obsazeny, takze pak uz netaha nic. ;-)

S jedinou veci je problem a to je instalace 3D ovladace graficke karty, ikdyz se situace zlepsuje, tak porad je velka pravdepodobnost, ze to bezny uzivatel nezvladne. :-/

No, ako sa to vezme... :-D Primárne používam WinXP a stále popri ňom skúšam nejaké nové distribúcie, no so žiadnou som ešte nebol úplne spokojný - všade niečo blblo a tak... :-|

Mandriva má oproti iným vždy o niečo starší kernel, takže tam stále niečo nejde. Inak mne to Ubuntu riadne blblo už od prvej chvíle. V zavádzači (finálnej verzie 8.04) bolo nesprávne poradie tých príkazov, tak som to musel zmeniť, inak sa mi samotné Ubuntu ani nespustilo. Mohlo to byť síce len u mňa (teda podľa mňa aj bolo), lebo mám zvláštne rozloženie diskov (200GB pre Win, 500GB tiež pre Win, 40GB pre Linux - žiadne partície, čo je Linuxoch neobvyklé), ale aj tak na to mohli tí ľudia, ktorí to robia prísť. :-/ A ešte keď odinštalujem niektoré základné programy, ktoré sú mi na nič, tak mi po reštarte nenabehne plocha (vidno len pozadie). Proste v tomto smere hrôza. Ale normálne fungujúce Ubuntu je podľa mňa na ovládanie veľmi jednoduchá a vzhľadom príjemná distribúcia. Hlavne to oranžové Gnome je super. ;-)

Fedoru som skúšal ešte vo verzii 7. Vtedy sa mi zdala celkom dobrá a aj ten systém RMP balíčkov bol v pohode. Len ten vzhľad Gnome ma veľmi neočaril. A dnešné KDE4 - no hrôza! :-? Ja asi začnem používať Gentoo s Xfce. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru