Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook - poradíte mi prosím?

Dobrý den, už jsem se tady před čase radila a dodatečně ještě jednou děkuji. Už jsem trochu orientovanější, ale ještě to rozhodnutí dolaďuju :-). Mám vyhlídnuté dva NB, jeden od HP, s bílou šasí (už pronikám do terminologie :-) ) a druhý Asus.
https://www.datart.cz/hp-15s-eq0601nc-ryzen-3-3200u-dual-15-6-fhd-antiglare-slim-sva-narrow-border-8gb-ddr4-1dm-2400-ssd-256gb-pcie-amd-radeon-vega-integrated-graphics-non-odd-wifi-ac-2x2-bt-5-backlit-keyboard-windows-10-home-64bit-2-2-0-snowflake-white-9qx19ea.html?gclid=EAIaIQobChMI7462h8_c6QIV2ojVCh2PGAOlEAQYBSABEgKwDPD_BwE

https://www.czc.cz/asus-15-x509fj-stribrna/267201/produkt

Jak jsem psala, od notebooku potřebuji jen surfování na netu, místo pro fotky a krátká videa (cca 500/rok a hodina videa/rok), cca 20 ilmů a aby to zvládlo nějaké hry, které teď jsou v kurzu u dětí od 6 let a výš :-).

HP už mám, bílá je mi sympatická z důvodu, že je tam snad menší riziko, aby tam byl problematický recyklovaný plast (to je průšvih hlavně u černých plastů). Ale našla jsem nějaké info, že HP používá horší NT displaye, i když to nazývá jako ty lepší (SVA?).
Pak taky nevím, jak by stačila paměť 256 GB, když teď u toho svého NB staříka (HP 6730s) mám stejnou, mám tam snad patnáct filmů a ani ne 1000 fotek, pár videí a pořád mi to hlásí, že je disk plný. Když si to pak přendám do toho nového, už od počátku by byl vlastně plný...

Asus má 512 GB, ale zase je šedý, tam už to s tím recyklovaným plastem bude otázka a navíc si nějaký uživatel stěžuje, že má tiché reproduktory (což je průšvih, jsem docela nahluchlá, občas už musím používat přidané bedýnky a zvuk nic extra) a že nemá
VSTUP PRO SÍŤOVÝ KABEL - co to je prosím a k čemu to je?

https://www.alza.cz/asus-x509fj?dq=5658059&kampan=adw1_notebooky_bee_pro_notebooky_notebooky-asus-x509fj-ej114t-silver-na577k0&ppcbee-adtext-variant=ad2-se-slevou-1-nezkracena-copy-2020-02-11_140002&gclid=EAIaIQobChMIhNnkxMTd6QIVheFRCh2DTwTlEAAYASAAEgKAJfD_BwE#recenze

Moc děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vseobecne a plati aj pre PC a aj pre nb. Min i3, lepsie i5 na generacii az tak nezalezi...inymi slov…
fleg 31.05.2020 21:20
fleg
Děkuju, takže to je pokrok...Za rychlost u ssd se platí vyšším rizikem absolutní a rychlé ztráty dat…
Hanka 377 31.05.2020 22:38
Hanka 377
Děkuju, takže to je pokrok...Za rychlost u ssd se platí vyšším rizikem absolutní a rychlé ztráty dat…
fleg 01.06.2020 06:36
fleg
Té poslední větě nerozumím...Ten disk asi špatný je, jinak by mi ho neměnili, ale údajně ta data nej…
Hanka 377 02.06.2020 18:34
Hanka 377
Pochopil som to tak, ze mas stary nb, z ktoreho sa uz neda nic pouzit az na ten disk...ten by som ne…
fleg 02.06.2020 18:38
fleg
Pořád nechápu...Dám ty věci na externí disk, PC vyhodím nebo třeba spíš založím a budu mít tedy star…
Hanka 377 02.06.2020 19:06
Hanka 377
kupil usb box, disk narval do neho a mas externe ulozisko Koupil USB box, disk do něj vložil a máš…
karel 02.06.2020 19:17
karel
Když jsem slyšela, jak někteří lékaři mluví s pacienty, říkala jsem si, jak je možné, že ty lidi nec…
Hanka 377 02.06.2020 22:15
Hanka 377
Disk se zastrčí do krabičky a kabelem se spojí s počítačem. Je to asi tak složité, jako zasunout kab… poslední
karel 02.06.2020 22:24
karel

Vseobecne a plati aj pre PC a aj pre nb.
Min i3, lepsie i5 na generacii az tak nezalezi...inymi slovami nemusi byt najnovsia, uplne rovnako dobre funguju aj starsie generacie.
Od AMD to moze byt Ryzen3 a vyssie.
4GB na beznu pracu postacuje, ale 8 potesi, nie je vsak nutnost.
SSD ako podmienka, ziadne HDD, a velkost 250GB postacuje vacsine, komu nie su 500GB modely, niekto potrebuje 1TB a vyssie.
Nove nb vyssich rad maju vacsinou nvme a to je maximum co vieme dostat asi z dnesnych diskov.
Pokial potrebujes odkladacie miesto na videa a fotky urcite by to nemal byt disk na nb a urcite nie SSD, kde hrozi, ze data odidu naraz, bez varovania a moznosti obnovy.
Lacna varianta je usb disk, drahsia nejake NASko...napr https://pc.poradna.net/articles/2829384-synology-ds218j-idealny-server-pre-domacnost

Děkuju, takže to je pokrok...Za rychlost u ssd se platí vyšším rizikem absolutní a rychlé ztráty dat...
Ještě mě napadlo, ze současného HP 6730s mám vyndaný harddisk, protože prostě jednoho dne zůstala černá obrazovka...Ale před dvěma lety mi říkali, že data z toho vytáhnout jdou. Je na to potřeba, aby fungoval tento NB nebo to vyndají bez potřeby dát jim k tomu ten můj (nebo stejný typ) NB? Ještě jsem se k tomu nedostala, tak abych nekoupila nový, tento dala k recyklaci a pak zjistím, že z hardidsku data nejdou vyndat.
A to je taky asi odpověď na otázku, kam mi zmizela paměť, já tam mám nějaký náhradní jiný harddisk, ne originální..

Děkuju, takže to je pokrok...Za rychlost u ssd se platí vyšším rizikem absolutní a rychlé ztráty dat...

Ano zakernost SSD je v tom, ze je to elektronika, odchadza to bez varovania a obnova dat je takmer nemozna.
Na druhej strane ja nemam za 3 roky snad jedinu reklamaciu na SSD a to ich mam vonku stovky.
Vytiahnut disk zo stareho nb a kupit k nemu usb box je dobry napad, ak je ten disk v poriadku budes mat na nom aj stare data a ziskas pomerne velke externe ulozisko.

Té poslední větě nerozumím...Ten disk asi špatný je, jinak by mi ho neměnili, ale údajně ta data nejsou ztracená a dají se
z něj vytáhnout. Tak si mám koupit externí disk a na ten mi to dají? Ten externí disk je ten USB box?

Pořád nechápu...Dám ty věci na externí disk, PC vyhodím nebo třeba spíš založím a budu mít tedy staré PC s volným starým diskem. Pokud bych dala pryč starý počítač, ten disk pak můžu dál používat jako externí disk i bez toho počítače? Dá se to připojit k novému PC jako flashka???

Když jsem slyšela, jak někteří lékaři mluví s pacienty, říkala jsem si, jak je možné, že ty lidi nechápou, že to je stejné, jako by na ně mluvili čínsky. Mě se to nikdy nestalo, ale asi jsem opravdu výjimka v tom, že mám nadprůměrnou empatii. Já opravdu o těchto moderních technologiích nic nevím, to, že jsem horko těžko nějak pozjišťovala, jako jsou parametry NB, abych se měla vůbec čeho chytit, neznamená, že jsem expert. Ani nevím, co to je externí harddisk, resp, jak se používá, jen mi někdo řekl, že je to větší flashka, která se stejně připojí. Nevím nakolik to odpovídá, ale alespoň to ukazuje, že dotyčný se snažil o maximální přizpůsobení, abych měla šanci porozumět. Co je USB box opravdu netuším, resp. teď už vím, že je to krabička, do které se dá disk. Umět to použít bych ale asi neuměla...Resp. je to USB, tak se to zapojí do USB jako flashka. Vyrobí se z toho teda asi externí disk, je to tak?
Otázka je, pokud je ten disk starší (je vyměněný cca před 7 lety, ale jak jsem psala, mám tam 89 GB a volných je dalších 10 GB),
je to bezpečné úložiště?
Ten úplně původní disk, který je teda zničený, ale z kterého jdou data (asi za 1500 Kč údajně) vyndat, to mi tam dají jak, resp. na co?
To mi tenkrát nějak neřekli, zasekla jsem se na ceně a od té doby to leží ladem...Ani nevím, kolik tam toho je, ale asi víc než teď, je tam dost filmů (a kapacita dle parametrů je 320 GB). Takže koupit externí harddisk, oni mi to tam dají a přidám si k tomu data ze současného disku. Takže asi o nějaké větší paměti, to se podívám, za kolik se jaké dají pořídit.
Ovšem jestli to nebude na jednoduchém principu ala flashka bude to zajímavé...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru