Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux distribúcia pre začiatočníka

Dobrý večer, už dlhšie zvažujem čiastočný alebo úplný prechod z W10 na nejakú Linux distribúciu. Vyhľadal som mnoho distribúcii a skúsil som ich všetky ak rátam tie najznámejšie, samozrejme tým že som ich skúsil myslím len nabootovanie DEMO verzie a rýchle prezretie rozhrania a možností. Správny výber by mi ušetril možno až desiatky hodín práce takže ak má niekto skúsenosť s Linuxovými distribúciami tak budem rád za každú dobrú radu :-)
Z toho čo som skúsil mi na prvý pohľad prišli fajn tieto: Manjaro(KDE alebo XFCE), LinuxMint cinnamon, MX Linux a čiastočne možno aj Ubuntu
Ovládam nejaké základy čo sa OS týka takže prípadná práca v terminále zasa až tak veľký problém nieje ale aj tak chcem skôr niečo jednoduchšie kde nebudem musieť riešiť príkazy do terminálu. Využitie OS je skôr menej náročné. Ktorý z vymenovaných distribúcii je teda dobrou voľbou?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Musíš se rozhodnout, zda Linux, nebo Windows. Protože pokud někdo má dualboot s tím, že něco udělá v…
Prasak 29.05.2020 18:45
Prasak
Súhlas. Urobil som tak pred mnohými rokmi a neľutujem. Windows akurát do Virtuálka.
Kilo.Viktor 29.05.2020 19:09
Kilo.Viktor
Já s tím taky kdysi koketoval a zůstal u Windows. Důvod byl jednoduchý - hraju hry a na Windows jedo…
Prasak 29.05.2020 21:02
Prasak
Na hlavnim PC mam jen Windows, duvod je stejny, hraju hry, mam i placene programy pro Windows, pri p…
RedMaX 29.05.2020 21:24
RedMaX
Prasak: Ja dualboot beriem len ako dočasné riešenie. Taktiež ale nemyslím že prejdem čisto na linux.…
matus77 29.05.2020 21:37
matus77
Myslím internet banking a iné veci kde viem využiť lepšie zabezpečenie toho OS. Netvrdil bych, ze m…
RedMaX 29.05.2020 22:26
RedMaX
Možno som dal zlý príklad nakoľko IB používa 2FA tuším už povinne každá banka to musí mať. To isté a…
matus77 29.05.2020 23:25
matus77
Lenže kde je istota že nejaký soft ktorý používam nieje taktiež pochybný? A kde je jistota, ze neja…
RedMaX 29.05.2020 23:43
RedMaX
Tak sa mi nakoniec ani nepodarilo ten LINUX hodiť na SSD2. Neviem kde som robil pri inštalácii chybu…
matus77 30.05.2020 23:09
matus77
Ja tu Secure boot UEFI vychytavku nepouzivam, takze v tom neporadim. U pocitacu, kde hrozi pouzivani…
RedMaX 31.05.2020 08:49
RedMaX
Takže sa oplatí SecureBoot vypnúť? Mám v UEFI/BIOS voľbu SecureBoot - Other OS Inak ten dualboot fa…
matus77 31.05.2020 13:15
matus77
Zmena volby Secure Boot v BIOSu vyvola potrebu reinstalu jiz nainstalovaneho OS, nebude bootovat. Ja… poslední
RedMaX 31.05.2020 13:38
RedMaX

Musíš se rozhodnout, zda Linux, nebo Windows. Protože pokud někdo má dualboot s tím, že něco udělá v jednom, něco v druhým, tak to téměř vždy dopadne tak, že nakonec jeden systém stejně převáží a uživatel zůstane u něj. A obvykle to jsou Windows, protože je na něj většina programů a z Linuxu se stane jen takový doplněk, který bude jen zavazet na disku, než to uživatel vzdá a smaže ho a zůstane na Widlích.

Na hlavnim PC mam jen Windows, duvod je stejny, hraju hry, mam i placene programy pro Windows, pri porovnani, ktery system pouzivat, to Windows vyhraly. A dualboot jsem si vyzkousel a presne souhlasim, nakonec jsem stejne pouzival jen jeden system na vsechno.

Mam ale i druhy PC a na nem ten dualboot Windows a Ubuntu, jenze tam je duvod v samotnych tech operacnich systemech. Chci si udrzovat znalosti v IT a hodi se mi neco, kde si mohu jen tak zkouset ruzne programy i treba systemy bez toho, ze by me nejak vadilo, kdyz si to tam nahodou rozeseru tak, ze to cele smaznu a zacnu si znovu. Stejne rozhodnuti doporucuji i tazateli, bud se chce neco ucit navic, potom smele klidne i do dualbootu, ale pokud chce byt jen spokojeny uzivatel, tak opravdu ozkouset si treba ve virtualce, co mu bude vyhovovat a to potom pouzivat.

Prasak: Ja dualboot beriem len ako dočasné riešenie. Taktiež ale nemyslím že prejdem čisto na linux.

Na PC by som si mohol nechať Windows ktorý má podporu programov, na hry a iné nepodstatné veci je to myslím dobrý OS. Na NTB by som nainštaloval nejaký linux a všetko čo má nejakú hodnotu by som riešil cez linux. Myslím internet banking a iné veci kde viem využiť lepšie zabezpečenie toho OS. Zároveň tak ako tu niekto spomínal aj ja beriem linux ako niečo praktické ale taktiež zaujímavé. Do modifikácii OS sa určite púšťať nebudem ale predsa len ten OS ma v mnohých smeroch môže niečo naučiť.

Myslím internet banking a iné veci kde viem využiť lepšie zabezpečenie toho OS.

Netvrdil bych, ze ma linux lepsi zabezpeceni. Windows v tomto usly kus cesty a internet banking i vsechno ostatni nemam problem pouzivat i na Windows 10. Zakladnim opatrenim, ktere muzes udelat v bezpecnosti na Windows, je proste neinstalovat pochybne programy, at uz jsou to ruzne cistice, boostery, aktualizatory driveru, pochybne antivirove programy, cracky do her. Vyhnes-li se narusovani systemu Windows ze strany techto pochybnych programu, ktere si tam dobrovolne uzivatele instaluji, nemusis se o bezpecnost svych dat nijak obavat.

Nicmene, Windows na PC a linux na notebooku muze klidne byt. Jen se ujisti dopredu, ze na Windows nepouzivas zadny program, ke kteremu na linuxu nenajdes alternativu a zaroven bys ho potreboval i na tom notebooku. Pri beznem pouzivani pocitacu vubec nemusis poznat rozdil, zda-li pracujes na Windows nebo na linuxu. Webove prohlizece jsou vetsinou multiplatformni, nabizeji synchronizaci bez ohledu na pouzivany OS, spousta programu typu prehravac videa, hudby, kancelarske programy, najdes na obou platformach. Vetsi problemy bych neocekaval, nepouzivas-li neco specialniho a nejsi-li nucen pouzivat Microsoft Office, ty na linuxu nerozchodis. Smele do toho. :-)

Možno som dal zlý príklad nakoľko IB používa 2FA tuším už povinne každá banka to musí mať. To isté aj iné služby ktoré niečo znamenajú majú 2FA. Ak sa mám priznať tak poslednú dobu ma dosť štve to sledovanie zo strany MS, googlu a iných veľkých hráčov. Možno som paranoidný ale ak má niekto všetko vsadené na jedného koňa(myslím napríklad google pixel s OS od googlu, email od googlu...) tak to beriem ako niečo riskantné. Žiadna firma by nemala mať takúto prevahu v oblasti osobných údajov.
Tie falošné voľby pri inštalácii W10 ma vždy rozosmejú, snáď aj niekto verí že má používateľ na výber či to sledovanie/telemetria je vypnutá? Práve v tomto mi príde LUNUX ako niečo totálne iné. Žiadne programy a služby nevnucujú, všetko je na voľbe uživateľa a z toho rozhrania som mal dojem že je to OS robený pre uživateľa a nie pre reklamu a informácie ako v prípade W10.

Pochybné programy to je široký pojem :-)
"cistice, boostery, aktualizatory driveru, pochybne antivirove programy, cracky do her." z týchto ktoré si vymenoval nemám nič takéhoto charakteru. Už vyše roka som nič na čierno do OS neinštaloval. Lenže kde je istota že nejaký soft ktorý používam nieje taktiež pochybný? Dajme tomu nejaký soft od logitechu alebo hyperxu pre nejakú perifériu. Kde je istota že je to dôveryhodný soft? Sú mnohé známe a "overené/bezpečné" SW u ktorých vysvitlo že škodia...

Ohľadom podpory SW na LINUXe nemám vôbec obavy. Čo viem tak jedine profi nástroje na edit AV sú trocha problémom ale tuším že tiež tam bude nejaká šikovná a dobrá alternatíva. Spomínaný MS Office je to posledné čo by som riešil. LibreOffice pre mňa osobne ponúka lepšie služby ako MS Office.

Lenže kde je istota že nejaký soft ktorý používam nieje taktiež pochybný?

A kde je jistota, ze nejaky soft, ktery budes pouzivat na linuxu nebude pochybny?

Mas to uplne stejne jako na Windows. Jinak ale na linuxu i na Windows existuji firewally, ktere zabrani pripojeni na internet programum, kterym se rozhodnes neduverovat. Je zrejme, ze chces povolit pristup na internet pro webovy prohlizec, ale jinak je to zcela na tobe. Nechces, aby Logitech kontroloval nove verze driveru? Zakaz mu pristup.

Na Windows doporucuju Windows firewall Control.

---

Tezko rict, jestli Windows posilaji telemetrii, kdyz jim to zakazes. Muzou to posilat na nejake nizsi vrstve, kam nevidis. Jenze, jak jsi sam rekl, pokud mas mobil s Androidem nebo iPhone od Apple, stejne tem firmam Google a Apple posilas tolik telemetrie, ze se o tom Microsoftu muze jen zdat. Takze dokud nebude mobil bez Androidu s nejakym skutecnym linuxem, coz asi jen tak nebude, tak me Windows vubec nevzrusuji a at si posilaji, kdyz je to bavi. :-)

Tak sa mi nakoniec ani nepodarilo ten LINUX hodiť na SSD2. Neviem kde som robil pri inštalácii chybu. WINDOWS mám na SSD1. Nainštaloval som následne ZORIN a potom ešte UBUNTU a všetky OS sú skrátka na SSD1. Chcel som ich dať na to samostatné SSD2. Ak som dobre pochopil tak som mal navoliť ručne tie partície rovnako ako v inštalačke W10 lenže to rozhranie budem musieť najprv naštudovať :) nechcel som nechtiac vymazať nejakú súčasť W10.

Mám ale teraz menšiu dilemu. ZORIN OS sa mi podarilo bez problémov odstrániť, stačilo odstrániť partíciu cez W10 správcu diskov. Horšie to ale vyzerá s UBUNTU ktoré nešlo odstrániť. Musel som cez CMD vo W10 manuálne dostať prístup k zložke kde boli posledné subory UBUNTU. Problém je že aj po odstránení a mojom 2x overení že je to naozaj čisté mi v BIOSe stále ukazuje voľba BOOT UBUNTU(USB BOOTovacia fleška je odpojená) takže tá to nieje. Po navolení tejto BOOT voľby sa ale táto BOOT voľba nenačíta. Myslím že to ničomu nevadí, stačí ak dám tú voľbu vypnúť v BIOSe ale ak vie o tom niekto niečo viac tak budem rád za radu ako to vlastne je...
https://i.imgur.com/9MPeJTn.jpg
https://i.imgur.com/VSiLuwl.jpg

Ja tu Secure boot UEFI vychytavku nepouzivam, takze v tom neporadim. U pocitacu, kde hrozi pouzivani dualbootu instaluju i Windows 10 se zapnutou volbou BIOSu - Other OS, Windows 8, Secure Boot disabled apod.

Takze pak pouzivam klasicke zavadeni s boot managerem.

SSD1 s Windows 10 bych pred instalaci Ubuntu vyndal z pocitace, abych si ho omylem neposkodil. Ubuntu te pri instalaci vyzve, jestli chces zvolit umisteni na disk sam nebo auto. Vzdy volim rucni umisteni a vytvarim rucne na jednom fyzickem disku 3 oddily "/" (ext4) pro systemove soubory linuxu staci treba 50GB, "/home" (ext4) pro domovskou slozku vcetne veskerych konfiguraci programu s velikosti skoro celeho disku a oddil "swap" s velikosti dvounasobku instalovane pameti RAM. Nasledne se Ubuntu zepta, kam chci zavadec, tak zvolim hlavni zaznam tohoto disku, na ktery ten Ubuntu instaluju.

Takže sa oplatí SecureBoot vypnúť? Mám v UEFI/BIOS voľbu SecureBoot - Other OS

Inak ten dualboot fakticky nieje vôbec vhodný na nejaké dlhodobé riešenie. Prebehla mi teraz aktualizácia W10 na novú verziu 2004 a už mi to nainštalovaný LINUX MINT vôbec nenačíta. Tuším to bude z toho dôvodu prečo sa odporúča najprv W10 a potom doinštalovať LINUX.

Zmena volby Secure Boot v BIOSu vyvola potrebu reinstalu jiz nainstalovaneho OS, nebude bootovat. Ja mam proto Secure Boot vsude trvale vypnuty, protoze menit to na bezicim OS je problem. Asi je Secure Boot moznou bezpecnostni volbou, ale takovou bezpecnost, ktera mi ztezuje pouzivani pocitace ja rozhodne nepotrebuji. Je na kazdem, aby vedel co chce a jak moc chce resit bezpecnost. Nekritizuju tim Secure Boot, naopak stavajici stav umoznujici si zvolit mi vyhovuje.

Dalsim problemem pri zavadeni vice OS je formatovani disku na GPT nebo MBR. Pouzivam tradicni MBR, ma to omezeni, ze bootovaci disk nesmi byt vetsi naz 2TB, na vetsich discich uz MBR nelze pouzivat a je nutne je mit formatovane do GPT. (Formatovanim nerozumej jako souborovy format, ale jako typ cleneni oddilu pevneho disku.)

Jestlize mam vypnuty Secure boot a disky v MBR rezimu, necham disk pro linux zavadet pres GRUB a disk pro Windows zavadet pres EasyBCD. Potom jsou disky na sobe vzdy nezavisle, do kazdeho doplnim moznost bootu i z druheho disku a pouze volba bootovaciho disku v BIOSu mi ukaze ten ktery zavadec, pres ktery bootuji.

Jestlize pouzivas GPT, tak GRUB by s tim pracovat umet mel, ale v tom ti vic neporadim. Teoreticky, pokud bude na disku pro Windows standardni zavadec a na disku pro linux GRUB2 v EFI rezimu, tak by opet s bootovanim jednotlivych disku nemel byt problem. Standardne budes bootovat pres GRUB, kde budes mit volbu linuxu defaultne a pridas si i volbu pro Windows. Myslim, ze nakonec si to GRUB umi v linuxu i najit a zprovoznit obe volby automaticky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru