Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Připojení notebooku přes internetový kabel

Dobrý den, v domě, kde bydlím jsme se dohodli, že nechceme používat wifi. Poradil by někdo, jak připojit k internetu notebook, konkrétně Lenovo Ideal Pad Y50-70? Není zde klasický eternetový konektor. Existuje třeba nějaký adaptér, který by šel zapojit např. do USB konektoru? Popř. nějaká jednodušší a levnější varianta než pořízení dokovací stanice? Děkuji

Předmět Autor Datum
Urcite tam není? Podle fotek ano, ale je možné, že se pod tím označením prodávají odlišné typy.
Wikan 24.08.2019 14:09
Wikan
Máte pravdu, je tam - s pružinovým zámkem, přes který mi to nešlo.:-) Díky za komentář!
Helinor 24.08.2019 16:23
Helinor
usb-lan adaptéry existují pro usb2/3/c, vyber si: https://www.czc.cz/sitove-karty-prislusenstvi/prod…
lední brtník 24.08.2019 14:17
lední brtník
USB to RJ45 ... https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=usb+rj45+adapter&min=&max=&o=3 - vyber si. 8-)
tojezdenek 24.08.2019 14:18
tojezdenek
překvapivě adaptér z USB na Ethernet. Cena kolem 100 Kč, dá se pořídím varianta s hubem(+ 3x USB) za…
Zolog Zololog 24.08.2019 14:18
Zolog Zololog
Zdravím, ten RJ-45 bude mít zřejmě pružinový zámek. https://support.lenovo.com/cz/cs/solutions/ht1…
Ivan1 24.08.2019 14:22
Ivan1
Ano, tak máte pravdu, je tam ten pružinový zámek, přes který mi to nešlo.:-) Moc díky za komentář!
Helinor 24.08.2019 16:21
Helinor
Jen takova technicka, jak pripojuejete treba mobily nebo jina zarizeni ktera maji pouze wifi? A obec…
CalebCox 24.08.2019 20:04
CalebCox
Klidne je mozne, ze tam nemaji zarizeni, ktera by mela jenom wifi - zvlast pokud tam maji rozvedene…
gilhad 24.08.2019 23:55
gilhad
To je ale snuska nesmyslu... mobilni telefony/smartphony, ruzna zarizeni pro "chytrou" domacnost maj…
CalebCox 25.08.2019 16:29
CalebCox
Mam dva mobily, ani jeden neumi wifi a ani nema duvod ji umet. Mam i smartfone, ale protoze se z nej…
gilhad 27.08.2019 15:16
gilhad
Tak zaprve, celobarakova wifi je nesmysl a tezko ji nekdo jen tak zprovozni, mel jsem na mysli wifi…
CalebCox 27.08.2019 17:04
CalebCox
Tak pokud se dohodli, jak pise autor, tak je to neco zcela jineho, nez pokud by zakazali plosne. S…
gilhad 27.08.2019 17:52
gilhad
... ale protoze se z nej neda vykopat malware (tedy zbytecny a nepotrebny SW, ktery chce prava ke vs…
dsa 27.08.2019 18:38
dsa
Porad si jeste muze nekde chytit nejakou free wifi, (nebo, pokud bych pridaval nejakou dalsi appku,… poslední
gilhad 27.08.2019 19:39
gilhad

překvapivě adaptér z USB na Ethernet. Cena kolem 100 Kč, dá se pořídím varianta s hubem(+ 3x USB) za 400Kč. Pokud to bude USB 2.0, pak z Gigabitu nedostaneš vše, ale asi jen 25%(30MB/) což může a nemusí vadit.
Jen pozor abys sis nekoupil čínský šmejd, který má síťovku 10Mbps.

Klidne je mozne, ze tam nemaji zarizeni, ktera by mela jenom wifi - zvlast pokud tam maji rozvedene kabely, tak proc to tahat vzduchem, kdyz je kabel.
A proc mit zbytecne pustenou mikrovlnku (ktera zbytecne vyzaruje, zere proud, musi se nastavovat a da se hacknout), pokud jediny, kdo ma problem, je autor, co neumi zacvaknout konektor do spravne diry ...

To je ale snuska nesmyslu... mobilni telefony/smartphony, ruzna zarizeni pro "chytrou" domacnost maji moznost jen bezdratoveho pripojeni... a i ten notebook je kolikrat pohodlnejsi bezdratove.
Nema smysl se omezovat jednim nebo druhym smerem, tj. mix obou technologii je idealni reseni.

A delat to kuli obave "ze zareni"? Tak to doporucim at si hromadne zajdou k lekari... s hlavou

Mam dva mobily, ani jeden neumi wifi a ani nema duvod ji umet. Mam i smartfone, ale protoze se z nej neda vykopat malware (tedy zbytecny a nepotrebny SW, ktery chce prava ke vsemu a nedaji se mu odebrat, chce se spoustet pri startu libovolne si vytacet spojeni, updatovat se bez dovoleni, prenaset kdovi jaka data kdovi kam (i s tim rizikem, ze pojede prez placene pripojeni) a neda se ho zbavit), tak v nem nemam simku, wifi je zakazana a rozhodne tam nemam ulozena zadna hesla k ni - na cteni knih a poslouchani hudby staci nahrat soubory na SD kartu. Navic, na rozdil od mobilu, i pri nepouzivani je bez nabijeni tuhej behem par dni takze nema smys byt na nem zavysly, abych si vubec doma rozsvitil. Mam radu pocitacu, vsechny pripojene dratem. Zarovky rozsvecim a zhasinam vypinacem, lednice, mikrovlnka, varna konvice, varna deska, pekarna na chleba, elektricky papinak, touster a topinkovac, jakoz i vselike naradi - vse ma vlastni ovladani a nedava smysl to mit jinak. Notebooky doma maji sve misto s obrazovkou, klavesnici, mysi, joystikem (proste pohodlnejsi ovladani, nez kdyz je s nim clovek venku) ... a samozrejme i sit pro nabijecku a drat pro internet - takze wifi zapinam jen pro navstevy, pokud jim nestaci drat. Takze mix sice mam, ale prakticky se wifi moc neosvedcila, bezne to lip funguje po drate.

Necitim se nijak omezen tim, ze pro data pouzivam rychlejsi a spolehlivejsi transport, kdyz cokoli je potrebuje se k nemu taky dokaze pripojit. Takze si velice dobre dovedu predstavit dum, kde to takhle maji vsechny partaje (a nevylucuju, ze i nas panelak k takovym domum patri).

Pokud wifinu chci, tak si ji zapnu, ale pokud ji zrovna nepotrebuju, nemusi zrat proud a ohrivat mistnost (byt i jen par wattama) - takze ja bych celodomovni wifi, stavenou tak, aby propalila dum odshora dolu a napric, s dostatecnou rychlosti a kapacitou nevyuzil a tudiz ani neocenil a tudiz nechtel platit. Zvlast, pokud by se ukazalo, ze ji vlastne bude pouzivat jen jeden clovek. A pokud ma dratovou pripojku (jakoze ma), tak si ji klidne muze pripojit na ni sam a nemusi to byt reseno na urovni celeho domu a prostredky, ktere cely ten dum pokryji s dostatecnou rezervou.

Pokud si chce nekdo ovladat zarovky mobilem, jeho vec, ale na to si muze zapnout slabsi wifinu u sebe. Proste kazdy ma jine pozadavky a tak voli jine prostredky.

Notebook bezdratove je prima tam, kde neni drat - tedy na cestach, navstevach a tak - ostatne je to prenosne zarizeni a tak je staveno i pro takove pouziti, kde je potreba delat spoustu kompromisu (misto, vaha, napajeni, pripojeni ...) . Ale kde drat je pri ruce, tak mi vyhovuje vic, stejne jako lepsi klavesnice a vetsi obrazovka.

Tak zaprve, celobarakova wifi je nesmysl a tezko ji nekdo jen tak zprovozni, mel jsem na mysli wifi site jednotlivych domacnosti... to zkusit v nasem SVJ plosne zakazat tak je odesilam do patricnych mezi.
Navic vetsina domacnosti to ma spise obracne, vse na wifi z duvodu jednoduchosti zapojeni (netreba resit zadnou kabelaz).

S troskou sikovnosti (a financi samozrejme) lze postavit wifi sit takovou ze rozdil rychlosti mezi kabelem a bezdratem je i v ramci lokalni site zanedbatelny a vysoce prevysuje rychlost pripojky do internetu (konkretne pokabelu 1Gbit, wifi okolo cca 700-800Mbit, do internetu 200Mbit).

Ovladani rozlicnych zarizeni doma manualne z mobilu je nouzovka, v opravdu chytre domacnosti se vetsina ukonu deje na zaklade nejake akce (prichodu, odchodu, sepnuti nejakeho dalsiho cidla, zmeny osvletleni atd.)

Tak pokud se dohodli, jak pise autor, tak je to neco zcela jineho, nez pokud by zakazali plosne.

S trochou sikovnosti a min penezi jde postavit i ten kabel - pak zalezi cemu kdo dava prednost. (A mameluk soused ti kabel nezarusi, pokud zkusi vysilat na stejnym pasmu hned za zdi.)

Nejak si nejsem moc jisty, jake ukony bych chtel, aby se dely samy od sebe. Dokud jsem jeste pouzival Windows, tak jejich hadani, co chci me neskutecne sralo, protoze vzdycky dokazaly vyhmatnout nejakou situaci, kdy to vadilo a te se sverepe drzet. (a ten pocit nasrani byl vyrazne silnejsi a delsi, nez kdyz se obcas nahodne trefily. A jak je videt vedle ( https://pc.poradna.net/flashes/2940851-komponenty-jedine-s-rgb-led-systemem na videu o RGB LED komponentach, tak dodnes maji naprosto jasno, jestli je prednejsi dokoncit nataceni videa, nebo upgradovat nejakou kravinu - uzivateli, trhni si!)

Svetla to rozhodne nejsou (bydlim ve meste, prakticky nikdy neni takova tma, abych nevidel a i kdyz nahodou je, tak casto dam prednost to projit poslepu, nez rozsvecet a casto naopak rozsvitim naplno i ve dne ),
vetrani taky ne (kdyz pajim, leptam, nebo tak neco, tak nechci, aby mi to zustavalo v byte, nekdy je prijemnejsi byt i v teplem pruvanu v podvikackach, nekdy ma clovek navstevu a klimatizace chladi co to da a nekdy klima jen tak trochu snizuje to nejhorsi, kdyz se za chvili stejne chystam ven a nechci soky ),
vareni taky ne (jednoduche veci jdou spustit s casovacem (aby to uz bylo k jidlu, kdyz vstanu/prijdu, ne aby se to teprve zacinalo ohrivat), u slozitych se clovek u plotny pomalu nezastavi),
prichody a odchody maji tolik variant, ze netusim, co by na to slo rozumne povesit
zmena svetla taky v podstate nenese moc informace (nekdy se setmenim rozsvitim, jindy ne, nekdy hodne, nekdy malo, nekdy jdu spat ...)

Sice jsem videl peknych par demonstraci, ale vsechny zatim byly natolik zjednodusene nahrane, ze to sice vypadalo hezky, ale v praxi by to dopadlo jak s tema Windows - vic casu bych stravil vypinanim/zapinanim neceho, co se zrovna netrefilo, nez kolik casu by mi to usetrilo, kdyz by se to obcas trefilo.

Ale mozna uz to zase pokrocilo dal - co za chytrou domacnost pouzivas ty, a jak moc se to trefuje do tvojich potreb?

... ale protoze se z nej neda vykopat malware (tedy zbytecny a nepotrebny SW, ktery chce prava ke vsemu a nedaji se mu odebrat, chce se spoustet pri startu libovolne si vytacet spojeni, updatovat se bez dovoleni, prenaset kdovi jaka data kdovi kam (i s tim rizikem, ze pojede prez placene pripojeni) a neda se ho zbavit) ...

:-)

Když nezaplatím data, nic přes ně nepojede ...

Ale to je věc každého.

Porad si jeste muze nekde chytit nejakou free wifi, (nebo, pokud bych pridaval nejakou dalsi appku, mu ji muzu chytit ja) a poslat cokoli dodatecne. Takze kdyz mu neverim, tak mu proste nesverim zadna podstatna data.

Tak proc mu vubec davat SIM, kdyz ji nepotrebuje - data mu nepovolim a na volani mam telefon, ktery nezhebne, kdyz ho vecer nedam nabijet a nenecha me na holickach. Jednou do tydne si na to nabijeni vetsinou vzpomenu, a kdyz ne, tak se taky nic moc nedeje, furt i po tech letech staci, kdyz si vzpomenu zacatkem toho dalsiho tydne ... Navic na nem nemam zadne nesmyslne aplikace a pochybne updaty, proste jen telefonuje a je tak hloupy, ze ani virus neumi chytit :)

Kdyz zapomenu vecer nabit ten "chytry", tak holt vetsinou druhy den zhebne, ale zase mi nijak moc nechybi a to zhebnuti me neodstrihne od niceho duleziteho (cili mit v nem SIM na volani, tak stejne budu muset sebou tahat i ten "hloupy", abych mohl volat a prijimat hovory, jen se to zkomplikuje o synchronizaci cisel a o to, na kterem me kdy bude mozno zastinout - na hloupem vzdy, na chytrem obcas, ale pokud z nej zavolam a nekdo bude chtit volat nazpatek, tak bude mit ulozene blbe cislo, kde se casto nedovola - nic se nezjednodusi, spousta veci zkomplikuje a budu platit o tarif vic).

---

Takze bez SIM to je prehlednejsi, bezpecnejsi, levnejsi a pohodlnejsi.

Data proste v pocitaci prekopiruju na SD kartu, nebo z ni smazu a na poslouchani a cteni knih je to pri cestovani snaze pouzitelne nez notebook. (Premyslel jsem i o vylozene ctecce, ale obcas si tam dam i nejake instruktazni video, to E-ink dobre nezvlada a s jednou cteckou jsem taky kdysi narazil, ze se sekala kvuli neexistenci pripojeni k nejakemu zbytecnemu autorizazcnimu serveru a nepustila me ani k mojim vlastnim kniham - jakoze opravdu vlastnim - vlastnorucne napsanym, vytvorenym a ulozenym lokalne - kdyz jsem pak to SD vytahnul, tak jsem je normalne v NB precetl, cili tam byly, jen je neslo pouzit - to taky neni dobry model s ohledem na dlouhodobejsi pouzivani)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru