Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno HDD ma vadne sektory

Zdar,

asi pred mesicem jsem nahodne kouknul do CrystalDiskInfo a koukam, ze datove HDD (WD Blue WD30EZRZ 5400 3TB) ma 108 vadnych sektoru.

Protoze mam datove disky dva (na dvouch PC) a udrzuju je 1:1, tak me to vubec nerozhodilo, snad teda vyjma toho, ze zase dalsi disk v prdeli. Fakt strasny posledni dobou ty WD daji 3-4 roky a konecna. Nicmene jsem preventivne vymenil SATA kabel.
No a od te doby na ten disk dal zapisuju, samozrejme s vedomim, ze muze kdykoli odejit, takze si data hned zalohuju jinam. A i ted po mesici ma ten pevny disk stale 108 vadnych sektoru.

Dotaz teda je, jestli by vam prislo mozny, ze by se na disku pokazilo 108 sektoru a nasledne by zbytek disku drzel treba dalsich x let v pohode?

Kdyz bych disk naformatoval, tak by se mely ty vadne sektory oznacit a prestat pouzivat nebo jak to v tomhle pripade bude?

Jde mi samozrejme o to, jestli se pripravit o dalsi 3.000 Kc za novy disk, mam totiz ted pred nakupem RTX3080 trochu na tesno s financema a radsi bych tu grafiku nez disk. ;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
WD LifeGuard Diagnostic - skoncil s chybou: Too many bad sectors. Potom jsem dal dlouhy format, kte…
RedMaX 10.09.2020 21:30
RedMaX
Co ted? Nic. Disk bych kvůli 106 přealokovaným sektorům z /zhruba/ 6ti milionů nevyhazoval. Nějakou…
MM_tank 11.09.2020 09:55
MM_tank
Testovani bylo dobre, protoze ted vim, ze aktualne to nepribyva. Bude to takovy zalozni disk, kam si… poslední
RedMaX 11.09.2020 20:49
RedMaX

WD LifeGuard Diagnostic - skoncil s chybou: Too many bad sectors.

Potom jsem dal dlouhy format, ktery dojel ok.

Nakonec jsem spustil HD Tune a CrystalDisk - oboji v priloze.

Co ted? C6 zustalo na 108. HDTune nehlasi nic akorat se tam disk tvari, ze je mensi. Windows ukazuji 2,72TB a tam je 2199GB.

Disk pouzivat prestanu, jen bych na nej hodil nejake zalohy, ktere jsou jeste nekde jinde, otazka je jestli to ma vubec cenu?

Co ted?

Nic. Disk bych kvůli 106 přealokovaným sektorům z /zhruba/ 6ti milionů nevyhazoval. Nějakou databázi bych na něm neměl ale na běžné použití filmy, fotky,hry dokumenty s tím že důležité zálohuješ proč ne.

HDTune nehlasi nic akorat se tam disk tvari, ze je mensi. Windows ukazuji 2,72TB a tam je 2199GB.

HDD Tune free co používáš je z roku 2008. Není to tím ?;-)

Mám jeden takový starý WD Red 3TB na zálohy. Uložené soubory kontroluji pomocí MD5. Disk nepřečetl tři soubory z deseti tisíc (NASové to při chybě čtení prostě přeskočí, netrápí se, nezdržují) tak jsem soubory přesunul do adresáře "vadné_sektory" a nakopíroval je znovu+ celé vše ověřil.
Zbytečné disk trápit nějakým mnohohodinovým testováním.

Testovani bylo dobre, protoze ted vim, ze aktualne to nepribyva. Bude to takovy zalozni disk, kam si budu napriklad hazet hry. Stahnout je muzu znovu vzdycky, ale nekdy aktualizace rozhodi cestinu, takze je dobre to mit zalohovane. Vyuziti to proste naslo. Diky vsem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru