Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Padající rychlost otáček u procesoru

Zdravím,
Potřeboval bych poradit, jak stabilizovat rychlost otáček (clock speed) u procesoru. Rychlost z obvyklých 3.3GHz spadne až na 200MHz a následně se zase obnoví. Způsobí tím velice nepříjemný FPS drop ve všech hrách (vím, že nemám herní notebook, ale například zrovna League of Legends by měl rozjet bez problému). Je dost možné, že problém souvisí s teplotou, ta se ovšem po dobu hraní drží cca 60/70°C. Maximum co jsem si všiml bylo 73°C. Po důkladném vyčištění od prachu a hraní při nadzvednutém notebooku žádné změny. Zkoušel jsem také všemožné nastavení napájení. Myslíte, že by například pomohla chladící podložka pod notebook? Nebo by chyba mohla být někde jinde?

Děkuji za odpověď.

Jedná se o notebook: HP Pavilion Laptop 15-cc1xx
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-825U CPU @ 1.60 GHz 1.80GHz
RAM: 8GB
Grafika: Nvidia GeForce 940MX

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jak to měříš?
Kyncl 07.04.2020 16:54
Kyncl
NZXT CAM
ZoufalýOndřej 07.04.2020 16:57
ZoufalýOndřej
Pokles na 200MHz nepovažuji vůbec technicky za možný. Zkus měřit něčím jiným.
Kyncl 07.04.2020 17:03
Kyncl
Můžeš mi nějaký ověřený doporučit?
ZoufalýOndřej 07.04.2020 17:06
ZoufalýOndřej
pokud se snížení frekvence CPU potvrdí i v jiných aplikacích, doporučuju návštěvu servisu a nechat v…
touchwood 07.04.2020 17:37
touchwood
Další možností proč nehlučí je zadřené ložisko... nový
Pytlík 08.04.2020 07:37
Pytlík
Broadwelly měly snad nejnižší režim 600MHz. myslím, že to bylo docíleno nějak že základní takt BCLK… nový
kapole 08.04.2020 14:26
kapole
Notebooky sou fakt nachylny na podtaktovávání no, ja na to mam omezovač FPS RivaTuneStatistic server… nový
Sempron 08.04.2020 01:21
Sempron
Prakticky sis to podchytil. Snažím se představit, jak se to asi chová. Podle toho, co popisuješ bych… nový
storny 08.04.2020 02:16
storny
ja nic vyndavat z baterky nemusim sakra, proste mi throtluje CPU nebo GPU nemam paru kdyz hraju hraj… nový
Sempron 08.04.2020 06:44
Sempron
No, já jsem si nevšiml, že ty a tazatel jste někdo úplně jiný. Moje mega chyba. Nicméně bych doporuč… nový
storny 08.04.2020 16:57
storny
chová se to tak, že to prostě throttluje - a dělá to drtivá většina notebooků, snad s výjimkou šesti… nový
touchwood 08.04.2020 08:43
touchwood
Díky za super vysvětlení. Chápu to, nicméně bych nečekal, že to bude padat o 60%. Potom bych teda vi… nový
storny 08.04.2020 17:03
storny
No jo, to je úskalí hraní her na notebooku, zvláště na levným. nový
Prasak 08.04.2020 18:59
Prasak
Problém je v tom, že při střihu videa ti "funí" jen CPU, kdežto u hraní se k tomu přidá i grafika. A… poslední
touchwood 08.04.2020 19:40
touchwood
i5-825U neexistuje, ale i5-8250U je svižný 15W procesůrek ale nehodí se pro dlouhodobou zátěž, tím s… nový
kapole 08.04.2020 14:30
kapole

Notebooky sou fakt nachylny na podtaktovávání no, ja na to mam omezovač FPS RivaTuneStatistic server. Normálně mám bez limitera na jedné namodovane náročné hře 22-50 FPS, ale když nastavím limit na 31 tak fpska prostě neklesnou pod uroven v zatezi. je to jednoducha matematika, notebook po zatezove situaci se sice zahreje, ale ta stajná mapa se mi přece nenačítá donekonečna a stokrát... takže po načtení se to zas schladí protože to nemusí generovat 50 snímků...
Ale i na jinych hrach mam 31FPS, ono kdyz si clovek zvykne na stálých 30 fps, coz neni nic obtizneho, tak to prospeje jak notebooku, tak jeste nebudes mit jednou 30fps a pak 50 to je fakt magořina, hodne to kazi dojem ze hry.

Prakticky sis to podchytil. Snažím se představit, jak se to asi chová. Podle toho, co popisuješ bych to přisuzoval nějakému přehřívání. Zkusil bych připojit externí monitor, dal bych si na něj nějaký jednoduchý program na teploty a sledoval bych, co se při těch pádech FPS děje. Pokud ten noťas udrží v té hře 50FPS, byť jen na 5 vteřin, a v té samé scéně to začne klesat na 20. (Pokud to tedy není hra s tristní optimalizací), pak by měl 50FPS držet i kdyby měl při chlazení na stole levitovat... Nesmí to klesat. Pokud je to tak, jak říkáš, že prostě chvilku ten noťas "udrží" hru na 50 a pak to klesá na 20 a když nastavíš limit 30, tak to drží na 30, tak to vypadá, že při režimu, kdy po tom chceš, aby to generovalo 50 snímků, se to přehřeje, zpomalí - to by vysvětlovalo ty pády FPS, pak se to na chvilku zase ochladí, vyšplhá na 50 a takhle furt dokola... ? Jestli je to takhle, tak servis, rozdělat, přepastovat, vyčistit.
*Pro jistotu bych schválně zkusil třeba z noťase vyndat baterku, jestli se tím nepřepne něco na vysoký výkon a jet jen na kabelu ze sítě.

ja nic vyndavat z baterky nemusim sakra, proste mi throtluje CPU nebo GPU nemam paru kdyz hraju hraju naročnou rozmodovanou hru, kde jsou pasáže jak lehce graficky rozpracovaný tak i uplně detailní... a taky sem to intelektualne vyresil a dal sem priklad tazatelovi a pravepodobne reseni... (jestli teda fakt odprachoval zařízení) protoze na noteboocích je ten omezovač pro stabilitu fps důležitej, je kůl mít 60fps prvních pět minut, ale není kůl koukat jak vejr do displeje jak ti to spadlo na 20 díky teplotkám a čipům který chrání notebook proti přehřání.

chová se to tak, že to prostě throttluje - a dělá to drtivá většina notebooků, snad s výjimkou šestikilových DTR s nižšími konfiguracemi HW. Hra je power-hungry, takže CPU i GPU jedou na maximum možného výkonu (a příkonu), což ovšem nelze donekonečna, takže v okamžik, kdy se zahltí tepelná kapacita chlazení a dojde k růstu teploty se řízení spotřeby rozhodne omezit příkon, což se zase projeví poklesem výkonu ve hře. Tím dojde k "vyčištění" tepelné kapacity chlazení, zchlazení CPU+GPU, a protože požadavek na vysoký výkon trvá, elektronika zvýší příkon, což se projeví nárůstem FPS. Je z toho klasický proporcionální zpětnovazební systém s určitým dopravním zpožděním, definovaným termomechanickými vlastnostmi chlazení.

Nastavit si natvrdo "průměrné" FPS je poměrně chytré řešení, které obchází chyby proporciálního řízení zpětné vazby.

Díky za super vysvětlení. Chápu to, nicméně bych nečekal, že to bude padat o 60%. Potom bych teda vinil výrobce z toho, že to je krám, protože absolutně nemá vyřešený chlazení. Na pár noteboocích jsem už stříhal a hodinový rendering rozfuní v letních vedrech i nejeden stolák, ale aby mi kvůli tomu padal výkon procesoru nebo grafiky o 60% - to mi přijde jako hardcore. To už by bylo lepší to nějak natvrdo podtaktovat o pár %, aby to nelezlo do takových teplot. Nebo omezit ty FPS, ale potom jsem si nemusel kupovat takovej noťas, když neumí podat výkon, kterým disponuje.

Problém je v tom, že při střihu videa ti "funí" jen CPU, kdežto u hraní se k tomu přidá i grafika. A pokud notebook nemá 2 ventilátory a dva chladiče (tj. to, co mají "herní" modely), tak to je téměř jasné, jak to z delšího časového úseku bude vypadat. A platí, že čím tenčí, tím to bývá horší (výjimky samozřejmě existují, ale bývají pekelně drahé). Prostě notes za 15-25 tisíc na to hraní moc není.

i5-825U neexistuje, ale i5-8250U je svižný 15W procesůrek ale nehodí se pro dlouhodobou zátěž, tím spíš, pokud trend v zmenšování chladičů pokračuje už se tam dává jen kousek plíšku bez heatipe jen.
Takže procesor je výkonný, ale Turbo dokáže využít asi tak 4 sekundy. Když to celé zatížíš ještě touto bídnou grafikou, tak se to celé ohřejě, že nejenže nevystrčí turbo z ulity ale i vlastně i při sebemenší zátěži teplota vzroste nad kritickou

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru