Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno HDD ma vadne sektory

Zdar,

asi pred mesicem jsem nahodne kouknul do CrystalDiskInfo a koukam, ze datove HDD (WD Blue WD30EZRZ 5400 3TB) ma 108 vadnych sektoru.

Protoze mam datove disky dva (na dvouch PC) a udrzuju je 1:1, tak me to vubec nerozhodilo, snad teda vyjma toho, ze zase dalsi disk v prdeli. Fakt strasny posledni dobou ty WD daji 3-4 roky a konecna. Nicmene jsem preventivne vymenil SATA kabel.
No a od te doby na ten disk dal zapisuju, samozrejme s vedomim, ze muze kdykoli odejit, takze si data hned zalohuju jinam. A i ted po mesici ma ten pevny disk stale 108 vadnych sektoru.

Dotaz teda je, jestli by vam prislo mozny, ze by se na disku pokazilo 108 sektoru a nasledne by zbytek disku drzel treba dalsich x let v pohode?

Kdyz bych disk naformatoval, tak by se mely ty vadne sektory oznacit a prestat pouzivat nebo jak to v tomhle pripade bude?

Jde mi samozrejme o to, jestli se pripravit o dalsi 3.000 Kc za novy disk, mam totiz ted pred nakupem RTX3080 trochu na tesno s financema a radsi bych tu grafiku nez disk. ;-)

Předmět Autor Datum
Dotaz teda je, jestli by vam prislo mozny, ze by se na disku pokazilo 108 sektoru a nasledne by zbyt…
HPET 06.09.2020 10:51
HPET
Udělej format disku a udělej test HD Tune Hod sem screen a ukaž co ti z disku zbylo moje mrtvola h…
Hanzi1976 06.09.2020 11:01
Hanzi1976
na sata kabel ukazuje chyba "c7". chyby s id c5,c6 považuju za kritické už při jednotkách chyb. 3tb…
lední brtník 06.09.2020 14:01
lední brtník
pro úplnost v příloze disk před pomalým formátem.
lední brtník 06.09.2020 17:50
lední brtník
Vsem dik. No ja mam jen chyby C6, jsem ted na druhem PC a hodnotu co tam byla si nepamatuju, ale po…
RedMaX 06.09.2020 20:44
RedMaX
WD LifeGuard Diagnostic - skoncil s chybou: Too many bad sectors. Potom jsem dal dlouhy format, kte…
RedMaX 10.09.2020 21:30
RedMaX
Škoda že už nemám screeny. Měl sem disky failed, ale kontrola povrchu v HD Tune OK, běhaly pořád (po…
Hanzi1976 10.09.2020 21:46
Hanzi1976
Co ted? Nic. Disk bych kvůli 106 přealokovaným sektorům z /zhruba/ 6ti milionů nevyhazoval. Nějakou…
MM_tank 11.09.2020 09:55
MM_tank
Testovani bylo dobre, protoze ted vim, ze aktualne to nepribyva. Bude to takovy zalozni disk, kam si… poslední
RedMaX 11.09.2020 20:49
RedMaX

Dotaz teda je, jestli by vam prislo mozny, ze by se na disku pokazilo 108 sektoru a nasledne by zbytek disku drzel treba dalsich x let v pohode?

Nemusí jít o definitivní problém a sektory můžou jít i opravit.
V prvé řadě bych asi provedl kontrolu & opravu pomoci chkdsk /F /R (který vytvoří složku se soubory .CHK). V některých případech stačí jen přes pravý klik na urcité HDD a zadat → vyhledat a opravit chyby, nebo disk při výskytu hodně chyb u HDD ktery byl déle používán celý přepsat nulama. Zasahy můžou ovšem vést ke ztrátě dat leč oprava je možná.

Dotaz teda je, jestli by vam prislo mozny, ze by se na disku pokazilo 108 sektoru a nasledne by zbytek disku drzel treba dalsich x let v pohode?

Jestli ty sektory neobsahují data tak ..

na sata kabel ukazuje chyba "c7".
chyby s id c5,c6 považuju za kritické už při jednotkách chyb. 3tb disk se samozřejmě nevyhazuje lehce.

od utopení továren wd v 2011 jsem měl nehezký pocit, že výrobce má velký problém udržet objem výroby při ceně a kvalitě. setkal jsem se za ty léta s více případy, kdy i téměř nové disky wd ohlásily kritické chyby nebo rovnou chcíply, včetně enterprise a serverových modelů.

Kdyz bych disk naformatoval, tak by se mely ty vadne sektory oznacit a prestat pouzivat nebo jak to v tomhle pripade bude?

pomalý windowsí formát by to tak měl označit.

aktuálně mám stejný případ v práci - seagate st2000vx008, měl po roce a půl asi 20 chyb c5,c6. přišel jsem na něj po chybě kopírování dat. (při spuštění mám rychlý test na smart hodnotu c5, ale u pc se 2 disky podmínce bezchybnosti vyhověl první disk a moje kontrola nic neoznámila)
i když už disk neplánuju používat, ze zajímavosti jsem na něm nechal proběhnout kontrolu povrchu a nakonec právě pomalý formát. dívám se na něj do práce: ten sektory s c5,c6 zřejmě označil a přemístil, tím naopak vznikla hodnota 05 - reallocated sectors.
takže ano, mohla by to být cesta, jak ten disk za pravidelného dozoru nějakou dobu udržet při životě.
samozřejmě při dalším zhoršení ho dát na hraní dětem.

Vsem dik.

No ja mam jen chyby C6, jsem ted na druhem PC a hodnotu co tam byla si nepamatuju, ale po prepoctu z 16kovy soustavy, vim, ze to bylo 108. Predevcirem jsem na to zase koukal a furt 108. Jsem prave pocital s tim, ze to bude rust, cimz bych ho chytil a vyhodil, ale je divne, ze ikdyz se pouziva dal, tak se to uz neroste. To me prave privedlo k myslence, ze ho zformatuju (pomalym formatem) a zkusim na nej nahrat zpet vsechny data z druhyho a uvidim, jestli to bude stale ok.
Zkusim teda i ten HD Tune test. Diky.

Napisu pak, jak to dopadlo. ;-)

WD LifeGuard Diagnostic - skoncil s chybou: Too many bad sectors.

Potom jsem dal dlouhy format, ktery dojel ok.

Nakonec jsem spustil HD Tune a CrystalDisk - oboji v priloze.

Co ted? C6 zustalo na 108. HDTune nehlasi nic akorat se tam disk tvari, ze je mensi. Windows ukazuji 2,72TB a tam je 2199GB.

Disk pouzivat prestanu, jen bych na nej hodil nejake zalohy, ktere jsou jeste nekde jinde, otazka je jestli to ma vubec cenu?

Škoda že už nemám screeny.
Měl sem disky failed, ale kontrola povrchu v HD Tune OK, běhaly pořád (potom výměna za větší)
Já bych je používal, ty screeny si ulož, a za půl roku udělej další test HD Tune, a porovnej screeny.

------
Já moc SMARTU DISKU nevěřim, ale i nevěřim disku.To je jak Ruská ruleta

Co ted?

Nic. Disk bych kvůli 106 přealokovaným sektorům z /zhruba/ 6ti milionů nevyhazoval. Nějakou databázi bych na něm neměl ale na běžné použití filmy, fotky,hry dokumenty s tím že důležité zálohuješ proč ne.

HDTune nehlasi nic akorat se tam disk tvari, ze je mensi. Windows ukazuji 2,72TB a tam je 2199GB.

HDD Tune free co používáš je z roku 2008. Není to tím ?;-)

Mám jeden takový starý WD Red 3TB na zálohy. Uložené soubory kontroluji pomocí MD5. Disk nepřečetl tři soubory z deseti tisíc (NASové to při chybě čtení prostě přeskočí, netrápí se, nezdržují) tak jsem soubory přesunul do adresáře "vadné_sektory" a nakopíroval je znovu+ celé vše ověřil.
Zbytečné disk trápit nějakým mnohohodinovým testováním.

Testovani bylo dobre, protoze ted vim, ze aktualne to nepribyva. Bude to takovy zalozni disk, kam si budu napriklad hazet hry. Stahnout je muzu znovu vzdycky, ale nekdy aktualizace rozhodi cestinu, takze je dobre to mit zalohovane. Vyuziti to proste naslo. Diky vsem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru