Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sata radiče

Mám notebook hp530 a mám problém z sata radičmi. Mám nainstalované radiče sata ale mám jich zablokované. Kdo poradí jak to odblokovat?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když v BIOSE zapnu sata tak nabehne windows primární kanál IDE a sekundární kanál SATA a když zapnu…
softim 26.07.2008 09:46
softim
na sekundárním kanálu bývá pověšené dvd. sata řadič může mít různé režimy: emulace ide, native sata,… nový
lední brtník 26.07.2008 13:02
lední brtník
Notebook byl kupovaní bez OS ale po prvne mi to delali v servise a jak jsem se koukal na servisáka t… poslední
softim 26.07.2008 16:15
softim

Když v BIOSE zapnu sata tak nabehne windows primární kanál IDE a sekundární kanál SATA a když zapnu v BIOSE IDE tak nabehne windows primární kanál IDE a sekundární kanál IDE. Jiné v BIOSE nevím,je to anglicky. Co mám skusit ješte v BIOSE? Co mám zapnout nebo vypnout?

na sekundárním kanálu bývá pověšené dvd.
sata řadič může mít různé režimy: emulace ide, native sata, ale odsud není do tvého biosu vidět. bývají podstatné hlavně při začátku instalace windows, a potom se pro správnou funci řadiče musí doinstalovat ovladač chipsetu - ale píšeš že ho máš nainstalovaný.

nerozumím příčině problému - proč sis začal všímat ovladačů diskového řadiče, proč byly zablokované (kde to vidíš), a proč jsi to vůbec začal v biosu měnit. víš jaký byl výchozí stav před tvými zásahy? ten notebook je originální instalace nebo jsi to dělal ty?

podle papírů to má původně 1gb ram a vistu, no potěš. takže jsi ten krám přeinstaloval?

edit: jiní prodejci uvádí že free dos, čili ve skutečnosti bez os.
sata chipset se dá očekávat, projeď ten krám everestem nebo siw, nebo vlez do manuálu a podívej se co píšou o hardware. taky můžeš vytáhnout disk a podívat se co má za konektor. každopádně s instalací správného driveru pro chipset se nainstaluje i sata driver pokud je třeba (a pochází ze stejné chipsetové rodiny, což se u notebuka dá očekávat).
taky předpokládám že i přes původní free-dos bylo v biosu zapnuto acpi. pokud ne, už to neměň, nech si to na novou instalaci.
jen přepínání v biosu na mód "native sata" bych nedoporučoval kvůli komplikacím s novou instalací xp, ptákoviny jako ncq stejně můžeš u notebukového disku oželet.

Notebook byl kupovaní bez OS ale po prvne mi to delali v servise a jak jsem se koukal na servisáka tak tam neco zmáčknul a instalace pokračovala bez problému. No pak jsem to chtel nanovo instalovat no windows XP a instalaci jsem prerušil z duvodu výpadku elektriny a pak už se to nedalo nainstalovat. Jak si pamatuji tak ten servisák mi říkal že proto to bylo zablokovaní nebo se tam nekdo pokúšel neco nainstalovat a nedokončil to. Nevím presne co tam zmáčknul ale asi O a nejaký F8 nebo F9? to nevím. Až tak jsem se nanho nekoukal. Ale vím že tam nic neinstaloval a neinportoval jen co jsem mu dal a to windows XP nic víc. Tak poradte,já nevím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru