Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aky rodinny digitalny fotoaparat do 10 000 SK?

Vyberam digitalny fotoaparat pre rodinu ktora caka dieta (nie pre seba), bude sa pouzivat hlavne doma, aj na dovolenkach, take bezne pouzitie. Neviem este z akej kategorie by mal byt, nerozhodol som sa, ci ultrazoom, alebo kompakt, zrkadlovka ale urcite nie. Ake su hlavne vyhody / nevyhody ultrazoomov? Pomozete mi prosim?

Poziadavky:

- cena 5 - 10 tisic SK
- dobry pomer cena/vykon(kvalita)
- co najvyssia kvalita fotiek
- 7-10 MPX
- opticky zoom aspon 4x
- opticky stabilizator obrazu
- co najintuitivnejsie ovladanie pre amatera/zaciatocnika
- format 16:9 pre fotky (aj pre video ak je to mozne)
- kvalitne video s (tiez kvalitnym!) zvukom
- video musi zvladat aspon 640x480, prip. HD, pri (aspon) 24fps
- format videa musi byt jednoducho editovatelny, napr. vo VirtualDub, aj bez rekompresie, asi AVI, urcite nie MOV
- velkost video obmedzena len velkostou pa. karty
- podpora pam. kariet SD
- podpora USB mass storage
- musi si zapamatat datum, cas a ostatne nastavenia aj po vypnuti, vybrati baterii
- tuzkove baterie

Ak medzi poziadavkami nieco chyba, mozete mi poradit na co by som sa este mal zamerat pri vybere a ak mate pripomienky k niektorej poziadavke, tiez si rad necham poradit.

Zatial, aj podla toho co som nasiel, mam 2 znacky Canon a Nikon - este nemam konkretne modely, ale myslim ze Canon ma problemy s USB mass storage. Ak budete navrhovat nejake modely napiste prosim aj najdolezitejsie vyhody/nevyhody - ak ich poznate, podla toho zvazim co je pre mna dolezitejsie a vyberiem si.

- - - - - - - - - -

Teraz trosku OT, aj ked to spolu suvisi a pomoze mi to aj pri vybere fotoaparatu pre rodinu. Chcel by som nejaky fotoaparat aj pre seba, poziadavky by boli rovnake, ale chcel by som skor kompakt, nieco ploche do vrecka. Mam teraz mobil SE K750i a rozhodujem sa medzi:

- novym mobilom s kvalitnym fotoaparatom
- a samostatnym kompaktom

Neskor, aj keby som sa rozhodol pre mobil, by som chcel urcite aj standardny fotoaparat, ale zatial ho nevyhnutne nepotrebujem. Chcem aj nieco do vrecka co bude robit kvalitne fotky, velky fotak pri sebe nemozem mat stale.

Kvalita fotiek z novsich mobilov, aj s vacsim poctom MPX nie je IMHO nijak vyrazne lepsia ako ma moj SE K750i, mozno len blesk a autofocus umoznia zvysit kvalitu za urcitych podmienok, napr. sero, tma, ale na fotkach v dobrom svetle velke rozdiely nevidim. Na samostatne dig. kompakty nie su tiez dobre reakcie, aj tam musia setrit miestom a tak kvalita ide dole, alebo aspon s poctom MPX nestupa, len neviem ci sa to tyka len lacnych kompaktov a ci sa daju uz dnes porovnat niektore fotomobily s kompaktami.

Tiez, aj koli vyberu toho fotoaparatu pre rodinu, by som chcel vediet, len strucne, ake velke su rozdiely (v kvalite fotografii, nie moznostiach ako napr. opt. zoom) medzi:

- najnovsimi fotomobilmi
- kompaktami
- ultrazoom-ami

Podla toho by som sa rozhodol aj co by som kupil pre seba a aj co pre rodinu.

Vopred dakujem za pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak uz som kupil! Panasonic TZ5. Prve dojmy so velmi pozitivne. Som spokojny okrem kvality snimkov,… poslední
Dreamer 03.10.2008 11:40
Dreamer

Tak uz som kupil! Panasonic TZ5. Prve dojmy so velmi pozitivne. Som spokojny okrem kvality snimkov, zoom-u aj s konstrukciou, dizajnom, jednoduchym a intuitivnym ovladanim, displejom... Myslim ze som vybral dobre - a to aj vdaka vsetkym ktori sa mi tu snazili pomoct, takze velmi pekne dakujem!

Este ho mam ja, musim sa s nim trochu pohrat a potom ukazat tym, ktorym je urceny nejake zaklady, ako fotit. Tiez im ho chcem nastavit, mam preto opat par otazok, dufam ze to nebude prilis OT, ak ano, tak to mozete rozdelit. Sam som amater, viac menej zaciatocnik, ale nie uplny.

Format - to je najvacsia dilema, 4:3, 3:2, alebo 16:9? 4:3 je dobry format na stare TV, 3:2 na fotky, 16:9 na nove TV, monitory... Podla mna je 16:9 najlepsi do buducnosti, este 3:2 je dobry kompromis, netreba pred vyvolavanim menit format, orezavat fotky a aj pri 4:3, aj pri 16:9 obrazovkach (TV, monitory) su cierne pruhy po stranach mensie. V akom fotite vy a aky format odporucate?

Citlivost - su tu 2 moznosti - "AUTO" a samostatne ISO 100, 200, 400... a dalsia moznost - "ISOMAX 400" -je to inteligentny mod, max. sa pouzije ISO 400, viac je uz len MAX800 a MAX1600, ale to je uz asi vela.

Neviem na co by som sa este mal zamerat, co som vedel som uz nastavil, ale je nieco na co by som nemal zabudnut? Budu pouzivat asi vzdy automatiku a prave tento fotak ma aj (automaticke) fukncie ktore ine nemaju, ale aj tak je mozno nieco...

Este nieco - mozno je to tym ze nemam pamatovu kartu, ale subory po pripojeni k PC sa nedali presunut ani vymazat. Je nutne nieco nastavit aby to bolo mozne, alebo ked budem mat pamatovku tak to pojde?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru