Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Může příjem DVB TV rušit amatér se stanicí?

Ave. Viz dotaz. Máme na dohled bazmeka se stanicí (anténu jak nohu), kterou se napípává do světa. Netuším, na jaké frekvenci jeho transceiver pracuje, ale jakmile zaklíčuje, vypadává TV v celém baráku. Empiricky jsme /dle času jeho příchodu a odchodu do/z domova/ zjistili, že ono potratózní chování příjmu TV (za které platíme my všichni) vyrábí on. Takže jak? Napráskat na patřičný úřad? Zlomit mu čelist a jeho HW rozšlapat a hodit okounům?

loading...
Předmět Autor Datum
Tipujem, že vám chýba na ant.zosilovači kvalitný pásmový filter.
Kilo.Viktor 28.11.2019 21:02
Kilo.Viktor
A co se nechovat v diskuzi jako idiot, ale misto toho si s nim o tom promluvit? Urad bych do toho ta…
Tbrthg iodzvj 28.11.2019 21:13
Tbrthg iodzvj
Aha, další pípák. A já (a dalších "x" lidí) idiot. Promluvit s ním? Vždyť má licenci!
mif 28.11.2019 21:24
mif
https://www.ctu.cz/co-delat-kdyz-je-provoz-zarizeni-vyuzivajicich-radiove-kmitocty-rusen
dsa 28.11.2019 21:26
dsa
Za rušení se nepovažuje povolené sdílení kmitočtů vysílacích rádiových zařízení nebo vzájemné rušení…
mif 28.11.2019 21:33
mif
... "všeobecného oprávnění" ... to nebude individuální licence.
dsa 28.11.2019 21:47
dsa
Vzájemné rušení znamená, že může rušit kolegu radioamatéra. Takhle to fungovalo vždycky.
karel 28.11.2019 22:04
karel
on je kmitočtově řádově jinde. vypadává to všem - to je nějaká společná anténa? nejde doufám o 20 ba…
lední brtník 28.11.2019 23:15
lední brtník
Sranda ze tvoje chovani vubec nekorespontuje s tim latinskyn citatem co mas v podpisu. Normalni lidi…
CalebCox 29.11.2019 00:04
CalebCox
Jestli fakt veris, ze ma jen tak z pleziru povoleni vysilat na televizni frekveci, tak se nedivim, z…
Henonee 29.11.2019 01:12
Henonee
Uprimne by me zajimalo kde se bere v lidech tahle agresivita. Pamrd - vy ho znate osobne? Zkusili js…
lucifer 29.11.2019 10:23
lucifer
Antena jak noha bude na kratke vlny, nekde v desitkach MHz, tipuju. To je hodne pod TV pasmem a mysl…
lucifer 28.11.2019 21:27
lucifer
1) Zajít za ním a domluvit se (ideálně v doprovodu policajtů, sice oni tomu nebudou rozumět ale bude…
mlok8 28.11.2019 21:29
mlok8
Jako odchytit policajty, aby se mnou šli za nějakým chlapem, protože mně vypadává signál? To fakt jd…
karel 28.11.2019 21:34
karel
U nás soused zval do baráku policajty, protože nemohl najít protézu. Chlapci měli alespoň povyražení…
mlok8 28.11.2019 21:36
mlok8
Mno, možné řešení. Tchánovi se přezdívalo "Kožak". Nekompromisní policajt, sice už ve výslužbě, ale…
mif 28.11.2019 22:11
mif
Radioamatér ještě rád zašlape své zařízení do země. a nebo udela pravy opak
Boboo 28.11.2019 23:36
Boboo
Nebo na vas proste zavola policii. Exfizl v tomhle nema vetsi pravomoc nez posledni santusak.
Henonee 29.11.2019 01:14
Henonee
Vidíš, vidíš.. Kdybys měl pěkně někde na disku staženy všechny díly Esmeraldy, vůbec by ses vypadáv…
L-Core 29.11.2019 06:30
L-Core
Pochopitelně, že nesmí. Jinak by mu tu stanici nikdo neschválil. Radioamatérská pásma pochopitelně n… poslední
ml1 29.11.2019 13:38
ml1

Za rušení se nepovažuje povolené sdílení kmitočtů vysílacích rádiových zařízení nebo vzájemné rušení vysílacích rádiových zařízení provozovaných na základě všeobecného oprávnění.

To si dělají prdel? Jeden pamrd, který hledá emzáky (nenapadá mě jiné adekvátní vyjádření k této úchylce) tedy může rušit celé sídliště? Takový zákon fakt je? Kristova noho... Zlatý bolševik (nenadál jsem se, že to řeknu)...

on je kmitočtově řádově jinde.
vypadává to všem - to je nějaká společná anténa? nejde doufám o 20 balkónových antén s čínskými shitovými zesilovači? (anténa 2db, širokopásmový zesilovač bez filtru 35 db co se přesaturuje každým rušením)

jen teoretizuju: něco slouží jako nežádoucí anténa, možná špatně uzemněný svod, možná při jeho výkonu stačí i konstrukce vaší antény, s duchařinou nemám zkušenosti.
u společné antény to nechat posoudit technikem, jestli nedoplnit před zesilovač nějakou dolní zádrž, třeba pod 100mhz.

jestli ani firma na nic nepřijde že je špatně, tak směle na čtu, samozřejmě to chce nahlásit časy rušení, nemá cenu měřit když je na odpolední v práci.

Sranda ze tvoje chovani vubec nekorespontuje s tim latinskyn citatem co mas v podpisu.
Normalni lidi problemy resi domluvou ne jako primitivove napadenim... ale mozna to proved at z toho mas problem, pak te treba ty blbe napady prejdou ;-)

Jestli fakt veris, ze ma jen tak z pleziru povoleni vysilat na televizni frekveci, tak se nedivim, ze veris naprosto jakekoli kravine ty jeden zlatej bolseviku.

A ta cast se vseobecnym opravnenim znamena, ze kdyz si se sousedem koupite u tamanu stejne "chuvicky" do loznice, tak se holt budete muset mezi sebou dohodnout, kdo kdy bude koukat na porno a kdo ho bude tocit.

Jestli ma dotycny nejakou licenci, tak zcela jiste ne na televizni pasmo.

Uprimne by me zajimalo kde se bere v lidech tahle agresivita. Pamrd - vy ho znate osobne? Zkusili jste to s nim probrat, vi on o tom ze za takove neco muze? Pokud zakon neporusuje, tak ma zarizeni ktere splnuje platne normy, a vysila na frekvencich ktere jsou k tomu urcene - vykonem ktery je taky urceny. Ze to muze rozhodit STA je mozne, ale hned kvuli tomu nekomu nadavat do pazmrdu a posilat na nej div ne Urnu, to mi prijde fakt SILNE pres caru.

Pokud mate podezreni ze normy nesplnuje a treba vysila vyssim vykonem nez muze, tak muzete zaukolovat CTU - muzou to promerit primo na miste. A dle toho se pak postupuje = pripadne kdyby slo skutecne o nekoho kdo kasle na platne normy a zakony klidne i trestnim oznamenim, mastnou pokutou a zabavenim nepovoleneho hardware atd. Pokud to bude v poradku - reseni co uz jsem napsal, jeden-dva blbe filtry mezi antenu a zesilovace STA.

- tohle pisu aniz bych byl nejaky "radioamater", ale je to konicek jako jakykoliv jiny - a nekoho treba bavi komunikovat pres pul zemekoule svepomoci, mimo internet.

Zajimave ze tady nedelate takovyhle hiphop kdyz nekomu rusi prijem televizniho signalu BTS stanice pro LTE site mobilnich operatoru. A ze takovych pripadu je habadej - o nekolik radu vic nez zde uvedene.

Antena jak noha bude na kratke vlny, nekde v desitkach MHz, tipuju. To je hodne pod TV pasmem a myslim ze nebude vetsi problem to odfiltrovat. Bez filtru nejspis prebudi nejake zesilovace v STA. Takze bych poslal na strechu antenare se spektrakem, hodi za antenu - pred zesilovac bazmek za par stovek, prihodi si par stovek za praci a je vyreseno. (nechal bych proplatit tomu radioamaterovi, a teda - fakt je to v prvni rade o domluve - jestli sam tusi ze takove neco zpusobuje, jestli se s nim da rozumne bavit ... )

1) Zajít za ním a domluvit se (ideálně v doprovodu policajtů, sice oni tomu nebudou rozumět ale budeš mít někde razítko, že tam byli a ty ses snažil to řešit klidnou cestou).
2) Pak úřad (kde ti bod 1 dle mě výrazně pomůže).
3) Když ti budou téct nervy, takové vyhození pojistek v domě je taky fajn řešení, lidi za flašku rumu nebo vína mile rádi něco zmáčknou na chodbě nebo ve sklepě :-)

On někdo používá ještě televizi? Huh. ::)

Mno, možné řešení. Tchánovi se přezdívalo "Kožak". Nekompromisní policajt, sice už ve výslužbě, ale svým výzorem pořád budí respekt (dvoumetrový hromotluk). Poprosím ho a s ním tam půjdu. Radioamatér ještě rád zašlape své zařízení do země.

Vidíš, vidíš..

Kdybys měl pěkně někde na disku staženy všechny díly Esmeraldy, vůbec by ses vypadáváním signálu TV nemusel zabývat, vždy by bylo na co koukat. Teď jsi z toho akorát nervózní. Ale vše k něčemu dobré, příště budeš prozíravější, starouši

]:)]:)]:)

---
Jinak, pokud by nepomohly technické rady předřečníků, volil bych ČTÚ

Pochopitelně, že nesmí. Jinak by mu tu stanici nikdo neschválil. Radioamatérská pásma pochopitelně nesmí být a taky nejsou v konfliktu s čímkoliv jiným (teda kromě dalších radioamatérských stanic, jinak by se nespojili...). Takže pokud ruší, je něco v nepořádku.
Začal bych asi tím, že bych si s ním o tom promluvil, další kroky bych nechal až by to nezabralo. Rušit vysílání je jeden z nejtěžších zločinů hned po padělání peněz.
Příčin může být několik, buď je to zahlcení antény (teda anténního zesilovače) jeho signálem tak že nemůže zesilovat ten správný signál (na to by stačil nějaký filtr nebo třeba nasměrování antény), nebo jeho zařízení vysílá jinde, než má dovoleno (a tedy je to on, kdo má v nepořádku hw). Ale je jasné, že dokud tu příčinu nikdo nezná, není možné to napravit. Co takto dát mu nějaké ultimátum, tedy že buď s tím v dohledné době něco udělá nebo nastoupí plán B (nahlášení úřadům, zlomení čelisti, likvidace hw...).
Jako dědictví po minulém režimu nám zůstaly velmi přísné zákony chránící vysílací prostor. Za pirátské vysílání nebo rušení rozhlasu a televize (jakožto politický zločin proti naší lidové republice) se sice už nestínají hlavy, ale jsou za to opravdu slušné pálky.
Vyprávěl někdo, jaký byl problém v plzni, když se nasadili první trolejbusy s měničem, celá plzeň prý přišla o televizi a rozhlas když se daly do pohybu a těm inženýrům za to hrozil trest jak za všechny politické i nepolitické skutky dohromady, pak se to snad nějak vyřešilo, setkal se rozumný estébák s rozumným ředitelem, který mu situaci vysvětlil tak že pochopil že nešlo o záměr něco narušovat, ale v první fázi to prý řešila stb jako závažnou sabotáž.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...