Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Herni sestava - AMD Ryzen 9 3900X + RT 5700 (xt?) ~ 40-50k

Dobry den.

Chtel bych si poridit sestavu pro Linux, na hry a praci. Prednostne dobre chlazeny (radeji vic nez min), tichy, s tim, ze ho budu chtit provozovat tak rekneme 10+ let bez upgradovani, dokud naprosto moralne nezastara, pak pujde pryc jako celek.

Co jsem si prosel sve pozadavky (a zdejsi poradnu), tak mi vychazi neco takovehoto:

CPU: AMD Ryzen 9 3900X - protoze vykon a 12/24 threadu (coz vyuziju v praci)
GPU: AMD RT 5700/5700XT - protoze oolite overene chodi na NVidia GTX 1070, ale Radeon ma v Linuxu vyrazne lepsi podporu - a toto by melo byt vykonove nad tou NVidii - ale nevim kterou, rad bych tichou s dobrym chlazenim
RAM: 32GB+ (mam 16 a uz to misty ne zcela vyhovuje - s vykonnejsim procesorem se vyuzije vic vlaken pri prekladech, tedy i vetsi pamet.)
SSD: ~ 1TB (zatim mam klasicky mam disk 0.5TB a je furt plny)
HDD: 6-8TB (na veci, ktere chci mit pri ruce, ale nehori - 4TB mi prijde do budoucna malo )

chladic asi https://www.czc.cz/scythe-scnj-5000-ninja-5/232527/produkt protoze je tichy a mel by uchladit kde co
Skrin jednoduchou, s nepruhlednymi bocnicemi - nechci zadnou diskoteku, takze soucastky bez LED maji drobne plus. (napriklad https://www.czc.cz/silentiumpc-signum-sg1-cerna/256042/produkt se mi vzhledove libi, ale netusim, zda se to tam vleze, spis je pro inspiraci ohledne stylu )

Klavesnici, mys, joystick, monitor 27" 2560x1440@60 uz mam a vyhovuji, mozna prijde jeste jeden monitor casem.

Na zakladovce bych ocenil 6+ klasickych USB portu, ale staci i 2.0, USB C zatim v zadne nepouzivam a neocekavam. Dale aspon 1G ethernet kartu a nejakou neurazejici zvukovku (pro sluchatka a takoveto bednicky https://www.czc.cz/genius-sp-hf1250b-2-0-40w/119663/produkt ), PS/2 zdirka by se mi libila taky (ale neni podminkou)

Bude potreba nejaky zdroj, zase dal bych prednost spolehlivejsimu tissimu, s dostatecnou rezervou vykonu a dobrou ucinnosti. Pretaktovavat nebudu, ale predimenzovane bych to chtel, aby to dele vydrzelo.

Cena mi vychazi tak na 40-50k, ale rozpocet neni omezenim (nechce se mi utracet zbytecne, ale pokud by to melo znamenat rozumny prinos, tak nemam problem.

---

Jeste jedna otazka - vyplati se to koupit ted, kdyz je Black Friday a jine slevove akce, nebo se vyplati to koupit rekneme behem ledna, az opadne vanocni nakupni horecka? Letos se k tomu vyuziti moc nedostanu, takze to nehori, ale rekneme od unora uz bych to rad mel v provozu.

Dekuju predem za vsechny rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chladič: Dark Rock Pro 4 Deska: ??? HDD do skříně bych už asi nedával, když HDD tak NASky (Synology…
MKc 14.11.2019 17:27
MKc
Jakou ma ten Dark Rock vyhodu? Co vidim tady: https://www.czc.cz/be-quiet-dark-rock-4/234414/produkt…
gilhad 14.11.2019 17:45
gilhad
Evidentně o té NAS nic nevíš a pokud bys ji používal jen jako file server, tak to opravdu nemá smysl…
MKc 14.11.2019 17:49
MKc
A mluvit o zatížení gigabitové sítě v domácích podmínkách je směšné. Tak jen k tomu zatizeni 1 Gb…
gilhad 26.05.2020 02:08
gilhad
Proč to otvíráš po půl roce ? Už to máš koupený ? Poradil sem ti tehdy dobře vem to hned :-) přišla…
MM_tank 26.05.2020 10:00
MM_tank
Mam, uz delsi dobu a naprosta spokojenost :) Ale proste mit misto NAS skutecny velky disk (s obdobn… poslední
gilhad 26.05.2020 12:25
gilhad

Jakou ma ten Dark Rock vyhodu? Co vidim tady: https://www.czc.cz/be-quiet-dark-rock-4/234414/produkt tak
stoji vic, (o smesnych 10 Kc)
je o polovinu hlucnejsi ( Úroveň hluku (dB): 21,4 vs 14,5)
a chladi o polovinu min ( Max. TDP (Thermal Design Power) [W]: 200 vs 300)

Jakou ma vyhodu dat HDD do NAS, kdyz se to pak bude prenaset prez sit (kterou to tim padem bude zatezovat), NAS kvuli tomu bude muset bezet a budu ji muset kupovat navic ( tedy +7k k cene), oproti tomu, kdyz bude primo v tom pocitaci pripojeny primo k desce?

A mluvit o zatížení gigabitové sítě v domácích podmínkách je směšné.

Tak jen k tomu zatizeni 1 Gb site - ted mi tu dva dny jela na 0.4Gb+ v kuse - to uz jako smesne zatizeni neberu, kdyz mi to v podstate nahodne vyprodukoval ten jeden pocitac sam o sobe (proti druhemu s RAIDem) - a to tu mam tech pocitacu povicero, a nejen ja. Takze kdyz se to priste sejde s par podobnyma ulohama naraz, tak uz to fakt bude rozdil, jestli to budu tahat po siti, nebo z lokalu. Dovedu si snadno predstavit 1.5Gb+ na par dni, aniz by to bylo neco zas tak moc divokeho - a ve spicce i mnohem vic.

Pravda je, ze asi nemam zcela obvykle "domaci podminky" :))

Mam, uz delsi dobu a naprosta spokojenost :)

Ale proste mit misto NAS skutecny velky disk (s obdobnou funkci) primo v pocitaci se ukazuje jako celkem znacna vyhoda (a nejen cenova) :)

A ten megachladic a banda vetraku je proste fajn :) Tichy, kdyz nic zvlastniho nedelam, tak musim kouknout na kontrolky, jestli vubec jede, slyset neni, a kdyz tomu dam zahul, tak se to sice rozhuci, jak kdyz startuje vrtulnik, ale teploty porad nizke, i kdyz to bezi nekolik hodin na 100% na vsech jadrech - a ten vykon to posouva o par radu jinam - co bezelo 2.5 dne je za 20 minut hotove :)

RAM je tak akorat, bezne to zhltne kolem 20 GB, zbyte cachuje, ale uz si to obcas odlozilo i par drobnosti (stovky MB) do swapu (na M2.NVMe SSD) - a je pravda, ze tam zrovna nejake nepouzivane veci v pameti byly.

Jedine, kde jsem si na limit jeste nesahnul je grafarna, ale zatim nebyl cas. Takze zatim sem tam sesroti levou zadni nejakou DOSovku v 640x480 a pulku casu nebezi ani blby desktop a jedu prez ssh vzdalene v textovem rezimu, ale ona jeji doba prijde taky. Az ty dulezitejsi veci odklidim z cesty :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru