Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdvojovanie Boot voľby v Biose

Dobrý večer, nedávno som začal experimentovať s inštalovaním Linuxových distribúcii a ako začiatočník nechápem prečo mi po nainštalovaní na čistý disk(SSD pred inštaláciou sformátované cez CMD príkazom diskpart/.../clean) v Biose zdvojuje alebo až ztrojuje boot voľbu pre nainštalovaný Linux. V prípade OS W10 je po nainštalovaní len jedna boot voľba(windows boot manager). Po nainštalovaní "linuxmint-19.3-cinnamon-64bit" sú prítomné až 3 rôzne voľby pre tento OS. Inštalácia "manjaro-kde-20.0.2-200531-linux56" má 2 boot voľby. Skúšal som rôzne a ak sa neprehadzuje poradie tak nevidím rozdiel v nabootovanom OS.
https://i.imgur.com/vYLx5Ok.jpg W10 Pro
https://i.imgur.com/ZNciZwO.jpg Mint Cinnamon
https://i.imgur.com/r4a82v9.jpg Manjaro KDE

Předmět Autor Datum
Uz kdyz zcela prehlednu ze jsi urcite formatoval stylem diskpart + clean = nic jsi neformatoval a je… nový
HPET 04.06.2020 20:33
HPET
Niesom si istý čo presne robí ten príkaz "clean" ale malo by to zmazať disk a nie partíciu. Postupov… nový
bnbnbn 04.06.2020 20:46
bnbnbn
Však si bootmanažéra uprav v msconfig.exe v spustenom W10, kde nepotrebné riadky zmaž a ponechaj iba… nový
Nuda 04.06.2020 21:54
Nuda
Ja ale vôbec nechcem dualboot. Chcem skrátka jeden OS na jednom zariadení. A keďže tam mám viacero b… nový
bnbnbn 04.06.2020 22:15
bnbnbn
V prípade OS W10 je po nainštalovaní len jedna boot voľba(windows boot manager). Po nainštalovaní "l… nový
MM_tank 05.06.2020 01:35
MM_tank
Koukám, že pro tebe asi bude jistější použít osvědčený nástroj GParted nebo Disks nebo co zrovna v t… nový
leo 05.06.2020 08:25
leo
V Manjaro-KDE je systémový oddiel a boot/efi oddiel. Potom sú tam ešte nejaké nealokované časti, jed… nový
bnbnbn 05.06.2020 10:38
bnbnbn
Nejspíš je jedna volba UEFI boot a druhá volba boot "z disku" ala MBR (Grub umí oboje). Můžeš v nast… nový
dsa 05.06.2020 12:54
dsa
Všetko sa snažím inštalovať v UEFI s GPT schémou. CSM som vypol ale nevyzerá žeby to nejako vadilo a… poslední
bnbnbn 05.06.2020 15:33
bnbnbn

Uz kdyz zcela prehlednu ze jsi urcite formatoval stylem diskpart + clean = nic jsi neformatoval a jen partition né HDD, kde ti zustal boot sector, by bylo dobré se podivat jak funguje boot a co je to grub a ja se nastavuje.

Co maji znamenat ty obrazky z BIOS sice nevim, ale kdyz si do PC strcis prazdny USB klic a zjistis ze se obevil v BIOS v moznostech boot, tak te to snad trkne.

Niesom si istý čo presne robí ten príkaz "clean" ale malo by to zmazať disk a nie partíciu. Postupoval som nasledovne:
diskpart
list disk
select disk 0
clean

Viem že je tam aj možnosť zvoliť:
diskpart
list disk
select disk 0
list partition
select partition 1(alebo inú)
clean

Ja som ale určite dával select disk 0 a následne clean. V samotnom W10 po tomto príkaze vykonanom na druhom SSD ostal daný disk nenaformátovaný a neinicializovaný. Ja som tento príkaz do CMD robil po zapojení bootovacej flešky s W10 a hneď na začiatku som cez SHIFT+F10 navolil ten príkaz clean. Potom som opustil inštaláciu a nainštaloval linux. Možno je to pre niekoho stupidný spôsob ako vymazať celý disk ale zatiaľ lepší neviem :-)
V linux inštalácii je síce tá voľba na prepísanie celého disku ale myslím že takto by to malo byť do istoty že tam neostane nejaká partícia z predošlej inštalácie nejakého OS.

Však si bootmanažéra uprav v msconfig.exe v spustenom W10, kde nepotrebné riadky zmaž a ponechaj iba dualboot. Nepozeral som odkazy, lebo sa nacpávam čerešňami. Návody na dualboot s distrom linuxu a W10 je plný net.

Osobne ti radím vyrob si dualboot 2x W10 x64 bit. S jedným surfuj a druhý primárny oddiel v Správcovi diskov skry, odstráň písmeno aby bol nevititeľný (detto aj naopak) Oba W10 budú mať spoločný aktívny a primárny oddiel bez ppísmena o veľkosti cca 350MiB pre spoločný zavádač.

Ja ale vôbec nechcem dualboot. Chcem skrátka jeden OS na jednom zariadení. A keďže tam mám viacero boot možnosti pri nainštalovanom jednom OS tak teraz neviem čo ďalej, či to mám nechať alebo je to problém.
Ako je vidieť na fotke s nainštalovaným W10. Jeden OS, jedna boot voľba. Som v tomto začiatočník ale nemali by predsa aj tie linux distribúcie byť takto?

V prípade OS W10 je po nainštalovaní len jedna boot voľba(windows boot manager). Po nainštalovaní "linuxmint-19.3-cinnamon-64bit" sú prítomné až 3 rôzne voľby pre tento OS. Inštalácia "manjaro-kde-20.0.2-200531-linux56" má 2 boot voľby. Skúšal som rôzne a ak sa neprehadzuje poradie tak nevidím rozdiel v nabootovanom OS.

Podle mě to funguje tak, že bios sahne na uefi disk, nacte jeho rozdeleni. Podle kodu partition pak zobrazi "boot menu". Pokud najde vic partition zobrazi jich vic - ma nejaky seznam co zna a co nezna.

Takže pokud mam pravdu je to hloupe a máš to v pořádku. Nejde o zdvojovani ale o vypis poznanych partition.

Muzes se na rozdeleni disku podivat nebo udelat experiment, disk s x partition s ruznymi guild cody

https://en.m.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table#Partition_type_GUIDs
Zmenit kod partition jde i v diskpart.

Koukám, že pro tebe asi bude jistější použít osvědčený nástroj GParted nebo Disks nebo co zrovna v tvém aktuálním Linuxu máš a odstranit všechny dříve vytvořené oddíly, zavaděče atd., popř. odstranit všechno co je na disku až ti vznikne jeden nepřiřazený oddíl a nainstalovat Mint znova na prázdný disk.

V Manjaro-KDE je systémový oddiel a boot/efi oddiel. Potom sú tam ešte nejaké nealokované časti, jednu z nich sa mi podarilo pripojiť k systému, druhú nešlo pripojiť nikam. Tento OS je v Biose s dvojicou boot volieb. Ak tomu správne rozumiem tak jedna je tá boot/efi a druhá je systémová. Obe boot voľby ale normálne spustia ten OS bez rozdielu.
https://i.imgur.com/5uaT627.jpg

Nejspíš je jedna volba UEFI boot a druhá volba boot "z disku" ala MBR (Grub umí oboje). Můžeš v nastavení UEFI klidně zakázat CSM/Legacy boot a ponechat jen UEFI (za předpokladu, že všechny instalace budeš dělat v UEFI režimu).

Mimochodem správné označení oddílů je poněkud zavádějící: Systémový neboli EFI oddíl je "zavaděč" a Boot oddíl obsahuje OS. V Linuxu je to ještě trochu pomotané těmi adresáři (adresář není oddíl, ale v nějakém oddílu leží, resp. ho reprezentuje v adr. dev).

V režimu UEFI je třeba instalovat zavaděč (Grub) do EFI oddílu (jediného a společného pro všechny OS).

Všetko sa snažím inštalovať v UEFI s GPT schémou. CSM som vypol ale nevyzerá žeby to nejako vadilo aj keď je to zapnuté. Skúšal som v Biose odstrániť všetky boot voľby až na tú ktorá má v názve UEFI OS. Síce po odstránení už tam ostala len jedna voľba no po uložení a opustení Biosu a opätovnom navrátení do prostredia Biosu boli tie voľby znova prítomné. Ak to ničomu nevadí tak to nechám tak, ja som žiadne problémy nezaznamenal nech to už bootuje z ktorejkoľvek prítomnej boot voľby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru