Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdvojovanie Boot voľby v Biose

Dobrý večer, nedávno som začal experimentovať s inštalovaním Linuxových distribúcii a ako začiatočník nechápem prečo mi po nainštalovaní na čistý disk(SSD pred inštaláciou sformátované cez CMD príkazom diskpart/.../clean) v Biose zdvojuje alebo až ztrojuje boot voľbu pre nainštalovaný Linux. V prípade OS W10 je po nainštalovaní len jedna boot voľba(windows boot manager). Po nainštalovaní "linuxmint-19.3-cinnamon-64bit" sú prítomné až 3 rôzne voľby pre tento OS. Inštalácia "manjaro-kde-20.0.2-200531-linux56" má 2 boot voľby. Skúšal som rôzne a ak sa neprehadzuje poradie tak nevidím rozdiel v nabootovanom OS.
https://i.imgur.com/vYLx5Ok.jpg W10 Pro
https://i.imgur.com/ZNciZwO.jpg Mint Cinnamon
https://i.imgur.com/r4a82v9.jpg Manjaro KDE

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koukám, že pro tebe asi bude jistější použít osvědčený nástroj GParted nebo Disks nebo co zrovna v t…
leo 05.06.2020 08:25
leo
V Manjaro-KDE je systémový oddiel a boot/efi oddiel. Potom sú tam ešte nejaké nealokované časti, jed…
bnbnbn 05.06.2020 10:38
bnbnbn
Nejspíš je jedna volba UEFI boot a druhá volba boot "z disku" ala MBR (Grub umí oboje). Můžeš v nast…
dsa 05.06.2020 12:54
dsa
Všetko sa snažím inštalovať v UEFI s GPT schémou. CSM som vypol ale nevyzerá žeby to nejako vadilo a… poslední
bnbnbn 05.06.2020 15:33
bnbnbn

Koukám, že pro tebe asi bude jistější použít osvědčený nástroj GParted nebo Disks nebo co zrovna v tvém aktuálním Linuxu máš a odstranit všechny dříve vytvořené oddíly, zavaděče atd., popř. odstranit všechno co je na disku až ti vznikne jeden nepřiřazený oddíl a nainstalovat Mint znova na prázdný disk.

V Manjaro-KDE je systémový oddiel a boot/efi oddiel. Potom sú tam ešte nejaké nealokované časti, jednu z nich sa mi podarilo pripojiť k systému, druhú nešlo pripojiť nikam. Tento OS je v Biose s dvojicou boot volieb. Ak tomu správne rozumiem tak jedna je tá boot/efi a druhá je systémová. Obe boot voľby ale normálne spustia ten OS bez rozdielu.
https://i.imgur.com/5uaT627.jpg

Nejspíš je jedna volba UEFI boot a druhá volba boot "z disku" ala MBR (Grub umí oboje). Můžeš v nastavení UEFI klidně zakázat CSM/Legacy boot a ponechat jen UEFI (za předpokladu, že všechny instalace budeš dělat v UEFI režimu).

Mimochodem správné označení oddílů je poněkud zavádějící: Systémový neboli EFI oddíl je "zavaděč" a Boot oddíl obsahuje OS. V Linuxu je to ještě trochu pomotané těmi adresáři (adresář není oddíl, ale v nějakém oddílu leží, resp. ho reprezentuje v adr. dev).

V režimu UEFI je třeba instalovat zavaděč (Grub) do EFI oddílu (jediného a společného pro všechny OS).

Všetko sa snažím inštalovať v UEFI s GPT schémou. CSM som vypol ale nevyzerá žeby to nejako vadilo aj keď je to zapnuté. Skúšal som v Biose odstrániť všetky boot voľby až na tú ktorá má v názve UEFI OS. Síce po odstránení už tam ostala len jedna voľba no po uložení a opustení Biosu a opätovnom navrátení do prostredia Biosu boli tie voľby znova prítomné. Ak to ničomu nevadí tak to nechám tak, ja som žiadne problémy nezaznamenal nech to už bootuje z ktorejkoľvek prítomnej boot voľby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru