Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS a jeho naplnenie

Zdravim,
mam v plane kupit domov NAS server na dva HDD a dat ich do RAID1. Su moje myslienkove pochody spravne?:
Mam v PC3 v profile okrem ineho 2000GB WD Ultrastar a na nom filmy, fotky a ine veci, co by som mal rad na tom NAS. Takze kupim este jeden totozny disk, zapojim ho na ten NAS a on sa samozrejme sformatuje. Nahram na neho tie data ktore chcem(zo vsetkych kompov co mame doma a hlavne z toho 2000GB WD Ultrastar v tom PC3). Potom k tomu NAS pripojim ten disk z PC3 a urobim RAID1 pole. Data mi tam ostanu? Alebo ked to bude robit to RAID1 pole, tak sa to zasa vsetko sformatuje a pridem o data? (Alebo pri tvorbe RAID1 pola ten NAS server iba prekopiruje uz tam naplneny novy disk s tym tam druhym vlozenym?)
Proste nechcem do toho NAS kupovat dva nove disky, ked jeden mam doma, ale na nom tie data, ktore chcem zalohovat a nemam ich nejako inam kam nahrat? Je moje rozmyslanie spravne, ci sa mylim a takto sa to NAS neda naplnit?
Dufam, ze som to napisal tak, ze sa da z toho pochopit co som tym chcel povedat.
Dik PV

Předmět Autor Datum
Záleží jak je to udělané, jak je to chytré. Jestli to umí vytvořit RAID 1 pole s jedním diskem a pot…
MM_tank 13.08.2020 23:13
MM_tank
na domácí data bych váhal, jestli se obtěžovat s raid1, spíš jbod. spíš bych dokoupil 4-6gb disk a t…
lední brtník 13.08.2020 23:50
lední brtník
Takže kúpiť NAS do neho disk bez SRM tam všetko čo chcem narvat a na jeden disk dať čo nechcem v žia…
vavrapeter 14.08.2020 00:02
vavrapeter
Takže kúpiť NAS do neho disk bez SRM tam všetko čo chcem narvat a na jeden disk dať čo nechcem v žia…
MM_tank 14.08.2020 00:17
MM_tank
No mne ide hlavne o to, aby sme mali všetko pokope, na jednom mieste. Každý doma máme trocha iný vku…
vavrapeter 14.08.2020 04:51
vavrapeter
Dal bych do Synology jeden disk, nastavil JBOD, nahrál data, přidal druhý disk a rozšířil JBOD (data…
olaf 14.08.2020 17:34
olaf
Uz som premylal, podla predoslych rad, ze kupim ten NAS do toho jeden velky disk podla uvazenia 6TB(…
vavrapeter 14.08.2020 18:28
vavrapeter
Při vytváření RAID1 se provádí samostatně. Stačí jen nastavit výběr disku obsahujícího data jako prv…
HPET 14.08.2020 17:57
HPET
Ja som sa niekedy pohraval s RAID poliami, ale to je tak davno, ked jeden 40GB SSD stal neskutocne p… poslední
vavrapeter 14.08.2020 18:30
vavrapeter

Záleží jak je to udělané, jak je to chytré. Jestli to umí vytvořit RAID 1 pole s jedním diskem a potom k tom u poli přidat druhý disk. Běžně to myslím pořád nejde.

Nicméně na RAID 1 se můžeš vykváknout, můžeš připojit nový disk do nas, nakopírovat data vložit druhý disk a v NAS na něj nastavit zálohování toho prvního disku třeba jednou za tři dny. To snad umí většina NAS a na to co na tom chhceš mít to postačí. Pokud nemáš disk určený do NAS může to mít podstatné výhody.

Takže kúpiť NAS do neho disk bez SRM tam všetko čo chcem narvat a na jeden disk dať čo nechcem v žiadnom prípade stratiť tam to nahrať, dať to do elektrostatickeho sacka a do supliku. Prípadne to ešte napáliť cez Blu-Ray na M-Disk(vraj má veeeelmi dlhú životnosť.) Trebárs aj dva krát. V podstate ale potrebujem zálohovať len 500GB(fotky a nejaké dôležitejšie súbory), takže kvôli tomu použiť 2TB disk mi príde zbytocne. Aj keď fotky budú stále pribúdať. A čo sme kúpili kameru, tak asi tie 2TB sa rýchlejšie zaplnia.

Takže kúpiť NAS do neho disk bez SRM tam všetko čo chcem narvat a na jeden disk dať čo nechcem v žiadnom prípade stratiť tam to nahrať, dať to do elektrostatickeho sacka a do supliku.

Tak a k čemu potřebuješ tu nas ? Platíš málo za elektřinu ? Prostě kup druhý disk, jednou za měsíc na něj zazálohuj data a dej ho do šuplíku (já ho mám v pc jen odpojuju od napájení když nepotřebuju).

Další možnost je využít i druhý počítač v síti a automaticky na něj sypat zálohy kdyby se 1x za měsíc zdálo málo často.

Prípadne to ešte napáliť cez Blu-Ray na M-Disk(vraj má veeeelmi dlhú životnosť.) Trebárs aj dva krát.

hodně štěstí při pálení:-D.

V podstate ale potrebujem zálohovať len 500GB(fotky a nejaké dôležitejšie súbory), takže kvôli tomu použiť 2TB disk mi príde zbytocne. Aj keď fotky budú stále pribúdať. A čo sme kúpili kameru, tak asi tie 2TB sa rýchlejšie zaplnia.

Jestli chceš 500gb disk udělám Ti cenu :-) 2TB je naprostý minimum co bych k něčěmu takovému kupoval.

No mne ide hlavne o to, aby sme mali všetko pokope, na jednom mieste. Každý doma máme trocha iný vkus na hudbu filmy, ale ako to sledujem, tak z času na čas si každý rád pozrie vypočuje niečo z "knižnice" toho druhého. Tak by som bol rád, aby sme to mali doma na jednom mieste a stále k dispozícii a mohli si pozrieť fotky film alebo vypočuť hudbu na ktorú máme zrovna náladu a nemuseli sme to mať na troch HDD v troch kompoch, alebo to dávať sťahovať z netu.

Uz som premylal, podla predoslych rad, ze kupim ten NAS do toho jeden velky disk podla uvazenia 6TB(mozno viac), tam nakopcim co chcem, aby vsetci mohli zdielat plus zalohu(co nechcem stratit) a ten 2TB WD si necham v tom PC3, kde je aj teraz a tam budem mat duplicitne data, ktore nechcem stratit. Ale ak by sa dodatocne dalo zrobit to RAID1 pole, tak to by som bol asi najradsej, aj ked neviem ci tych 2TB bude vyhladovo do buducna dost? A tych 300-400GB fotiek a dokumentov by som napalil este aj natie M-Disky. Ale rad sa necham prehovorit na nejake konstruktivnejsie riesenie. Tak to budem mat na NASke na HDD v PC3 a aj na M-Diskoch.

Při vytváření RAID1 se provádí samostatně. Stačí jen nastavit výběr disku obsahujícího data jako prvního člena v poradi.
Je to stejné jako nahrazení RAID1 jedním z disků, které byly zrušeny / vadný HDD je nahrazen novým diskem a synchronizace se provede sama.

Jestli se nepletu, jen 0, 5 a 10 vyžadují úplnou přeinstalaci. Raid 1 lze provést bez přeinstalování či přeformatovaní disku. Jinak osobne bych dal prednost RAID jak nejaky lineární diskový prostor JBOD ( = žádný striping)
(JBOD je nejhorší ze všech, kombinuje negativa RAID1 i RAID0 k tomu je pomalý a výpadek jednoho disku má za následek smrt "celého pole". Sdílená data neduplicitně a k tomu navic pro zálohy na stejném hostiteli je v podstatě to nejhorší možné rešení.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru