Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pc - nevím jak ho chránit

Ahoj borci koupil koupil jsem si můj 1 pc a nevím jak ho chránit,poradí mě někdo nějaký antivir nebo jak své pc chráníte vy díky moc za pomoc
Změna předmětu, původně: ochrana (Kurt)
Změna kategorie, původně: Ostatní (Kurt)

Předmět Autor Datum
Staci windows defender což je součást win 10 a obcas to projeď mbam a adwcleanerem..
icepower32 01.06.2019 18:49
icepower32
děkuji
m.a.r.t.i.n.m 01.06.2019 18:50
m.a.r.t.i.n.m
1) omezit práva - nepoužívat práva admin 2) aktualizace 3) defender stačí ;-) 4) nikdy nepoužívat CC…
windowsáč 01.06.2019 19:57
windowsáč
nepoužívat práva admin - jednak to ty lidi nenaučíš, a pak se dá rozumně žít i s uac. omezení práv p…
lední brtník 01.06.2019 21:36
lední brtník
1) omezit práva - nepoužívat práva admin 2) aktualizace 3) defender stačí ;-) 4) nikdy nepoužívat CC…
FooBar 03.06.2019 00:43
FooBar
Jakej nesmysl? Kazdej normalni uzivatel vi, ze nema pouzivat prava admin a co vic, uz to vi i Micro…
RedMaX 03.06.2019 00:57
RedMaX
samouzivatele s jedinnym vytvorenym uzivatelem nemaji standardne prava admin samozřejmě že mají, vy…
lední brtník 03.06.2019 09:13
lední brtník
Kazdej normalni uzivatel vi, ze nema pouzivat prava admin - To znamena co "normalni uzivatel", ten…
XoXoChanel 03.06.2019 09:37
XoXoChanel
Pokud je v nem procesor od Intelu, tak nijak. :-) Jelikoz se da predpokladat, ze mas v pocitaci Win…
RedMaX 01.06.2019 20:10
RedMaX
Zabezpečiť browser, napr. Firefox od Mozilla doplnkami uBlock origin Doplň vhodné filtre pre uBlock:…
Nuda 01.06.2019 21:51
Nuda
Na webový prehliadač a blbé vyskakovacie ,otravné okná adwcleaner: https://www.malwarebytes.com/adwc… poslední
Andreass 03.06.2019 11:41
Andreass

nepoužívat práva admin - jednak to ty lidi nenaučíš, a pak se dá rozumně žít i s uac. omezení práv přitom vůbec nechrání proti ransomware, který šifruje uživatelské soubory.
ale samozřejmě admošská práva prohlížeče, který nepoužívá nějaký sandbox, stav ještě zhoršuje.

aktualizace - 98% aktualizací je k ničemu. smysl mají leda ty půlroční upgrady.

defender - beru jako nejmenší zlo. pokud se uživatel bez av neobejde, pak třeba ten. bohužel potřebuje k updatům povolení těch problematických aktualizací.

ccleaner a podobný balast - k rozjebávačům systému bych přiřadil i všechny sw pro aktualizaci driverů. jednak proto, že uživatel si tam usilovně cpe nové verze ovladačů, které se pro jeho starší hw už netestují. a taky proto, že neznalý "správce" místo normálního používání pc plýtvá časem na zbytečnosti a myslí si, že něčemu prospívá.

zvláště pochybný prohlížeč jako chrome vyžaduje kontrolu jeho doplňků nějakým antispywarem. nebo mít při jeho používání aktivovaný mozek a sledovat, co se děje.
nebo používat naprosto tupý prohlížeč seznam, který instalaci doplňků nedovoluje.

za povinné bezpečnostní opatření považuju zapnout zobrazování přípon souborů. a doporučuju i zobrazovat skryté soubory. lepším řešením místo zcela stupidního průzkumníka je správce souborů "třetí strany", ty dobré jsou obvykle placené.
druhým opatřením je zákaz funkce autoplay. usb nesmí způsobit otevření prohlížecího okna, které znamená virovou zranitelnost.

Jakej nesmysl?

Kazdej normalni uzivatel vi, ze nema pouzivat prava admin a co vic, uz to vi i Microsoft a proto i samouzivatele s jedinnym vytvorenym uzivatelem nemaji standardne prava admin uz od Windows 7 a pokud chteji pridelit prava admin, tak musi kliknout spustit jako spravce.

samouzivatele s jedinnym vytvorenym uzivatelem nemaji standardne prava admin

samozřejmě že mají, vypiš si: net user administrators
pouze jim default zůstal zapnutý uac, viz:

pokud chteji pridelit prava admin, tak musi kliknout spustit jako spravce

to je právě uac. nepřesně jde říct, že uac v defaut nastavení omezuje práva správce na users, ale zůstávají mu přece jen větší možnosti (práva k souborům, možnost použít vlastní účet s ručním potvrzením bez jiného správce).

default blokovaný právě účet "administrator" je jiný příběh, má to smysl proti snížení rizika automatického napadání ze sítě.
taky je děravá kombinace domácí skupiny + pokud by byl povolený známý administrator, proto už od xp home mohou povolit administratora jen pro nouzový režim.

Kazdej normalni uzivatel vi, ze nema pouzivat prava admin

- To znamena co "normalni uzivatel", ten co pouziva PC jen na internet, media a hry ? :-)
* Ano, systém bez admin prav jsou méne nebezpecné.

- Pro me jsou hry zcela bocni zalezitost a PC pouzivam na jiné veci tak jako spusta ostatnich uzivatelu, kde by mi SW (na vyvoj, extrerni prog. karty, virtualni stroje) bez Admin prav spravne, nebo vubec nefungovala a spousta "normalnich" lidi (no-gaming) v mém okoli to maji jak pisou SK kolegové "rovnako". Tak to vzdy neni evidentni jak se muze zdat.

- A ucty "administatori" jsou stejne omezeni/kontrolou [UAC] jak standartni uzivatel, si zkus pod 'admin' uctem zastavit nejaky systém proces co ti to napise, nebo v CMD vytvorit txt soubor na C:/, hned uvids rozdil uz jen v samotném spusteni uvids rozdil pozice kde na misto "C:/User/RedHoaX>" budes s admin pravy v "C:/windows/system32>".
Kdyz si spustis WEB prohlizec, tak neni spusten jako spravce i kdyz mas admin uzivatele (k omezeni pristupu skodlivich skriptu).

- Jde i bezpecne pouzivat admin ucet s kontrolou uctu [UAC] kde ty sam musis pro spusteni pokazdé zvolit, nebo pouzit jako spravce, jinak se tvuj ucet jako administratorsky nechova, i kdyz jde o ucet admin.
(Za vsechny ty roky na mém pracovnim PC zadny virus, i pres medialni "konce sveta" nemel a to nic vic jak defender a Md5Checker nepouzivam)
* Kdybych bych potreboval OS jen na internet, média tak jako kazdy "normalni uzivatel" bych za to neplatil a nepouzival bych OS Windows a uz vubec né verzi PRO. Mimochodem [UAC] se pouzival uz od Windows Vista né Windows 7.

PS: Jinak samozrejme souhlasim i ty prispevky vyse to maji napsané pro uzivatele docela jasne.

Pokud je v nem procesor od Intelu, tak nijak. :-)

Jelikoz se da predpokladat, ze mas v pocitaci Windows 10, jsi dostatecne chranen uz v zakladu. Musi byt zapnuty Windows Firewall a Windows Defender, radeji si to zkontroluj, je to tam videt v nejakem tom centru zabezpeceni. Ono by ti to myslim i hlasilo, kdyby to bylo vypnute.

Jinak dobra vec je ADWCleaner, je to zadarmo a staci tim jednou mesicne projet pocitac, jestli tam neco spatneho nemas.

Zabezpečiť browser, napr. Firefox od Mozilla doplnkami uBlock origin
Doplň vhodné filtre pre uBlock: https://filterlists.com/
-----------------
Nainštaluj si toto geniálne rozšírenie WFC pre integrovaný Firewall s nastavením Interaktívneho režimu, nauč sa ho ovládať s oznámením každého odoslania paketov, dát in/out, IP adresy, servery apod.: https://www.binisoft.org/wfc.php

V podstate okrem povolení in/out browsera (Edge, IE, Firefox, Vivaldi, Palemoona apod.) poštového klienta Thunderbird od Mozilla, môžeš s kľudom po záplatách WU zablokovať všetko, čo ti vyskočí v bubline v rohu okna. W10 bude fičať ďalej bez appraiser, ceip, telemetrie, bing, cortana, store, onedrive a desiatky šmejdov hlásiacich sa do hniezda MS.

Až na tieto ;
Host Process for Windows Services (svchost.exe)
C:\windows\system32\svchost.exe

a
NT Kernel & System (System)

Nesmieš spojenie WFC zablokovať, padla by ti sieť s pripojením lebo W10 využíva plávajúce IP adresy ku kontrole Telemetrie a kontrole licencie desiny.

-----

Najlepšia ochrana je image, bitová záloha vyladeného, čistého primárneho a aktívneho oddielu s OS W10. Ešte nič lepšie nikto na svete nevymyslel.

AV sú šmejdy, nebrať, špicľujú, brzdia, ničia a spomaľujú beh systému W10.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru