Předmět Autor Datum
Myslím, že pro kvalifikovanou odpověď by to chtělo uvést více informací: jakou máš case, jaký proces… nový
host 23.10.2019 20:10
host
Jedná sa o herný počítač využívany hlavne na hry internet, filmy a hudbu.... idem urobit upgrade zo… nový
Lorenzo 23.10.2019 20:18
Lorenzo
ja bych e na kapalinove chlazeni fakt vykaslal, nevidim duvod. Slusny klasicky chladic - treba ta NO… nový
lucifer 23.10.2019 20:32
lucifer
a veru to tak aj spravím... Vdkaka nový
Lorenzo 23.10.2019 20:34
Lorenzo
Také se mohu připojit k tomuto doporučení. Před 5 lety jsem si skládal počítač a taky jsem váhal mez… nový
oko727 24.10.2019 06:51
oko727
Vdaka nový
Lorenzo 24.10.2019 07:39
Lorenzo
jenže to není 95W... tenhle předpotopní procesor těch 95W vyzáří na základní /neturbo/ frekvenci. h… nový
touchwood 24.10.2019 14:57
touchwood
A z tvojho pohľadu by som to mal riešiť ako ?? poslední
Lorenzo 24.10.2019 15:39
Lorenzo
Zalezi od procesoru. Jestli jde o CPU s nisim TDP bez Overclocking, je vodni chlazeni zbytecné. Co… nový
XoXoCha 23.10.2019 20:24
XoXoCha
Dobre to vyzera... ja som to tiez chcel hlavne spravit takto podobne.... a hlavne preto aby tam ako… nový
Lorenzo 24.10.2019 04:30
Lorenzo
Klasicke vzduchove chlazeni je o tom, ze ti rozprskne teply ohraty vzduch po cele skrini se vsema ko… nový
RMX 24.10.2019 08:13
RMX
Tak neni som ochotny za to dat nejako moc len mi ide o to ci medzi tymi chladeniami co som vybral je… nový
Lorenzo 24.10.2019 12:53
Lorenzo
Temato zmenama se dospelo k tomu, ze vest teply vzduch kapalinou nekam na horni nebo predni hranu sk… nový
XoXoChanel 24.10.2019 13:09
XoXoChanel
Ve smyslu, ze je vyhoda mensi, nikoliv ze by to bylo nevyhodne. nový
RMX 24.10.2019 14:50
RMX
Jo tak, dobre. nový
XoXoChanel 24.10.2019 15:02
XoXoChanel

ja bych e na kapalinove chlazeni fakt vykaslal, nevidim duvod. Slusny klasicky chladic - treba ta NOCTUA NH-U12S to naprosto v pohode uchladi pri minimalni hlucnosti, 95W neni zadny extrem ktery by potreboval neco jineho. BTW - doma mam porad jeste i7 4790k , ma to celkem podobne TDP, a skutecne neni znat kdy je pocitac zapnuty. Na CPU mam tusim Freezer 33 nebo 34? akorat ventilator vymeneny za Noctuu, dtto. ve zdroji, a jediny zdroj slysitelneho hluku je grafika v zatezi. Jinak rusi mnohem vic hodiny na zdi.

Také se mohu připojit k tomuto doporučení. Před 5 lety jsem si skládal počítač a taky jsem váhal mezi chlazení vzduchem a vodou. Já měl teda v hledáčku Noctua NH-D14. Po přečtení několika recenzí vyšlo najevo, že vzduchový chladič v hodnotě cca 2000 je tišší a účinnější než vodní chladič ve stejné hodnotě (alespoň v té době). Takže jsem se rozhodl pro chladič Noctua a rozhodně toho nelituju :-) Teploty v zátěži okolo 55°C a hlukem nepřesáhly hluk zdroje. Akorát budu muset vyměnit pastu, protože ta časem degraduje a po těch 5 letech už mám teploty na 65°C, což je ale pořád ještě přijatelná teplota (CPU i7-4790K).

Zalezi od procesoru.
Jestli jde o CPU s nisim TDP bez Overclocking, je vodni chlazeni zbytecné.

Co se tyce samotného Watrcooling, momentalne disponuji za ucelem recenze modelem Enermax Liqmax III 120mm (kompatibilni AM4). IMHO jedno z nejlepsich Watercooling typu AIO v této cenové kategorii které dnes muzes zakoupit.
Vykonem neni horsi jak Kraken a nema problém primo konkurovat i drazsim modelum.
* Hlucné neni. Vyzkouseno na Ryzen 5 + Overclocking na 4Ghz, nejde skoro ani slyset.V OC nepresahne 58C° s 65% RMP FAN kde jsme pod 20db, 29C° v IDLE. Pri bezné praci, internet, video nejde slyset vubec s teploty 35C°.

Cirkulaci vody tak jak u starych modelu taky neuslysis ani pri plném napeti DC 3000rmp. Taky jde o pohodlné reseni pro ty, co maji vysokou RAM, ale k tomu staci i adekatni AIR Cooler, urcite to neni duvod prechazet na WC.

Namontovany na Ryzen R5 + B450 : https://ibb.co/dkb8Nft kde na zakladni desce zbyde opravdu hodne mista. (omlouvam se za to mensi rozmani loga, foceno pres sklenenou bocnici)

Klasicke vzduchove chlazeni je o tom, ze ti rozprskne teply ohraty vzduch po cele skrini se vsema komponentama. Nicmene casem se vzduchovy zpusob chlazeni zlepsil ruznyma vychytavkama:
-zdroje se umistily dolu a do hlavniho vzduchoveho okruhu se nezapojuji.
-procesory maji diky tomu vic mista a velky 120mm zadni ventilator dokaze spolu s ventilatorem na vezovem chladici odsat ohraty vzduch ze skrine velmi rychle.
-ssd nejsou na chlazeni narocne, prilis netopi a mohou byt umisteny na zadech skrine, tudiz do procesoru uz nechodi ohraty vzduch diskem zepredu skrine.
-grafiky mohou mit zcela samostatne radialni chlazeni a vzduch do skrine nevypousteji, ale jsou pak hlucne.

Temato zmenama se dospelo k tomu, ze vest teply vzduch kapalinou nekam na horni nebo predni hranu skrine a rovnou ho vhodne umistenyma zebrama s ventilatorem vypustit ven uz neni tak vyhodne.

Jak uz je tu napsano, jestli vodni nebo vzduchove chlazeni zalezi na tve penezence a na prikonu procesoru a grafiky, u tech nejvykonejsich, ktere take nejvic hrejou se furt muze vodni chlazeni vyplatit, ale neni to oproti vzduchu zadny velky rozdil.

Pro jednu nebo druhou moznost se teda musis rozhodnout sam na zaklade tve konkretni situace nebo proste jen pro to, ze to tak chces mit. Ani jedna volba nebude spatna, pokud system chlazeni udelas dobre a nakoupis kvalitni chladici komponenty.

Temato zmenama se dospelo k tomu, ze vest teply vzduch kapalinou nekam na horni nebo predni hranu skrine a rovnou ho vhodne umistenyma zebrama s ventilatorem vypustit ven uz neni tak vyhodne.

Tomu nejak presne nerozumim, mohl by jsi to trochu rozvest ? Hlavne ty hrany skrine a vcem je to nevyhodné.
Prave naopak bych rekl, ze odvodit teplo z CPU pres chladici zebro primo ven je spise vyhodné, kde CPU chlazené teplo odvadi zebrem primo ven bez toho, aniz by zahral interiér PC bedny je spise pozitivni.
Pumpa, chladici hlava taky neni zahrivana teplym vzduchem z GPU jak klasické CPU AIR chlazeni, na které pusobi teploty okolnich komponentu. Tak AIR cooling kdyz se opravdu zahraje funguje v podstate jak klasicky radiator a vyhriva cely interier :-)
Co se tyce tech rohu, tedy nevim co presne myslis a proto se ptam, ale dual_fan fixovany v horni casti maji pritok studeného vzduchu primo z celniho FAN. Single FAN které jsou v zadni casti taky nejaky problém kde usnadnuje prednim FANs fakt, ze jim nestoji nic v ceste. Mimo vyjimky, jinak vzduch z celnich FAN je primo pres AIR Cooler a nasledovne odveden zadnim FAN ven.
* Ono na papire a v realite to zpravidla vypada vse trochu jinak. Proc diskutovat. Staci si vzit bodovy teplomer a ty teploty si zmerit U WC uvidis vysi teploty vice ve spodni casti kde je GPU, u AIR cooling je to cely stred. At AIR nebo AIO maji své negativni a pozitivni stranky. Rad bych dodal, ze dnes kdyz pominu ten odpad, ty AIO jsou podstatne lépe zpracovany a nejaké hucici pumpy (ono to v podstate neni pumpa jako takova, ale rotujici lopatky) jak tomu bylo pred 3 lety uz nejak nepotakas. (samozrejme je to o modelu a na pouzitych realnych podminkach).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru