Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Paranormální probuzení počítače - možná vysvětlení

Potřeboval bych poradit s jednou záhadou, která se mi nestala dřív. Mám počítač v rezimu spánku s Win 10. Byl uspán normálně do RAM z nabídky vypnutí. Bylo od něj odpojeno : USB myš, Displayport,monitor, USB hub - takže naprosto vše kromě DC napětí samozřejmě. tak to dělám normálně. (Wifi nemá)

Po týdnu asi přijdu ke stolu a na stůl mi spadla asi z40cm výšky 100g věc na stůl (například USB nabíječka do 230V) , poblíž ležel i ten minipočítač i jeho AC-DC adaptér.. Asi po 3s jsem si všiml že se roztočil větrák a tedy probudil ( a bez žádného problému. ) Si říkám: dálkové ovládání???

Jak tohle vysvětlit? Protokol událostí nic neukazuje, co by ukazovalo na příčinu probuzení. Powercfg /lastwake také nic jen:

 Wake History Count - 1 
Wake History [0]

(přitom na notebooku třeba při stisku tlačítka je takovýto výpis:

Wake History Count - 1 
Wake History [0]
  Wake Source Count - 1
  Wake Source [0]
    Type: Fixed Feature
    Power Button

Mohlo to být otřesem nebo jen náhoda? Nebo ten otřes spustil něco jiného (nějaké kratičké vypojení kontaktu někde) Proč powercfg neukazuje na žádnou přicinu? Nebo softwarová přičina (timeout režimu spánku přechodu do hibernace, tohle ale bývá v řádu minut až hodin, nebo wake timer co lze nastavit softwarově - probudí uspaný / hibernovaný počítač naplánovanou úlohou)

Předmět Autor Datum
a bez žádného problému. ) Si říkám: dálkové ovládání???. Valka uz vypukne opravdu velmi brzy, prot…
XoXoChanel 10.03.2019 22:51
XoXoChanel
Ty válčíš s diakritikou... Co to má za logiku říkat, že valka vypukne brzy, protoze ji potrebujem. T…
uzone 10.03.2019 22:58
uzone
Jestli to bylo připojené na kabel internetu, tak možná wake on lan.
IQ37 10.03.2019 22:51
IQ37
Normálne to začalo v úvode ako horror so scifi zápletkou, až to bežný človek prečítal zatajeným dych…
Nuda 11.03.2019 08:35
Nuda
vyžranou myš má odpojenou. ale třeba má čínskou desku, kde buzzer náhodou funguje jako mikrofon a pc…
lední brtník 11.03.2019 21:41
lední brtník
Mne sa nb nielen nepravidelne budi pocas spanku (a to nanho nic nepustam), ale dokonca bezne si poca…
fleg 11.03.2019 09:11
fleg
Win 10? :-D
Lukas1982 11.03.2019 09:29
Lukas1982
Samozrejme.
fleg 11.03.2019 15:20
fleg
To bude asi HAARP.
Karel04 11.03.2019 11:32
Karel04
Tak :-D - Ma ten NTB "normalne vypinat" (powercfg.exe /hibernate off) a né ho hibernovat (pouzivat H…
XoXoChanel 11.03.2019 15:22
XoXoChanel
Ani ho nevypínám ani nedávám do hibernace, ale do spánku v RAM. Klávesnicí se budit nemůže, protože…
uzone 11.03.2019 15:54
uzone
Ani ho nevypínám ani nedávám do hibernace, ale do spánku v RAM - A proc to delas, nejaky duvod ? Na…
XoXoChanel 11.03.2019 16:00
XoXoChanel
Si uvedom človeče, že pamlsok od W8/10, bol tzv. kombinovaný spánok, pri ktorom sa rozhodila takmer…
Nuda 11.03.2019 17:51
Nuda
ruský hacker byla reakce na Nudu? Jak mohu v režimu spánku S3 přijít o data na disku, když se tam žá… poslední
uzone 19.03.2019 08:49
uzone
Ještě tady nezazněla možnost: ruští hackeři!
IQ37 11.03.2019 21:51
IQ37

a bez žádného problému. ) Si říkám: dálkové ovládání???.

Valka uz vypukne opravdu velmi brzy, protoze ji ocividne uz potrebujem.
(Resení bude zrejme nepoustet 100g neké veci ze 40Cm vysky na stul a o paranormalních vecec spis diskutovat v místim cirkuse)

Ty válčíš s diakritikou... Co to má za logiku říkat, že valka vypukne brzy, protoze ji potrebujem. To je nejaka kauzalita?

Nevím, co se ti nezdá - bez žádné ho prolému=, že se mi nestalo, že by se třeba náhle notebooku probudil (což se může stát, když omylem někdo klikne na připojenou myš).
Dálkové ovládání je ekvivalent "WTF" nebo "co se to xakru děje".

Klávesnici ,ani network cabel nemám: psal jsem to, že jediný zastrčený vocas bylo DC napájení.

Normálne to začalo v úvode ako horror so scifi zápletkou, až to bežný človek prečítal zatajeným dychom bez usrknutia zo šálky s voňavou presso kávičkou zn.: Jacobs či bez jediného potiahnutia z nahrieteho, jazykom naslineného, zapáleného kubánskeho hadžvana.

W10 využíva dva spánky. Je možné, že sa ti z RAM spánku po časovom limite prebudil a prešiel automaticky do spánku Hiberfile, preto sa OS na tento nevyhnutný čas "prevexlovania" medzi spánkami zobudil. Skontroluj všetky nastavenia, časové hodnoty v Správe napájania, skontroluj Bios S3, greenpower apod. vymoženosti.

Skontroluj a zruš všetky fajky v Správe zariadení "Povoliť prebúdzať týmto zariadením". (USB, sieťovka apod.)

Otras do stola pádom predmetu nemá vplyv na prebudenie a to aj v prípade, ak využívaš v Bios S3 s povolením prebudenia perifériami, tj. myši, klávesnice pokiaľ do nich vyslovene necvrnkneš manuálne prštekom, aby sa pohli či niektorá kláves úderom spojila kontakty. To by si musel fest kopnúť do rozheganého stola, bočne zavadiť do podložky s myšou, aby sa pohla aj dobre nakŕmená, vyžratá a ospalá myš.

vyžranou myš má odpojenou. ale třeba má čínskou desku, kde buzzer náhodou funguje jako mikrofon a pc se zvukem probudí, aby mohl cosi kamsi bratrovi hlásit.

poblíž ležel i ten minipočítač i jeho AC-DC adaptér

čidélko zrychlení mívaly třeba notebuky ibm/lenovo pro ochranu disků. víme my z jakých střev dnes huawei-oem montuje minipc?

že by někde byla přes konektor připojená nějaká deska a na ní watchdog co zaznamenal poruchu napájení, mi připadá míň pravděpodobné, naštěstí tu desku pitvat nemusím.

Tak :-D
- Ma ten NTB "normalne vypinat" (powercfg.exe /hibernate off) a né ho hibernovat (pouzivat Hiberfil.sys).
* MS to snad v manualu pise jasne, ze se OS muze aktualizovat, provadet AV/AS kontory v necinosti PC. Kdyby v BIOSu nemel nastavené Wake Up Event / Keyboard Power On, tak by se mu "tlacitkem" nebudil.

Ani ho nevypínám ani nedávám do hibernace, ale do spánku v RAM. Klávesnicí se budit nemůže, protože není žádá připojená.

Ale ještě zjistím to nastavení ,zda je aktivní wake timers v OS ( zakopaná v titěrném okně Upřesnit možnosti napájecího profilu.)

Ani ho nevypínám ani nedávám do hibernace, ale do spánku v RAM

- A proc to delas, nejaky duvod ? Navic u spanku pri ulozeni v RAM tak jak to delas ty muzes o ulozené DATA dojit jestli se nestaci prepsat na HDD. (ten rozdil spusteni je par "/s" rozdil)
- Co ho muze probutit se podivej treba zde :

powercfg -devicequery wake_armed

*Ilustracni obrazek.
[85225-wake-o-png]
- Jestli za probuzenim stoji planovana uloha (i kdyz uvadis ze neni) muzes nahlednout zde:

powercfg -waketimers

Si uvedom človeče, že pamlsok od W8/10, bol tzv. kombinovaný spánok, pri ktorom sa rozhodila takmer komplet RAM a jadro OS na pevný disk (ako v prípade hiberfile u XP_NT_Vista_W7), ale istá časť kernel zostáva stále pod napájaním v RAM v prípade, ak je takto nakonfigurovaný Bios (čo dnes v prípade nabíjania mobilov na USB vyšpekulovali výrobcovia ZD a Biosu, aby HW fičal furt pod napájaním).

W10 teda nikdy nespí, ako pri predošlých verziách, ak mu tento stav v Biose manuálne nezakážeš, ale tiež musíš v Správe napájania zrušiť Fastboot (rýchly štart) lebo tu je práve ukryté čaro bleskového štartu hdd ložisk, aj z flešky SSD.

Inšpirácia tejto kombinácie fastboot u Windows vznika z čias vojenských mašín na bojišti, ktoré v čase Púštnych búrok už na hdd mali nacapeného "švába" s fleškou, do ktorej sa uložil kernel OS z dôvodu, aby sa po otvorení víka noťasu choval tento ščot s GPS-kou, ako kalkulačka, tj. bez prieťahov svietil systém na monitore pripravený k počítaniu strát na životoch v rukách generality či ostatných veliacich vrahov na bojisku.

Z uvedeného dôvodu, ak by si disponoval kvalitným HW Firewall, je možné na základe spojenia paketov, portov a IP adries zistiť, že ak má W10 časovo naplánované záplaty v RAM, pritom je stále telemetricky (ceip, appraiser, cortana, store, bing, defender) spojený so servermi MS (nielen tie, ale aj spriatelené servery akamai) aj v prípade spánku (!!!), tak sa slobodne rozhodne, že sa spustí, naťahá si záplaty, reštartne sa a ide zase sladko spinkať bez vedomia majiteľa. (Ex privata industria)

Zlatý W10, zľatí komunisti, boľo ľepšie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru