Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fedora Linux: po odpojení disku se ihned zapne a připojí

Dobrý den,mám operační systém Fedora linux,čistou instalaci a u rotačních externě připojených USB disků pozoruji že když je chci odpojit (nezáleží zda z file manageru nebo přes udiskctl power-off -b /dev/sdb), takže po jejich (unmountu)odpojení, zastavení ploten se ihned plotny roztočí,disky objeví a i připojí.

Jiný OS tohle nedělá.
Jak se s tímhle kixem Linuxu vypořádat?Uplně to rozbíjí logiku (bezpečného)vysunutí a zastavení avypnutí a odpojení. disku.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A to nejsou systémoví programátoři schopní naprogramovat rozdíl mezi automount po prvním(novém)vlože…
Kampus 22.07.2020 14:23
Kampus
Jsou toho schopni naprogramovat spoustu, ale nikdo neni schopen naprogramovat vsechno naraz a nikdo…
gilhad 23.07.2020 04:08
gilhad
Od linuxu bych právě čekal,že nebude přechytračovat uživatele,dělat nějaké automatické věci.Takže kd…
Kampus 23.07.2020 11:15
Kampus
Mě to nedělá, můžu vložit a vytáhnout disk třeba stokrát, pokud nedám příkaz k připojení, tak se nep… poslední
gilhad 23.07.2020 12:23
gilhad

Jsou toho schopni naprogramovat spoustu, ale nikdo neni schopen naprogramovat vsechno naraz a nikdo by to ani nebyl schopen pouzit naraz. Takze kazdy system ma nejake priority, nejakou logiku, ktere se vicemene drzi a nejake moznosti, jak si veci prizpusobovat. A system od systemu se to lisi. A podle toho alokuje lidske i jine zdroje.

Jsi si naprosto jist, ze jsi pochopil, jak tam vsechny veci navzajem souvisi? A jake jsou ty dulezite body a myslenky? Ucelem linuxu neni byt windows zdarma, ze to v mnoha ohledech ma obdobne moznosti ci schopnosti je castecne nahoda, castecne historicka nutnost. Ze se to v mnohem razantne lisi je samozrejme, protoze to vychazi ze zcela jinych predpokladu a cilu. Kdyz bude trojkolku navrhovat vyrobce automobilu a vyrobce motorek, tak to pokazde bude mit tri kola, ale vnitrnosti a zakaldy budou zcela jine k- od zrejmych na prvni pohled - volant, nebo riditka? - az po konstrukci motoru, ovladani rychlosti, reseni naklonu v zatackach - motorkari budou predpokladat, ze se ridic i vuz nakloni, automobilove, ze naopak ridic i vuz budou sedet rovne ... Takze prenaset zvyky a ocekavani nemusi byt cesta k uspechu - spis to vzit od zacatku a jit cestou vzajemneho prizpusobovani.

Linux umoznuje neuveritelne mnoho veci prizpusobit uzivateli, muj desktop by ti asi prisel jako z jine planety a stejne tak me by tvuj idealni desktop naprosto zoufale nesedel. Uz treba jen ohledne ocekavaneho chovani disku pri pripojeni a ocekavaneho zpusoobu odpojovani. (nebo 100+ jinych ocekavanych ci pozadovanych vlastnosti.)

Mě to nedělá, můžu vložit a vytáhnout disk třeba stokrát, pokud nedám příkaz k připojení, tak se nepřipojí, pokud dám příkaz k odpojení, tak se odpojí, nebo řekne, že nelze, protože jsou na něm aktuálně otevřené soubory - a na další dotaz vypíše které přesně a čím.

Automaticky se disky připojí pouze při startu a to pouze ty vyjmenované v /etc/fstab u kteréch to je povoleno (čili většinou / a /home a swap).

Fedoru nemám, ale tipnul bych si, že ti tam běží nějaký démon pro automount a možná není správně nakonfigurovaný.

Já mám Gentoo, takže mi v systému běží jen to, co jsem si sám vybral a expicitně tam dal. Například i filemanager. Nebo správce logů. Nebo připojení k ethernetu (někde automaticky při startu, jinde jen na vyžádání). Na některých počítačích mám i grafické rozhraní, na jiných ne.

Některé distribuce tam při instalaci (zváště v režimu "začátečník", "full", "universal" či nějakém takovém) nahrnou kdeco, co by snad někdo někdy mohl potřebovat nebo chtít, nebo si to aspoň autoři distribuce myslí, pak je potřeba se podívat, co ti tam skutečně běží a buď to odinstalovat, nebo vhodně nastavit.

To ovšem není problém systémových programátorů či linuxu, ale správců konkrétní distribuce. Tobě tam zjevně mimo jiné dali udisksctl, gnome disks a trojúhelníček kdesi (nemám ani jedno z toho), takže nejde vyloučit, že ti tam dali i nějaký automounter (nemám a rozhodně mít nechci) a buď ho nějak nastavili, nebo ho nechali moutovat cokoli mu padne pod ruku, kdykoli ho to napadne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru