Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak odblokovat mobilní telefon

Zdravím Vás. Dnes ráno jsem si zablokoval mobil. PIN od SIM karty vím, ten je v pořádku, ale při zapínání zadávám ještě gesto (propojit až devět bodů), měl jsem ho trochu složitější a zadával jsem to někdy v půl třetí ráno a dal jsem ho dvacetkrát po sobě špatně. Teď to chce po mně odpověď na předpřipravenou otázku. Je tam: „Jaké bylo jméno vaší matky za svobodna?“ Ale odpověď neznám, zřejmě když jsem si před mnoha lety tohle nastavoval, tak jsem tam napsal schválně kvůli vyšší bezpečnosti nějakou nesmyslnou odpověď, dost možná náhodnou kombinaci znaků.

Mám mobil značky Sony Ericsson Xperia, už dost starý, je to chytrý telefon, ale jedna z těch prvních Xperií (později už se to ani nejmenovalo Ericsson). Na mobilu mám operační systém Android, ale nějakou starší verzi, protože jsem ho několik let (pět deset) neaktualizoval, dokonce mám už skoro zaplněnou paměť, takže se mi tam aktualizace ani nevešly. Na Googlu jsem přihlášený nebyl, nikdy jsem se přes něj na Google nepřihlašoval (jen jednou na Facebook a jednou na Seznam E-mail). Wifi ani data zapnutá nemám, používal jsem je jen minimálně, jenom abych si našel Idos nebo mapy, a nechával jsem to vypnuté, aby mi to nežralo baterku.

Zkoušel jsem dle nějakého internetového tipu za provozu vytáhnout baterii, jestli se to tím nějak nerestartuje, ale nepovedlo se. Nejlíp bych potřeboval, jestli jde nějak ještě navýšit počet pokusů těch gest třeba o deset, věřím, že bych si vzpomněl. Na internetu jsem našel několik návodů, jak telefon přepnout do továrního nastavení, ale tím přijdu o všechna uložená data. Pokud bych to však musel udělat, tak bych si předtím potřeboval data stáhnout, nevím ale jak, popravdě s Androidem moc neumím. O aplikace mi nejde, těch jsem měl jenom pár, baterku, stav baterie atd., ty si můžu nainstalovat znova. Ale potřeboval bych kontakty + SMS.

Předmět Autor Datum
zasadni hloupost mit data pouze v telefonu a nemit je synchronizovana mimo zarizeni. No ted uz ti ni…
CalebCox 07.06.2020 15:31
CalebCox
Právě že všechny fotky mám na paměťovce, takže to je v pohodě. Jde mi jenom o ty telefonní kontakty…
Váš mobílek 07.06.2020 18:46
Váš mobílek
Mně teda vždycky přišlo spíš to synchronizování telefonu s Googlem docela nebezpečné. Ke Googlu se p…
Váš mobílek 07.06.2020 18:50
Váš mobílek
Zdravím, tady jsem narazil na nějaké video, zadává tam na klávesnici nějaký kód, tak na to můžeš mr…
Ivan1 07.06.2020 19:36
Ivan1
Díky za odkaz. Ale za prvé si myslím, že to pro mě nebude, protože on má Sony Xperia Z, kdežto já už…
Váš mobílek 07.06.2020 21:47
Váš mobílek
Tak jsem to zkoušel, a jak jsem čekal, nic. Nejspíš mám jiný typ telefonu. A nebo je to tím, že u mě…
Váš mobílek 08.06.2020 13:03
Váš mobílek
a jak se do toho telefonu dostane, kdyztam je zamek pro odemceni obrazovky? Ato ze se dostane k nesi…
CalebCox 07.06.2020 21:03
CalebCox
Nevím, co na to napsat, to, co jsi napsal, dává docela smysl.
Váš mobílek 07.06.2020 21:48
Váš mobílek
Mimo téma: Tady https://www.cajnamobil.cz/clanky-2/jak-odblokovat-telefon/ píšou, že když zavolám na…
Váš mobílek 08.06.2020 13:07
Váš mobílek
TAkove hlouposti vazne veris? No muzes zkusit, ale budes popotahovan za zneuzivani tisnove linky :-D
CalebCox 08.06.2020 16:10
CalebCox
Píšu hlúposť! Tiesňové číslo sa musí dať zavolať v každom prípade! A to aj vtedy, ak je telefón akým…
yYy 08.06.2020 18:13
yYy
To jsi ten článek nepochopil. Tam píšou, že na stodvanáctku se dovolat dá a že tam sdělí sériové čís…
Váš mobílek 08.06.2020 18:26
Váš mobílek
Pisou tam kraviny, takove blbosti never, nic takoveho nelze.
CalebCox 08.06.2020 19:05
CalebCox
To je smysl zámku. Pokud ho nevíš, nedostaneš se k datům. Pokud máš povolené adb (implicitně vypnut…
Moas 08.06.2020 13:47
Moas
Ano, mobil jsem v minulosti přes mikroUSB k počítači připojoval, ale ukládal jsem jen věci na mikroS…
Váš mobílek 08.06.2020 18:19
Váš mobílek
Držím palce. JInak nemáš náhodou ty kontakty taky na té simkartě, co jsi z té xperie vytáhl?
Ivan1 08.06.2020 18:32
Ivan1
Kromě čísel od telefonního operátora jsem měl všechna čísla přímo v telefonu. Ten telefon je takový…
Váš mobílek 09.06.2020 14:56
Váš mobílek
Treba proto ze kontakty na SIM uze se opravdu neukladaji. Bud do pameti telefonu a tu prez aplikaci…
CalebCox 09.06.2020 19:51
CalebCox
Připojení přes ADB pomocí USB a připojení k úložišti (Mass Storage) pomocí USB jsou dvě úplně odlišn…
Moas 08.06.2020 21:37
Moas
Aha, tak to je dost špatný. Nic pro vývojáře jsem s tím telefonem nikdy nedělal. Ani s Androidem moc…
Váš mobílek 09.06.2020 15:04
Váš mobílek
zkus MyPhoneExplorer, byl (je) pro se a nyni i android. Treba se chytne a pujdou kontakty a sms stah…
pidra 09.06.2020 21:53
pidra
...to nepůjde, musel by mít nainstalovanou a spuštěnou apku v telefonu...
_dědek 09.06.2020 22:06
_dědek
Nešlo by třeba telefon připojit k počítači a heslo (odpověď na bezpečnostní otázku) náhodně hádat po…
Váš mobílek 09.06.2020 22:34
Váš mobílek
To je moc složitý, to bych sám nedal ani s nápovědou. Dám mobil to servisu. Myslíte, že by mohli pom… poslední
Váš mobílek 11.06.2020 12:42
Váš mobílek

zasadni hloupost mit data pouze v telefonu a nemit je synchronizovana mimo zarizeni. No ted uz ti nikdo moc nepomuze, maximalne se muzes podivat jestli nejaka data (fotky) nemas na pametove karte...
No a dle popisu stejne chytry telefon nepotrbujes/nevyuzijes, tak jej zahod a kup si hloupy tlacitkovy

Právě že všechny fotky mám na paměťovce, takže to je v pohodě. Jde mi jenom o ty telefonní kontakty a esemesky. Ale to přece nějak z toho telefonu vytáhnout jít musí, ty se přece nevymazaly. Myslel jsem, kdyby se třeba mobil propojil přes USB s počítačem, tak by to nějak jít mělo, ale nevím jak, sice jsem ho v minulosti už propojoval, ale kontakty jsem nestahoval. Nevím, kde a jak se tam přesně najdou.

Mně teda vždycky přišlo spíš to synchronizování telefonu s Googlem docela nebezpečné. Ke Googlu se připojuju jenom doma z počítače, ale telefon si beru všude s sebou, takže když by mi ho někdo sebral, tak má potom přístup ke všemu. Ať už by mi telefon někdo cizí ukradl, nebo kdybych ho jenom v dobré víře půjčil třeba známému, aby si „zavolal“.

Díky za odkaz. Ale za prvé si myslím, že to pro mě nebude, protože on má Sony Xperia Z, kdežto já už mám starý. Za druhé on má nastavený PIN, kdežto já měl gesto a teď mám kontrolní otázku. Ale zkusím to.

Za třetí ale nechápu, jak dospěl k tomu kódu, který zadal. To si jako vycucal z prstu jakoukoliv kombinaci, nebo je to pro každý telefon stejné? Nebo se to liší dle telefonu? A co vlastně znamená to číslo? Jsem nějak nepochopil.

Tak jsem to zkoušel, a jak jsem čekal, nic. Nejspíš mám jiný typ telefonu. A nebo je to tím, že u mě to není PIN, ale „Bezpečnostní otázka“. A nebo jenom neznám správný kód. Ten jeho 7378423 vypadal skoro jako telefonní číslo. Zkusil jsem tam zadat i vlastní číslo, ale stejně nic.

Tady https://www.radirna.cz/hardware/jak-odblokovat-telefon.html (Jak odblokovat telefon) píšou, že každý telefon má servisní kód, který vychází z matematického vzorečku. Možná že to jeho *#*#7378423#*#* vychází z toho vzorečku, nevím. Taky tam ale píšou, že Sony Ericsson vyrábí každý telefon s unikátním kódem. Moc tomu nerozumím. Když ho mám tedy unikátní, tak mi ho v servisu Sony řeknou, nebo mi ho právě říct nedokážou?

Ale telefon mi pořád funguje. Dokonce mi teď, když jsem ho zapnul, přišly asi tři esemesky. Jen si je nemůžu přečíst ani nevím, od koho jsou. Ale dává to naději, nějak jít ty data stáhnout musí, když na tom telefonu pořád jsou.

a jak se do toho telefonu dostane, kdyztam je zamek pro odemceni obrazovky? Ato ze se dostane k nesifrovanym datum na pametove karte, treba fotkam (coz je ještě vetsi pruser) je za tebe OK?
Telefon lze půjčit i tak aby se nikdo k ničemu nedostal...
A synchronizace s googlem fakt není nic nebezpečného... Porad lepsi nez o ta data prijit

Píšu hlúposť!
Tiesňové číslo sa musí dať zavolať v každom prípade! A to aj vtedy, ak je telefón akýmkoľvek spôsobom uzamknutý, bez SIM, bez PIN, bez gesta... Preto sa to volá tiesňové, pretože v tiesni nebudeš predsa premýšľať nad nejakými gestami, PIN, nebudeš vkladať prípadne SIM kartu.
Nemusíš mať ani určovanie polohy (GPS) zapnuté, ani aktívnu WiFi. Poloha sa určí podľa najbližšej BTS, často sa využíva i triangulácia 2-3 BTS (ak zachytia signál - mobil vždy prednostne komunikuje s najbližšou s najsilnejším signálom).

To jsi ten článek nepochopil. Tam píšou, že na stodvanáctku se dovolat dá a že tam sdělí sériové číslo.

Některé telefony Vám i v zablokovaném stavu ponechají možnost zavolat pomoc na lince 112, kde Vám sdělí servisní číslo ke vložení do zamčeného telefonu.

Zajímalo mě právě, jestli má smysl tam volat. Ale zdá se mi to jako hovadina. Jednak se tam zabývají důležitějšími věcmi. A jednak bych ten telefon taky mohl třeba ukrást a pak už jim jenom zavolat. Jiná by byla, kdyby to sdělovali osobně, po ukázání občanky/smlouvy o koupi telefonu. Asi je to fake.

To je smysl zámku. Pokud ho nevíš, nedostaneš se k datům.

Pokud máš povolené adb (implicitně vypnuto) a už jsi se s telefonem aspoň jednou k počítači připojil (a je tedy v seznamu trusted devices), tak si umím představit, že se do něj dá dostat a něco vydolovat. Můžeš taky zkusit reboot do recovery a omrknout, co je uloženo v čitelných souborech. Ale čekal bych, že všechno citlivé bude enkryptované a tedy uvidíš prt. Na druhou stranu různé aplikace pro sms zachází s texty opravdu různě.

Nevím co můžeš mít za krutě důležité SMS ale ty kontakty člověka naštvou víc. Ber to jako ponaučení - pokud máš data jen v nějakém fosilním telefonu a nikde jinde, tak o ně dřív nebo později přijdeš. Telefony rády zdechají ze dne na den, i když by sis ho nelocknul.

Ano, mobil jsem v minulosti přes mikroUSB k počítači připojoval, ale ukládal jsem jen věci na mikroSD kartu nebo jsem z ní naopak stahoval, nic s interní pamětí. A tu paměťovku tam teď už ani delší dobu nemám zastrčenou. Ale ano, mobil jsem s propojoval, a nic jsem pak nezakazoval, takže to by jít mohlo.

Něco o ADB píšou tady https://www.svetandroida.cz/jak-obejit-zamek-obrazovky/ (7 způsobů, jak lze obejít zámek obrazovky) a tady https://www.wikihow.cz/Jak-se-dostat-do-sv%C3%A9ho-zam%C4%8Den%C3%A9ho-za%C5%99%C3%ADzen%C3%AD-s-Androidem (Jak se dostat do svého zamčeného zařízení s Androidem). To bude to, co myslíš. To by mi snad určitě mělo jít, protože jsem to připojené měl. Díky za radu. :-)

Tuší někdo, na jakém místě nebo v jaké složce jsou ty kontakty a SMS uložené?

Kromě čísel od telefonního operátora jsem měl všechna čísla přímo v telefonu. Ten telefon je takový divný, že ani neumožňuje ukládání kontaktů na SIM. Čísla ze SIM se dají zobrazit, ale nedá se na ni ukládat, chybí tam v kontaktech nějaká možnost volby uložit do telefonu/uložit na SIM. Nebo jsem ji aspoň za ta léta neobjevil.

A zrovna nedávno, asi dva týdny dozadu, jsem si spoustu nových čísel uložil. :-(

Připojení přes ADB pomocí USB a připojení k úložišti (Mass Storage) pomocí USB jsou dvě úplně odlišné věci.
Pro připojení přes ADB potřebuješ mít v telefonu povolený USB debugging, což ti většina telefonů dovolí udělat teprve tehdy, až pětkrát klepneš na číslo sestavení a tak si odemkneš skrytou nabídku "Vývojář". Tam bývá USB debugging. Pokud jsi tohle nedělal, tak to povolené nemáš.

Nešlo by třeba telefon připojit k počítači a heslo (odpověď na bezpečnostní otázku) náhodně hádat pomocí nějakého prográmku? Tuší někdo, jestli na tu odpověď je taky jenom několik pokusů? Abych si je nevyplýtval.

To je moc složitý, to bych sám nedal ani s nápovědou. Dám mobil to servisu. Myslíte, že by mohli pomoci přímo v servisu Sony? Třeba když bych jim ukázal doklad o koupi. Nebo to mám poslat rovnou do Datarecovery?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru