Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sata radiče

Mám notebook hp530 a mám problém z sata radičmi. Mám nainstalované radiče sata ale mám jich zablokované. Kdo poradí jak to odblokovat?

Předmět Autor Datum
zablokované v biosu? (disabled - tak je dej na enable) nebo jsou přeškrtnuté ve správci zařízení ve…
lední brtník 25.07.2008 22:02
lední brtník
Mám driver lock pasword blokovaní v BIOSE,ale jak vypnu a zapnu tak není a pak je. Ale jak spustím i…
softim 25.07.2008 22:22
softim
"driver lock pasword blokovaní v BIOSe" se tuším týká jen hesla při výměně disku. 1. je ten disk v b…
lední brtník 25.07.2008 22:38
lední brtník
Ale já potřebuji odblokovat sata radiče a ne windows instalovat na IDE radiče. Jednou mi to delali v…
softim 25.07.2008 22:58
softim
vlez do biosu (na dos zapomeň, ten na notebůů s xp neexistuje) 1. je ten disk v biosu vidět? co vi…
lední brtník 26.07.2008 01:13
lední brtník
Když v BIOSE zapnu sata tak nabehne windows primární kanál IDE a sekundární kanál SATA a když zapnu…
softim 26.07.2008 09:46
softim
na sekundárním kanálu bývá pověšené dvd. sata řadič může mít různé režimy: emulace ide, native sata,…
lední brtník 26.07.2008 13:02
lední brtník
Notebook byl kupovaní bez OS ale po prvne mi to delali v servise a jak jsem se koukal na servisáka t… poslední
softim 26.07.2008 16:15
softim

Mám driver lock pasword blokovaní v BIOSE,ale jak vypnu a zapnu tak není a pak je. Ale jak spustím instalaci windows tak nenalezne pevné disky. SATA radiče jsem tam dával i 4 x ale je to blokovaní. Tak nevím jak to odblokovat. Myslím že treba neco do DOSU napsat ale co???? V IDE instalaci spustím ale SATA mi načetne pouze do sekundáru ne do primáru. Jak tam mám SATA tak to mám v sekundári SATA a primári IDE a pak mi to delá chybu a nekdy vypadne celej windows.

"driver lock pasword blokovaní v BIOSe" se tuším týká jen hesla při výměně disku.
1. je ten disk v biosu vidět?
2. jinak zbytek dotazu nějak nejsem s to pochopit. tu máš fak jako primární zobrazený jeden disk, a sekundární druhý? v notebooku?
xp jsou proslulé tím že ani se service packem nedokáží poznat sata disky, které byly na trhu už při uvedení xp na trh. notebuk nejspíš nemá disketovku pro předhození sata ovladače instalátoru xp - vyzývá k tomu klávesou f6.
3. takže si v nastavení biosu u sata zapni emulaci ata/ide nebo co tam mají, a směle pokračuj v instalaci xp - pokud bios ukazuje jeden disk a jedno cd.

Ale já potřebuji odblokovat sata radiče a ne windows instalovat na IDE radiče. Jednou mi to delali v servise a to tam neco zmáčknul a vše bylo v pořádku. Tak náhodou jak nekdo ví jak to udelat tak napište. Jsou SATA radiče pouze zablokované nic víc.

Když v BIOSE zapnu sata tak nabehne windows primární kanál IDE a sekundární kanál SATA a když zapnu v BIOSE IDE tak nabehne windows primární kanál IDE a sekundární kanál IDE. Jiné v BIOSE nevím,je to anglicky. Co mám skusit ješte v BIOSE? Co mám zapnout nebo vypnout?

na sekundárním kanálu bývá pověšené dvd.
sata řadič může mít různé režimy: emulace ide, native sata, ale odsud není do tvého biosu vidět. bývají podstatné hlavně při začátku instalace windows, a potom se pro správnou funci řadiče musí doinstalovat ovladač chipsetu - ale píšeš že ho máš nainstalovaný.

nerozumím příčině problému - proč sis začal všímat ovladačů diskového řadiče, proč byly zablokované (kde to vidíš), a proč jsi to vůbec začal v biosu měnit. víš jaký byl výchozí stav před tvými zásahy? ten notebook je originální instalace nebo jsi to dělal ty?

podle papírů to má původně 1gb ram a vistu, no potěš. takže jsi ten krám přeinstaloval?

edit: jiní prodejci uvádí že free dos, čili ve skutečnosti bez os.
sata chipset se dá očekávat, projeď ten krám everestem nebo siw, nebo vlez do manuálu a podívej se co píšou o hardware. taky můžeš vytáhnout disk a podívat se co má za konektor. každopádně s instalací správného driveru pro chipset se nainstaluje i sata driver pokud je třeba (a pochází ze stejné chipsetové rodiny, což se u notebuka dá očekávat).
taky předpokládám že i přes původní free-dos bylo v biosu zapnuto acpi. pokud ne, už to neměň, nech si to na novou instalaci.
jen přepínání v biosu na mód "native sata" bych nedoporučoval kvůli komplikacím s novou instalací xp, ptákoviny jako ncq stejně můžeš u notebukového disku oželet.

Notebook byl kupovaní bez OS ale po prvne mi to delali v servise a jak jsem se koukal na servisáka tak tam neco zmáčknul a instalace pokračovala bez problému. No pak jsem to chtel nanovo instalovat no windows XP a instalaci jsem prerušil z duvodu výpadku elektriny a pak už se to nedalo nainstalovat. Jak si pamatuji tak ten servisák mi říkal že proto to bylo zablokovaní nebo se tam nekdo pokúšel neco nainstalovat a nedokončil to. Nevím presne co tam zmáčknul ale asi O a nejaký F8 nebo F9? to nevím. Až tak jsem se nanho nekoukal. Ale vím že tam nic neinstaloval a neinportoval jen co jsem mu dal a to windows XP nic víc. Tak poradte,já nevím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru