Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zjistit a zničit na pc vir Volume System Information?

Na SD kartě se mi objevila složka Volume System Information. Ve stejné době se mi začal zpomalovat netbook. Potřeboval byh poradit, jak z toho nejlépe ven. Už jsem to jednou řešil přeinstalací netbooku. Ale teď přesně něvím, jak to udělat? Mám na sd kartě nějaké složky, které potřebuji.Mám SD kartu, 2x ext.HDD, netbook a notebook. Teď vlastně netuším, kde všude by ten vir mohl být? Když si uložím potřebné informace z SD karty do netebooku a tu kartu přeformátuji, karta bude ok. Ale co dál? Pokud bude vir v netbooku (který jsem ochoten potom klidně také přeinstalovat) a připojím SD kartu, abych na ni opět vložil potřebné složky a přeinstaloval netbook, dostane se mi opět na SD kartu a z ní dál. Stejné to je i s ext. HDD,zatím jsem je nepřipojil ze strachu, abych tam onen vir nevložil, ale přitom ho už mohou mít. Co by bylo nejepší udělat a jak? Antivir nemám žádný.Napadlo mě zkusit stáhnout si AVG free a projet si všechny věci s tím, jestli by to bylo řešení? Nejraději bych vše přeinstaloval, ale nevím, jak převeklosvat vždycky ty složky a potřebné dokumnety, které všude mám, abych s nimi nepřenášel současně i vir a práce nebyla zbytečná? HDD mám 4TB a 500 GB, notebook 1TB, SD kartu 32GB.

Předmět Autor Datum
No a jak víš, že tam nějaký vir opravdu je?
Wikan 12.08.2019 11:22
Wikan
No protože jsem tam po celou dobu nikdy tuto složku neměl a najednou jí tam mám. Navíc se to shoduje…
Lenochod 99 12.08.2019 11:55
Lenochod 99
Složka System Volume Information je systémová s body návratu. Zaškrtni si v nastavení zobrazení Wind…
Kyncl 12.08.2019 11:31
Kyncl
Explorer vůbec nepoužívám
Lenochod 99 12.08.2019 11:57
Lenochod 99
Explorer je v prekladu prieskumník, on myslí ten,... nie prehliadač Internet Explorer.
Mlocik97 12.08.2019 12:40
Mlocik97
Složku vytváří samotný systém, nikoli virus: What Is the “System Volume Information” Folder, and Can…
MachR55 12.08.2019 11:38
MachR55
Jo díky, to je ten článek, který jsem měl na mysli. Nevím, jak to děláte, mně se nikdy nedaří najít…
Lenochod 99 12.08.2019 11:58
Lenochod 99
Nevím, jak to děláte, mně se nikdy nedaří najít tyto články předchozí. Jednoduše: do Googlu zadám "…
MachR55 12.08.2019 12:30
MachR55
Volume System Information - To neni virus, ale systémova slozka ktera se automaticky vytvori pri ka…
XoXoChanel 12.08.2019 12:46
XoXoChanel
Neni potřeba se tím zabývat. Tuto složku vytvářel už XP, ten ale jen na pevných discích. Pod linuxem…
ml1 12.08.2019 14:58
ml1
System Volume Information vidíš jen proto, že sis zapnul i zobrazování systémových složek. to v hlou…
lední brtník 12.08.2019 19:16
lední brtník
Vypni to. poslední
Cat 12.08.2019 19:35
Cat

No protože jsem tam po celou dobu nikdy tuto složku neměl a najednou jí tam mám. Navíc se to shoduje přesně s dobou, kdy se začal zpomalovat netbook a kdy jsem byl, alespoň si to teď myslím, na int. stránkách, na kterým bych nějaký vir očekával (což jsem dříve nevěděl).

Dříve tady bylo jedno vlákno s dotazem, (kde byl podobný problém se složkou System Volome Information), vyřešil to velice zajímavě Lední Brtník, jestli si to dobře vybavuji, kde psal, že sice se nemusí jednat o vir, ale nejspíše se o něj jedná.

Já bych ale neřešil, zda ano nebo ne. Určitě by jsem chtěl pro jistotu vše přeinstalovat a přeformátovat.

ZAJÍMÁ MNĚ HLAVNĚ POSTUP s přesunem těch souborů mezi SD, netbookem, ext.HDD před přeinstalací netbooku a notebooku a přeformátováním SD karty a následně po přeinstalaci a přeformátování opět zpět, POKUD BUDEME PŘEDPOKLÁDAT, ŽE SE O VIR JEDNÁ.

Složku vytváří samotný systém, nikoli virus: What Is the “System Volume Information” Folder, and Can I Delete It?
Už se to probíralo i zde.

Stran zpomalení notebooku:
- podívej se na zatížení CPU v klidu
- zkontroluj, co vše se spouští po startu systému (znalci používají MS Autoruns)
- podívej se na teploty v klidu a v zátěži

A pro pocit jistoty spusť postupně programy AdwCleaner a MBAM v nouzovém režimu Windows, všechny nálezy smaž.

Jo díky, to je ten článek, který jsem měl na mysli. Nevím, jak to děláte, mně se nikdy nedaří najít tyto články předchozí.

Tohle je asi to, co jsem hledal. Díky

,,...že jsem přes TC to smazal z flešky i SD karty, vyndal je a pc přeinstaloval. Teď už to nemám nikde. Tak je to vyřešené."

Nevím, jak to děláte, mně se nikdy nedaří najít tyto články předchozí.

Jednoduše: do Googlu zadám "system volume information přenosný disk" a mám to hned jako druhý odkaz.
Prohledat určitý web můžeš i přidáním klíčového slova do vyhledávacího políčka Googlu " site:pc.poradna.net"

Volume System Information

- To neni virus, ale systémova slozka ktera se automaticky vytvori pri kazdém pripojeni (Windows, Linux .. ) zapojeni pevného nebo externiho disku k PC (u kazdého uzivatele, ma to tak kazdy né jen ty), .
- U externich disku muzes potkat tech slozek vic, jako $RECYCLE.BIN (ktery uz znas pod jménem koš, prece kdyz smazes nejaky film na USB klici, tak ho nevysypes do koše na disku C: takle by ti na C: za chvili nezbylo misto) , proto kazdy HDD, nebo externi zarizeni ma svuj vlastni koš.
* Ale stale jde jen o informace pro OS, né nejaké citlivé polozky.
- Tato slozka slouzi k ukladani informaci o bodech obnoveni, informace o velikosti oddilu GUID, WPsettings, ShellClassInfo o vymazanych souborech pro kos a podobne. Opakuji nejde o VIRUS.

Dodatek:
- Jen v pripade, coz mozné bylo ale par let zpatky, zneuzit tuto slozku, coz delali nekteré skodlivé programy. Jinak s nicim skodlivim neni vazana.
JAK HO VYPNOUT ? Staci smazat nebo body obnoveni upresnit pres RSTUI ktery muzes spustit z prikazového radku WIN + R a do prikazového radku napises rstrui.exe

PS : Nevim odkud pochazi tvuj material, nebo jaky OS tam mas, ale také bych se podival jestli nektera chytra osoba nahodou naktivovala ReadyBoost pro pripojéne zarizeni k vytvoreni nejaké caché (flash pamet) za naivnim ucelem zrychleni PC. Jestli ano, tak bych to opravdu doporucil bez vahani zakazat a na vzdy dezaktivovat.

K dotazu vyse "zobrazeni skrytych soboru" :
https://wintip.cz/499-jak-zobrazit-skryte-slozky-a-soubory-ve-windows-10
- Ty jen provedes opak. Jestli mas nastavené zobrazeni skrytych systémovych souboru, tak je oznac "nezobrazovat" -- hlavne pro systémové slozky po kterych ti nic neni a navic te ocividne pak zbytecne znervoznuji :

Neni potřeba se tím zabývat. Tuto složku vytvářel už XP, ten ale jen na pevných discích. Pod linuxem jde smazat normálně $recycler i SystemVolumeInformation (zase tam nejde smazat třeba linuxový koš - adresář .trash), ale windows je stejně při dalším připojení vytvoří znova.
Jediná prevence je ochrana proti zápisu (to mechanické šoupátko na SD kartě) za předpokladu, že jej čtečka respektuje (setkal jsem se s několika, které i na takto chráněnou kartu bez ostychu zapisují).
Pokud přijmeme koncensus, že windows je virus (vtipů na toto téma je plný internet), pak by odvirování spočívalo v jeho přeinstalaci na nějaký systém, který nevykazuje známky chování viru, ale předpokládám, že to nemá být cílem snahy.
Je tu určitá, byť malá pravděpodobnost, že se opravdu do toho adresáře schoval virus, ale pak by musel mít nějaký mechanizmus, jak by se spustil (třeba soubor autorun.inf), pokud teda windows nějaké soubory v tom adrsáři nevykonává samovolně, natolik windows neznám. Setkal jsem se s tím, a šířilo se to dost, tam se virus schovával ve složce $recycler a autorun.inf se tehdy v XP z flešky nedal zakázat (za to windows 9x ho ignoroval, díky tomu jsme to doma neměli), mám pocit, že to šlo až v sedmičkách. Přítrž tomu učinila až avira, avast i avg klidně nechal počítač zavirovat a řval až při zavirovávání další flešky. Dodněška nevim, co ten virus dělal, kromě toho, že se šířil mezi fleškama a ukrýval se v plánovači úloh jako událost při vložení disku (odvirování teda bylo docela snadné).
Takže smířit se s tím (obvykle to ničemu nevadí, u menších karet (<2GB) mohlo vadit zabrání několika položek adresáře, u větších tento problém neni, protože u FAT32 je hlavní adresář nafukovací stejně jako všechny ostatní). Určitě to nezpůsobuje pomalost počítače.

System Volume Information vidíš jen proto, že sis zapnul i zobrazování systémových složek. to v hloupém průzkumníku nikdy nedělám, nechám mu jen skryté položky. na zobrazování úplně všech souborů/adresářů je nutný normální správce souborů.

už tak podřadný netbook se ve skutečnost začal zpomalovat kvůli instalaci brzdících aplikací.
chce to překontrolovat celou cestu u startujících položek a dále u těch, které vidíš v paměti. pro nástroje ve windows to vypadá jako velký problém, ale jsou lepší:
- pro kontrolu spouštěcích míst ms autoruns -> záložky: logon (po spuštění), services (služby), scheduled tasks (naplánované úlohy).
- pro kontrolu procesů v paměti process explorer.
tam zároveň můžeš kontrolovat, že nic nestartuje právě z toho "System Volume Information".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru