Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zálohovací software

Dobrý den,
hledám zálohovací software pro windows, který by nahradil dosavadní řešení, jímž je HyperBackup od Synology. Stávající stav je, že jsou data na Syno a pomocí HyperBackupu se jednou denně zálohují na další Syno a také na jedno Syno offsite. Při tomto objemu dat, ale již nelze na Syno pořádně z připojených win pracovních stanic vyhledávat, vše trvá nesmyslně dlouho. Proto bych rád Syno připojil skrze iSCSI k Windows, bude se tedy chovat jako normální disk a bude indexovaný. Ale nevím si rady s poslední věcí, a tou je zálohování. Potřebuji tedy najít program, který bude umět následující:

1) ShadowCopy (Stínová kopie svazku).
2) bude mít použitelný průzkumník záloh, ideálně něco jako v HyperBackup. Co potřebuji nejvíce, tak je, abych si v záloze mohl rozkliknout libovolnou podsložku a mohl procházet jednotlivé zálohy (jako na časové ose), bez nutnosti vždy hledat danou podsložku (uživatelé si často něco smažou či přepíšou).
3) Ocenil bych nějakou ochranu proti Randsomware (něco jako má Acronis Backup - ten bohužel nesplňuje bod 2.), ale není to podmínkou.
3) Za bonus bych považoval, kdyby uměl zálohovat celý stroj a uměl by obnovit havarovaný stroj ze záchranného média (také umí Acronis Backup).
4) Pokud by uměl zálohovat i MSSQL databáze, tak je to také výhodou (také umí Acronis Backup).

Co by jste mi doporučili?

Předem děkuji,
nofu

Předmět Autor Datum
Se zálohou jakýchkoliv databází opatrně. Pokud použiješ Shadow copy na databázi v provozu, sice přeč…
Jan Fiala 12.03.2019 15:31
Jan Fiala
Jj, tj jasný, díky. Také proto jsem jako poslední bod uvedl, že by se mi líbilo, kdyby uměl zálohova…
nofu 12.03.2019 15:35
nofu
Osobne som preliezol všetky backuppery po skončení podpory pre Ghost od Norton Symantec, ale TOP1 na…
Nuda 12.03.2019 16:08
Nuda
Díky za obsáhlou zprávu. V testovacím prostředí jsem vyzkoušel oba, EaseUS Todo Backup Workstation s…
nofu 12.03.2019 22:17
nofu
Takže oprava, dnes mi psal pán ze Zebry a zaslal i ukázkové video, Acronis Backup to umí ve verzi Ad… poslední
nofu 13.03.2019 18:31
nofu

Se zálohou jakýchkoliv databází opatrně. Pokud použiješ Shadow copy na databázi v provozu, sice přečteš všechny soubory, ale často se dostaneš do stavu, kde log neodpovídá databázi a po obnovení budeš muset řešit nekonzistence a opravy databáze.
V rámci zálohy buď udělat backup DB přes SQL server (lepší řešení, záloha je packovaná, můžeš za provozu) nebo po dobu zálohy SQL server (službu) zastavit službu SQL serveru.

Jj, tj jasný, díky. Také proto jsem jako poslední bod uvedl, že by se mi líbilo, kdyby uměl zálohovat i MSSQL. Samo si dělám i dump databáze přes SQL server a šoupu ho pryč robocopy. Ale to není to důležité, hlavně potřebuju najít použitelný zálohovací program, co bude splňovat bod 2.

Osobne som preliezol všetky backuppery po skončení podpory pre Ghost od Norton Symantec, ale TOP1 na trhu je u mňa: EaseUS Todo Backup Workstation s prehliadaním zložiek a zbalených súborov *.PBD priamo v Explorer Windows, rozkiknutím myšou (klasika) alebo jednoduchej obnovy súborov live, pretiahnutím myšou kamkoľvek (samozrejme až na nahradenie systémových súborov chránených prístupovými právami alebo načítaných v RAM).

Zálohy bitových kópií robí free verzia pod Linuxom, platená aj pod WinPE, teda žiadne zálohy live, za behu OS, čím retroaktívne nehrozí narušenie integrity metadát pri obnove z Image bitovej zálohy step-by-step.

Pohodlné je vytvorenie v boootmanažéri na pevnom disku primárneho oddielu tzv. dualboot, čím sa nakopne po biose výber EaseUS šipkami kurzorov klávesnice priamo z pevného disku, nemusí sa cpať do mašiny nejaké externé bútovacie médium v prípade náhlej, rýchlej obnovy bitovej zálohy systému, napríklad z druhého logického oddielu alebo pevného disku. (Samozrejme vytvára tiež aj bútovacie, záchranné médium na fleškách a strieborných kotúčoch, ako zicher).

Free verzie bežne stačí, ale Workstation má výhodu pri zmene HW, kedy je možné vykonať obnovu z pôvodnej zálohy s podsunutím nových ovladačov vymeneného HW.

-------

Pre firemné mašiny je tu môj obľúbený moloch, RestoreIT, ktorý podľa časového plánu vytvára automaticky prírastkové alebo rozdielové zálohy komplet systémových oddielov, tiež bi-po-bite, čím cháni systém pred škodnou, napadnutím, malicious resp. akýmkoľvek neželaným zásahom do dát OS ako aj dát na primárnom oddiele:

http://farstone.com/restoreit/

Už nič lepšie na svete nevymysleli.

Díky za obsáhlou zprávu. V testovacím prostředí jsem vyzkoušel oba, EaseUS Todo Backup Workstation sice zálohuje pěkně, ale nějak rozumně procházet zálohy neumí a RestoreIT je jen na zálohu a obnovu celé mašiny, tedy není vhodný pro mé potřeby.

Také jsem testoval:
1) Paragon Backup & Recovery - celkem hezkej software se spoustou nastavení, bez rozumné možnosti procházení záloh.
2) StorageCraft ShadowProtect - je na zálohu a obnovu bitové kopie disku, samostatné soubory neumí, nebo jsem nepřišel na to, jak.
3) Macrium Reflect 7.2 - mi příde jako best soft z těch, co jsem zkoušel, velmi rychlý, přívětivé prostředí, mnoho funkcí - mohu jen doporučit. Bohužel také neumí procházet zálohy dle mé potřeby.

Zítra ještě testnu Acronis Backup, jestli bych nepřišel na způsob, jak rozumně ty zálohy prolejzal, ale v Zebře mi řekli, že to neumí :(

Testoval jsem i mnoho dalších, ale o těch nemá smysl ani mluvit. Nic bohužel nevyhovuje. Asi by bylo řešením zakoupit další Synology, vše tam kopírovat a pak skrze HyperBackup zálohovat jako doposud. Ale je to teda dost kostrbaté řešení a přišel bych tím o NTFS práva.

Budu rád za jakékoliv další návrhy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru