Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nazev rozhrani interni notebookove klavesnice + redukce na USB?

Dobry den,

potrebuji se zeptat, prosim vas, jak se jmenuje rozhrani a konektor uvnitr notebooku (pokud ma konektor nejaky nazev), kterym se pripojuje INTERNI NOTEBOOKOVA KLAVESNICE k zakladni desce notebooku? Ten konektor je ukryty uvnitr notebooku dostupny pouze pri rozebrani notebooku - fakt nemyslim externi USB ani PS/2klavesnici.

A prosim vas, existuje nejaka redukce z tohoto konektoru na bezne klasicke USB (USB-A) zastrcku, kterou se pripojuji bezne USB klavesnice do USB portu?

(Strejda Google, ktereho jsem se zeptal jako prvni, je asi natvrdly a nic nevi a hleda jen co je to klavesnice, co je to rozhrani, jake jsou rozhrani stolnich pocitacu, redukce PS/2-USB a USB-PS/2, ... kde koupit klavesnici, kde koupit redukce USB-PS/2 a PS/2-USB, ... coz jsou fakt veci, ktere davno dobre vim a ktere ted vazne vubec nepotrebuji hledat a jsou mi ted platne jako slepemu slunecni bryle, proto se ptam tady.)

Dekuji moc.

Předmět Autor Datum
Prehodnotil by som to , kto je natvrdlý. Ak rozoberieš desať notebookov, je pravdepodobné, že nájdeš…
sakraforte 29.07.2019 17:39
sakraforte
K čemu... obdržel jsem jednu interní klávesnici z notebooku od kamaráda, co rozebíral notebook na ná…
Luboš123456 30.07.2019 08:26
Luboš123456
Ta soustava vodičů je flex kabel a zapojení v něm zná jen výrobce a jak píše Tačůd níže, tak jsou to…
Prasak 30.07.2019 08:29
Prasak
Nebo vzit měřák a začít mačkat klávesy, jedna klávesa vždy spojí dva dráty, z toho si uděláš předsta…
Henonee 30.07.2019 19:09
Henonee
+ pár let studia a sbírání zkušeností.
Prasak 30.07.2019 20:05
Prasak
Jak píše Sakraforte, nic jako rozhraní uvnitř notebooku na klávesnici není. Řadič klávesnice je inte…
touchwood 29.07.2019 17:56
touchwood
je to možné vyrobitZ1PheqSNNP8
jirka44 31.07.2019 07:23
jirka44
Jasně že jde. Ale není to tom, že to koupí v kvelbu. Já měl takto udělanou KB z Amigy 1200. :-)
touchwood 31.07.2019 08:11
touchwood
Škoda té Amigy..:-D
jezekhifi 31.07.2019 12:49
jezekhifi
Přesně to píšu o kousek výš :)
Henonee 31.07.2019 12:26
Henonee
Týpek z youtube má odo mňa palec hore. Treba oceniť takéto typy. Ale stojí výsledok za vynaloženú ná… poslední
sakraforte 06.08.2019 17:32
sakraforte

K čemu... obdržel jsem jednu interní klávesnici z notebooku od kamaráda, co rozebíral notebook na náhradní díly a hodila se z něho "prý" už jen ta klávesnice. Tak jsem si říkal, že je škoda tu klávesnici nechat jen tak ležet ladem jako dekoraci pokoje a jestli by šla nějak použít jako klávesnice k PC?

Z klávesnice vede taková zajímavá soustava úplně plochých vodičů - ani to nejsou dráty, ale vypadá to jako vodivé dráhy na desce plošných spojů, akorát že jsou na takovém hnědém pružném plastickém ohebném materiálu podobném materiálu vnitřního kotouče diskety tlustém asi jako papír asi 6 až 12 takovýchto vodivých drah na takovém hnědém plastickém materiálu a na konci není ani žádný fyzický konektor, vypadá to jako useknuté, ale je to tam akorát nějak zesílená tloušťka a takov jakoby úchytka pro odpojení. Je to podobné vodičům různých interních displejů různých zařízení jako některých mobilů, některých digiher, ... .

Ta soustava vodičů je flex kabel a zapojení v něm zná jen výrobce a jak píše Tačůd níže, tak jsou to jen holý dráty z klávesnice, bez elektroniky.
Tu klávesnici si můžeš dát leda tak na ozdobu na stěnu, nebo ji zkusit na bazaru nabídnout jako náhradní díl, dost lidí klávesnici zničí (typicky politím) a pak hledají jinou.

Nebo vzit měřák a začít mačkat klávesy, jedna klávesa vždy spojí dva dráty, z toho si uděláš představu, jak je ta matice uvnitř udělaná. za 2 eura koupíš s číny arduino s atmega32u4 MCU a k tomu to prostě pripájíš. Pak už jen natáhneš knihovnu Keyboard, budeš ve smyčce procházet třea řady, pošleš tam jedničku, koukneš, kde všude ve sloupcích vylezla a podle toho přez tu knihovnu pošleš do PC příslušné hodnoty, co bylo stisknuto - normálně to připojíš USBčkem a ono se to bude tvářit jako USB klávesnice. Případně si můžeš i ty znaky přemapovat pro nějakou hru, nebo si tam nacpat makra. Práce tak na večer až víkend, když ti to půjde od ruky.

Jak píše Sakraforte, nic jako rozhraní uvnitř notebooku na klávesnici není. Řadič klávesnice je integrovaný na desce a ten konektor je poplatný tomu, jak je klávesnice navržena, tedy řadič je až ZA konektorem na desce. Proto taky nemůžeš v noteboocích přehazovat klávesnice mezi různými značkami notesů.

Týpek z youtube má odo mňa palec hore. Treba oceniť takéto typy. Ale stojí výsledok za vynaloženú námahu ? Reálne používať starú, oslintanú , zošúchanú klávesnicu, ktorú mi zhodí zo stola kábel ktorým je pripojená ? Tazateľ chcel niečo hotové. Ak by to za to stálo, číňan by to už vyrobil. Mám tu za kýbel starých CPUčiek. Nevie niekto o nejakej redukcii :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru