Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výboj blesku do počítače přes UTP kabel providera, jak se k tomu postavit?

Stalo se dnes za silne a nahle mistni boure, syn vylekany hlasil ze neco zajiskrilo a prasklo zezadu v pocitaci, pote se PC resetoval atd. Po zapnuti je funkcni ovsem nejde pripojeni k internetu, zasuvka RJ45 v sitovce je jakasi cerne ocouzena a nejak podivne smrdi, proste nedke se dostal vyboj blesku a ponicil onu sitovou kartu v pocitaci, dal jsem nepatral co jeste, ale vypada ze nic jineho, ptam se, jak se k tomu postavit, chtit od providera nahradu pripadne skody, ci treba zjistit jestli vubec prijimaci antena na strese paneloveho domu je radne instalovana a zemnena? Na druhou stranu jsem rad ze to ponicilo jen sitovku a asi ne nic vic, nedejboze ze by to nejak schytal kluk...Mozna to co tu pisi je ponekud hystericke, ale toto necekal nikdo z nas.:beer:

Předmět Autor Datum
viděl bych to: postavit se k tomu jako k živelné katastrofě. třeba za povodeň a škody je zodpovědný…
lední brtník 26.07.2008 01:19
lední brtník
Toz uvidim jak se k tomu take vyjadri provider, ptam se jen na vase nazory, urcite zadny humbuk dela…
borsuk 26.07.2008 01:39
borsuk
Připojuji se k názoru Brtníka. To jen na okraj. Mohu posloužit podobnou, možná ještě hrůzostrašnější…
Rce 26.07.2008 01:40
Rce
Tak to je teda něco. Tarantino se má ještě hodně co učit.
strejdabrabenec 26.07.2008 07:17
strejdabrabenec
tak to jste "koupili" jen nějaký menší pobočný výboj. Kdyby to byl hlavní kanál, vylezly by vám drát…
touchwood 26.07.2008 09:41
touchwood
No zkus jim vynadat aby nějak nahradili tu škodu. Možná by stačilo, kdyby se kluk dotýkal casu počít…
marekdrtic 26.07.2008 08:03
marekdrtic
Zalezi na poskytovateli a jeho podminkach. Videl jsem i smlouvy, ktere se odkazovaly na vseobecne po…
gd 26.07.2008 08:25
gd
I já jsem se chtěl zeptat - a pojistka domácnosti se koná? Jsou s tím sice tahanice, a různé experti…
gambáč 26.07.2008 08:54
gambáč
no já poté, co mi exitoval po bouřce DSL router, jsem se rozhodl zakoupit UPSku s přepěťovkou a ethe…
touchwood 26.07.2008 09:45
touchwood
My pro jistotu při bouřce všechno vypneme a vyhodíme hlavní jistič. Nejlepší co můžeme udělat.
vlk56 26.07.2008 09:54
vlk56
musím tě zklamat, přímý zásah blesku = EMP, to usmaží i věci ještě nevybalené z originálního obalu..…
touchwood 26.07.2008 10:01
touchwood
My při bouřce pořádáme grogový seance. A ještě se kompům nikdy nic nestalo (teď poklepávám o dubový…
kmochna 26.07.2008 10:15
kmochna
Stalo se mi kdysi něco podobného. Blesk uhodil do vedlejšího domu, já byl zrovna připojený na net př…
MaSo 26.07.2008 10:41
MaSo
Přes telefonní linku se to indukuje úplně skvěle. Jeden můj zákazník si při bouřce vytáhl vše ze zás…
strejdabrabenec 26.07.2008 10:49
strejdabrabenec
Přežil jenom procesor. a to jen proto, že před tím přílivem napětí vytáhl nožičky dostatečně vysoko…
touchwood 26.07.2008 11:19
touchwood
...vytáhl nožičky dostatečně vysoko. Tak teď jsem konečně pochopil dosud nevysvětlitelné počínání b…
Paullus 26.07.2008 11:31
Paullus
Mluvil jsem s providerem, vypada to ze se k tomu stavi rozumne, vcera tady praly hromy a blesky, ted…
borsuk 26.07.2008 12:43
borsuk
Tak to mas stastie,lebo mne provider(po podobnej "nehode") oznamil,ze si mam nabuduce minimalne vyta…
aAa 26.07.2008 13:31
aAa
jak psali výš, i když člověk za bouřky na prodlužovačce vypne napájení (na podobný výboj blesku to n…
lední brtník 26.07.2008 13:42
lední brtník
brtníku - nedá mi to, ale musím si rejpnout - u vás v Arktidě /nebo v Antarktidě/ taky máte bouřky??…
gambáč 26.07.2008 15:21
gambáč
ne, kolega bydlí 2km odsud, u nich byla bouřka. kde by se v lední oboře vzala. lední brtníci žijou j…
lední brtník 26.07.2008 15:39
lední brtník
Kdyz "rizlo" do vedeni u nas, odnesl to jenom procik a urvalo to krytku krabice 220V ze zdi 3-[ (+ T…
gd 26.07.2008 18:10
gd
Tri faze...krabice na 220V, to mi nejak nejde do hlavy, ale je mozne ze ten blesk, lisak podsity je…
borsuk 26.07.2008 19:59
borsuk
Copak rikam, ze v te krabici byly 3 faze? ;-)
gd 26.07.2008 20:03
gd
Oh to ne, spatne jsem to pobral, vidis, blesk (nebo pivo) je previt:puff: poslední
borsuk 26.07.2008 20:08
borsuk

Připojuji se k názoru Brtníka. To jen na okraj. Mohu posloužit podobnou, možná ještě hrůzostrašnější historkou, také se šťastným koncem:

Kdysi před mnoha a mnoha lety, v galaxi..., kdy staršímu klukovi bylo 5 let a mladší byl asi tříměsíční. Koukáme s tehdejší manželkou z okna, jak venku zuří bouře. Mimino spalo, starší kluk byl u okna s námi a hrál si v ruce s kolečkem z nějakého autíčka. Kolečkem a na něm nabodnutou osičkou v podobě tvrdého drátu. Asi z nějakého většího náklaďáku. Kolečko držel v ruce a z toho čouhala jakási jehlice na pletení. Popisuji to důkladně, protože bude hrát klíčovou roli. Tak koukáme z okna, bouře cca 500-800 metrů daleko (dle doby blesk-hrom). Leje. Neleje, padá rybník vcelku. Následující se odehrálo prakticky najednou: Oslnivý blesk, příšerná detonace, zapraskalo vedení ve zdi, zajiskřilo se v zásuvkách, popraskaly žárovky. Kluk se lekl a zarazil mámě do stehna tu ostrou osičku od kolečka. Máma strašlivě zařvala, neboť se domnívala, že jí zasáhl blesk a složila se k zemi. Já se hrozně lekl jejího výkřiku, vidím jak se kácí a taky si myslím, že dostala zásah. Vypadaly jističe, jsme bez proudu a křísím ženu. Škody na domě minimální (odneslo to pár žárovek, domovní zvonek, mikrovlnka a možná ještě nějaká drobnost). Upozorňuji však, že jsme se třásli ještě druhý den. Jediný, komu bylo dobře, byl mladší syn...

No zkus jim vynadat aby nějak nahradili tu škodu. Možná by stačilo, kdyby se kluk dotýkal casu počítače a to by už bylo na černý auto :x:. Protože ten plech, kterým se to částečně dotýká ta MB s casem mohla být taky pod napětím. Bohudík, že jsem zatím 220V ze zásuvky "neochutnal" a největší prda bylo 2000V(proud okolo 0,5mA) z urychlovacího napětí osciloskopu. U blesku to je až 300000V s proudem tisíců ampér.

Zalezi na poskytovateli a jeho podminkach. Videl jsem i smlouvy, ktere se odkazovaly na vseobecne podminky, v nichz stala i "odpovednost za sverene zarizeni a nutnost jej chranit pred poskozenim, znicenim a ukradenim"... :-/

Takze teoreticky by provider mohl i pozadovat uhrazeni skody po uzivateli. 3-[

PS: na to je nejlepsi pojistka...

I já jsem se chtěl zeptat - a pojistka domácnosti se koná?
Jsou s tím sice tahanice, a různé expertizy /kamarádovi vletěl výboj přes telefonní linku/, ale nakonec pojišťovna prachy za zničený PC vycálovala.

no já poté, co mi exitoval po bouřce DSL router, jsem se rozhodl zakoupit UPSku s přepěťovkou a ethernetovým a telefonní bleskojistkou. Není to sice ochrana na 100%, ale "normální" výboje (tj. když to nepráskne někde kolem baráku) to ustojí.

Jinak buď rád, že to byla jen síťovka, tu nahradíš PCI/PCIe kartou, tu integrovanou prostě v BIOSu zakážeš a jede se dál, taky to mohlo usmažit celou desku...

P.S.: Obecně tyto případy řeší pojištění domácností. Samozřejmě nikomu neradím obelhávat pojišťovnu a požadovat náhradu za nové PC :-)

Stalo se mi kdysi něco podobného. Blesk uhodil do vedlejšího domu, já byl zrovna připojený na net přes dial-up, v tom momentě se PC taky resetnul, když znova najel, na net už se připojit nešlo. Schytal to modem, ale do měsíce v tom PC odešel zdroj, hdd a nakonec i deska...

Přes telefonní linku se to indukuje úplně skvěle. Jeden můj zákazník si při bouřce vytáhl vše ze zásuvek, nechal jenom zapojený dial-up modem k lince. Na modemu se odpařila měď z plošňáku, zničilo to komplet PC : HDD, MB, mechaniku, monitor a dokonce i klávesnici a myš. Přežil jenom procesor.

Mluvil jsem s providerem, vypada to ze se k tomu stavi rozumne, vcera tady praly hromy a blesky, ted budou mit hosi plne ruce prace, v okoli jsou na tom stejne tri domy a po cele Ostrave ma Poda hlaseno spousty vypadku po vcerejsim blyskani, kluka jsem patricne instruoval jak se k tomu chovat pri bource. Toto bylo jen male polechtani nejakym zbloudilym vybojem, ze sve praxe televizniho mechanika vim co dokaze blesk napachat v elektronickych zarizenich, tato jsou v podstate z 99% na odpis, v klukove PC ale zatim vse jede, az na tu osmahlou sitovku.:beer:

Tak to mas stastie,lebo mne provider(po podobnej "nehode") oznamil,ze si mam nabuduce minimalne vytahovat sietovy kabel zo sietovky,a kludne i cely router,modem a vsetko spojene s netom..Cize nic mi nezaplatil,zakladovka je na pol v haji a musel som kupovat novu sietovku do PC..:puff:

jak psali výš, i když člověk za bouřky na prodlužovačce vypne napájení (na podobný výboj blesku to nejspíš nestačí), stejně dostane zásah přes internetový kabel.
existují chráněné prodlužovačky, které mají filtr i pro data - ale bohužel jen pro telefonní přípojku. s lan konektorem jsou až ty ups.
pokud máš barák postavený tak že v okolí občas uhodí, buď tu ups s filtrem, nebo vypínat a vytahovat ručně.

když si představím které zásuvky bych tu musel chránit, budu radši doufat že bouřky zakážou nějakou místní vyhláškou.

edit: kolegovi tak odešlo nedávno pc (vždycky vypíná prodlužovačku ale tentokrát ne), a když jsem zkoušel jeho paměti oddělal jsem i svoji desku. mělo to výhodu, že místo 8 let starého pc jsem se rozhoupal k novému, tichému, rychlému ... :)

edit2: ačkoli apc moc nerad (v levných ups šidili filtry), toto stojí míň jak ups s ochranou lan.

ne, kolega bydlí 2km odsud, u nich byla bouřka. kde by se v lední oboře vzala.
lední brtníci žijou jen na severní půlkouli, proto třeba nemůžou požírat sympatické tučňáky.

jinak sice cizí neštěstí, ale užitečný příspěvek, aspoň jsem si posurfoval které webkrámy nabízí ten odrušený krám pro lanku. až ten starý ješita vypadne z hradu, konečně bude oficiálně povoleno začít globální oteplování, přijdou bouřky ještě větší, a nové pc se mi nechce kupovat; a před prodlužovačku k tv a spol. bude stačit jen 1-zásuvka

Kdyz "rizlo" do vedeni u nas, odnesl to jenom procik a urvalo to krytku krabice 220V ze zdi 3-[ (+ TV ladici obvod a VF cast, z recieveru zustal funkcni jen koncovy zesak + nekolik zarovek...)
Aby toho jeste nebyl malo, jedna faze uplne vypadla, druha mela 50V, treti nevim. Takze co neponicil vyboj, to likvidovalo podpeti...

PS: abych nezapomnel - bylo mirne pod mrakem, nic nenasvedcovalo bource. Jen jedinny blesk zniceho nic (navic byl docela obrovsky...). Nic vic se pak jiz neobjevilo. Jen jedna necekana rana. :.(

Tri faze...krabice na 220V, to mi nejak nejde do hlavy, ale je mozne ze ten blesk, lisak podsity je nejak zblaznil. Ten blesk... vcera sem lezl z garaze a naraz takova sleha prede mnou, malem sem se pos...tak sem to radeji stocil na par kousku do sve oblibene hospudky:beer:

Co se tyce brtnika: ja videl a slysel bourku i v zime za snehu, vsjo vazmozno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru