Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mikrofón - Ako vybrať ten správny?

Zdravím, mám otázku ohľadne výberu mikrofónu ku PC.

Otázky:
1. Na ktoré parametre musím hľadieť, ak chcem aby ma bolo počuť bez jediného šumu alebo iného rušenia?
2. Na čo slúži Citlivosť? (Čo napr. znamená 32 dB/mW)
3. Čo je Impedancia?
4. Načo je Frekvencia od ... a Frekvencia do ...?

Základná Otázka: Podľa ktorých parametrov sa mám riadiť, pokiaľ hľadám kvalitný mikrofón, kde v hre / stream-e / videu / TS-ku atď... ma bude počuť dostatočne hlasno, a nie potichu?

EDIT: Ešte dodatok ku základnej otázke: ...kde ma bude počuť dostatočne hlasno, a nie potichu, a bude ma počuť aj keď budem napr. šeptať?

Předmět Autor Datum
Zaklad pro výběr mikrofonu je charakteristika. Ta určuje, jak mikrofon snímá pro jeho použití. Ty ne…
Jan Fiala 28.04.2020 08:21
Jan Fiala
Bereš to moc technicky. Zeptej /všimni si u youtuberů co používají a nejspíš se budeš stejně řídit p…
MM_tank 28.04.2020 08:56
MM_tank
Na otazky ti uz odpovedal JaFi, ja nieco z praxe. Mam doma profi mic z Muzikera (cca 80 eur), urceny…
fleg 28.04.2020 09:15
fleg
Ďakujem všetkým za odpoveďe. Ešte taká otázka: Je mi jasné, že vo videu môže byť niekedy mikrofón vi…
MrGoldon 28.04.2020 15:13
MrGoldon
Uz som to napisal, pri hrani sa hybes, takze jednoznacne headset, nie nic na stole, co ti pri hrani…
fleg 28.04.2020 15:31
fleg
S headset-om mám zlé skúsenosti -> preto práve chcem mikrofón, a nie žiadny headset. Každý headset,…
MrGoldon 28.04.2020 15:41
MrGoldon
Nesmies kupovat headset za 10 eur. Nemam sice skusenosti ale Porta Pro boli kedysi etalonom, takze m…
fleg 28.04.2020 15:58
fleg
Presne taký mikrofón / headset by som chcel, aký si mal ty počas natáčania toho videa (teda neviem,…
MrGoldon 28.04.2020 16:16
MrGoldon
Tak som sa teda pozrel ešte raz na headset, no a našiel som tento. Je pravda, že do teraz som použív…
MrGoldon 28.04.2020 16:08
MrGoldon
Zalman je rozporuplna znacka...kedysi celkom kvalita, ale dnes skor synonymum braku. Doma som testov…
fleg 28.04.2020 16:32
fleg
Ďakujem za odpoveď. Ešte sa chcem spýtať ku headset-u Sennheiser GSP 550. Je k tomu aj nejaký softw…
MrGoldon 28.04.2020 17:02
MrGoldon
Tu netusim, ja sluchatka testujem hlavne na svojom Denone, pretoze zvuk, aby som rozoznal 20 a 200 e…
fleg 28.04.2020 17:17
fleg
:) Super. Je tu ešte jeden problém, na ktorý som zabudol a nenapísal. Nosím okuliare, tie drahšie he…
MrGoldon 28.04.2020 17:26
MrGoldon
Netusim, ale Zalman neber ako etalon, vybral si si mozno 2 najhorsi headset na svete (horsie su uz l…
fleg 28.04.2020 17:46
fleg
Ďakujem za radu :). Vyskúšam teda tie Sennheiser GSP 550. Samozrejme nie hneď teraz... ale niekedy b… poslední
MrGoldon 28.04.2020 17:53
MrGoldon

Zaklad pro výběr mikrofonu je charakteristika. Ta určuje, jak mikrofon snímá pro jeho použití. Ty nepotřebuješ směrový mikrofon pro nahrávání někoho na velkou vzdalenost, potřebuješ spíš kardioidni charakteristiku vyššího řádu.

Impedance by mela odpovídat impedanci vstupu zesilovače, kam jej pripojujes.
Frekvenční rozsah by měl odpovídat tomu, co chceš nahrávat - ve tvém případě nepotřebuješ velký frekvenční rozsah, chceš nahrávat hlas.

Vice informací třeba zde:
https://admmagazin.cz/mikrofony-02-charakteristiky/

Bereš to moc technicky. Zeptej /všimni si u youtuberů co používají a nejspíš se budeš stejně řídit podle ceny pokud do mikrofonu nechceš narvat hned 2000+.
Tu je takový základní přehled.
https://www.alza.cz/herni-mikrofony-recenze/18868103.htm

Součástí zpracování signálu je většinou i zvuková karta (pokud nemá mikrofon svou např. v usb) takže i ta výsledek ovlivňuje.
Odpovědi 1-3 snadnozískáš tak, že do google zadáš
co je citlivost mikrofonu
co je impedance mikrofonu
a přečteš si články co to najde.
podívej se tu, jsou tam i videa již natáčejících
https://www.google.com/search?q=jak+vybrat+mikrofon+k+pc+youtube&sa=X&ved=2ahUKEwi6y4qPxYrpAhXx0qYKHZyqDgIQ7xYoAHoECAwQLg&biw=1920&bih=969

Na otazky ti uz odpovedal JaFi, ja nieco z praxe.
Mam doma profi mic z Muzikera (cca 80 eur), urceny pre moderatorov, pripojeny cez analogovy mixpult a napriek tomu ak som sa pri toceni videa trosku vzdialil od neho bola hlasitost vyrazne mensia. Zosilovanie cez mixpult zase vyrazne ubera zo smerovosti a berie okolite zvuky.
Teraz mam nejaku streamer sadu asi za 30-40 eur, co je stojan s mic a je to trosku lepsie, ale...aj tak vzdy musim robit pri strihani zvlast zvukovy label, ktory vacsinou zosilujem na maximum ak do videa pridavam nieco nahrate z mic.
Pri streamovani je dobre mat bud dobre utesnenu miestnost a mic s vysokou citlivostou, alebo na hlave headset, aby sa vzdialenost od ust pocas pohybov hlavy nemenila.
P.S. Vyplata uz bola...cakam na tvoju spravu, kedy ti mam poslat toho Kaliho:-p.

Just a joke.

Ďakujem všetkým za odpoveďe. Ešte taká otázka: Je mi jasné, že vo videu môže byť niekedy mikrofón viac počuť ako napr. keď voláte s kamarátom na skype alebo TS-ku. Pretože to ešte zosilnia v edite videa. Ide mi skrátka o to, aby som aj keď budem napr. len volať s kamošmi na TS-ku, aby ma dobre počuli a aby to nebolo tak, že napr. ma bude slabo počuť zo všetkých ľudí.

Vyhliadol som si dva mikrofóny (riadim sa podľa cena = výkon), čiže podľa ceny si myslím, že bude dobrý mikrofón HyperX QuadCast. Tento mikrofón má aj kamarát, no lenže on Streamuje a ešte som ho nepočul napr. na TS-ku. Každopádne nepoužíva žiadny mixpult ani podobný zosilňovač zvuku, a ten mikrofón je celkom dobrý. V opačnom prípade mám ešte záujem o mikrofón Raze Seiren Elite. Na cenu sa v tomto prípade vôbec nepozerám, čiže pokiaľ dám za mikrofón aj 240,-€, hlavná je pre mňa kvalita zvuku.

Ktorý mikrofón by ste mi odporúčili z vyššie uvedených dvoch? Môžete aj iný, teraz sa skôr chcem zamerať na klasický voice chat napr. v hrách a nejaký ten pokec na TS-ku. Tak, aby ma bolo dobre počuť.

Uz som to napisal, pri hrani sa hybes, takze jednoznacne headset, nie nic na stole, co ti pri hrani bude zavadzat.
Ja mam doma YENKEE YMC 1030 STREAMER, ale pri hrani by mi to trosku zavadzalo, takze ho mam bokom a na mixpulte zvysenu citlivost...samozrejme na hlave sluchatka, aby som nerusil zase zvukmi z hry,

S headset-om mám zlé skúsenosti -> preto práve chcem mikrofón, a nie žiadny headset. Každý headset, ktorý som do teraz mal, s ním boli problémy.

Jeden bol potichu, druhý bol potichu a k tomu aj šumel atď... ešte ani jeden headset, ktorý som do teraz mal, nebol taký, aký som ja chcel. Čiže krásny čistý zvuk, bez šumu, a aby ma bolo počuť aj keď budem šeptať. Skrátka myslím headset, ktorý má mikrofón podobný Razer Seiren Elite (ukážka zvuku tu).

Tak som sa teda pozrel ešte raz na headset, no a našiel som tento. Je pravda, že do teraz som používal headset-y tak do 30,-€, takže sa to asi aj odrazilo na kvalite mikrofónu. Ako... s tým súhlasím, že keď budem mať klasický mikrofón (nie headset), tak budem mať na stole o to menej miesta, a bude mi to komplikovať hranie.

Aktuálne používam tento headset, a je to absolútne nepohodlné. Stačí mi tak 10 - 15 minút nosenia na hlave a idú mi odpadnúť uši, ako to tlačí. Do mikrofónu musím vrešťať aby ma bolo aspoň trocha počuť a aj to tam sem tam prebehne nejaký šum. Ale tak.. čo chcem za headset za 10 eur však? Každopádne som si prečítal recenzie, a neviem teda či sú náhodne generované či čo, ale tam ľudia tento headset iba chvália. Ako.. úprimne: Ja na tomto headset-e nevidím ani jednu pozitívnu vlasnosť :D. Je to nepohodlné, a mikrofón taktiež nula bodov. Čo sa týka zvuku tak akurát ten je skvelý. Ale to je max. tak jediná dobrá vlastnosť toho mikrofónu. Bol som s tým headset-om aj na TS-ku, iba tak pokecať s kamošmi či ma bude dobre počuť. Podľa nich je to OK, ale ja viem, že nie je, pretože keď som sa napr. nahral cez Bandicam, tak ten zvuk bol príšery. Resp. nebol až tak hrozný, ale bolo to potichu a aj je vidieť že je to po tichu. Posielam screen, kde som označil max. miesto, kam sa hlasitosť "dostala", a sami tak uvidíte, že je to slabý mikrofón.

Zelená čiarka znázorňuje maximálny zvuk, ktorý ide z mikrofónu do PC. A aj to keď do mikrofónu vrieskam. Čiže keby som hovoril normálnym hlasom, tak zelená čiara na obrázku je oveľa viac vľavo.

Zalman je rozporuplna znacka...kedysi celkom kvalita, ale dnes skor synonymum braku.
Doma som testoval 200, presne popis ako popisujes...od zaciatku neprijemny pocit na hlave, mic snad ani nebolo pocut, zvuk plochy. Za odvoz su tvoje, su nepouzivane, okrem testov som ich na hlave nemal, nie som masochista.
600 na tom napodiv bola o dost lepsie, pohodlne na usi, celkom dobry zvuk, mic lepsi, aj ked stale nic moc.
Porovnaval som to s Lenovo H300, spominanymi C-techmi a HP OMEN by HP Mindframe.
Ako etalon som pouzil Senheisery HD600.
Mam o tom nedokoncene video, uz neviem, ci ho niekedy dostriham, ak bude zaujem mozno hej.

Momentalne pouzivam doma spominane c-tech, mne to staci.

Tu netusim, ja sluchatka testujem hlavne na svojom Denone, pretoze zvuk, aby som rozoznal 20 a 200 eurove sluchatka na mojej zvukovke tazko dostanem. Senheiserom by si nemal spravit krok vedla, ale zase ako ta poznam tolko nezarabas, aby si mohol dovolit 300 eurove sluchatka len tak;o).

:) Super. Je tu ešte jeden problém, na ktorý som zabudol a nenapísal. Nosím okuliare, tie drahšie headset-y to majú vyriešené pre ľudí s okuliarmi? Lebo ten Zalman, čo mám teraz, je v tomto hrozný. Pretože keď si ich napr. nasadím na hlavu, tak mi ako keby trocha pohýbu s okuliarmi, no a keď si ich chcem napraviť, musím dať najprv dole headset, napraviť okuliare a zasa dať "opatrne" na hlavu. A nemôžem si ich upraviť keď mám už headset na hlave, pretože ono tie slúchadlá mi ako keby tie okuliare "zafixujú", čiže s nimi sa potom moc nedá hýbať. A keď už, tak sa mi automaticky začnú hýbať aj slúchadlá a zasa... musím ich dať dole, upraviť okuliare atď...

Netusim, ale Zalman neber ako etalon, vybral si si mozno 2 najhorsi headset na svete (horsie su uz len 200), takze neporovnavaj to s tym...napriklad 600 sedia na hlava velmi makko a silne pochybujem, zeby ti robili problemy s okuliarmi.
Na tie Senheisery zabudni, za tu chvilku, co sa tu angazujes na poradni ta mam okuknuteho uz a ver tomu, zeby si ich kvalitu nebol schopny ocenit;o).
Mozno by som ti poradil, ze chod do tych C-Techov z videa, ale tie maju trosku vacsi pritlak na usi, ktory mne nebol neprijemny, ale pri okuliaroch by mozno vadil. Lenova mi prisli ako menej pohodlne, snad tie HP Mindframe, hlavne to aktivne chladenie je velmi zaujimavy pocit, ale tie uz su na moj vkus dost drahe.
Pre mna asi idealne pre teba by boli tie Zalmany 600, ale uz sa nerobia, navyse ten ich mic je taky lahky podpriemer takze tazko ti poradit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru