Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Instalace Mintu k W10

Zdravím, chci si na dualboot dát linux a používat ho cca stejným podílem jako win. Trochu tápu v disk partition (swap a home). Chtěl bych využívat hlavně linux na běžný věci (grafika, možná hudba) a Win jen tam, kde nenajdu alternativu sw / hraní občas.
Mám 750gb disk aktuálně rozdělený na 2 díly, dá se to zařídit tak, abych měl oddíl s daty (třeba už vytvořená grafika), ke kterému půjde přistupovat z obou OS?
Bude to tak, že nechám D: kde aktuálně není win, a pro /home nevyčlením skoro nic, abych všechno ukládal na D:, nebo naopak vyčlenit všechno místo pro /home a D: zrušit ? Půjde k němu pak přistupovat z win ? setkávám se poprvé s ntfs vs ext
Díky

Předmět Autor Datum
Tvou potřebu a logiku rozdělování 750gb disku u kterého používáš stejně ten samy formát nějak necháp…
HPET 27.09.2020 17:31
HPET
Pokud máš 2 SSD, nech Win na jednom a Linux dej na druhý (nezávislá UEFI/GPT instalace), nech instal… poslední
dsa 27.09.2020 20:33
dsa

Tvou potřebu a logiku rozdělování 750gb disku u kterého používáš stejně ten samy formát nějak nechápu.

dá se to zařídit tak, abych měl oddíl s daty (třeba už vytvořená grafika), ke kterému půjde přistupovat z obou OS?

Ano dá.
Při instalaci, se tě Mint zeptá , kolik chceš z C: (z primární partition/oddíl) použít , vyhradit místa pro Linux (nastavení poměru jen posuneš myší).
Jestli už ta (druhá) vytvořená partition kde máš ty soubory co chceš sdílet je ve formatu NTFS, tak si jen dle potřeby doinstaluj "ntfs-3g" v případě že by Mint měl s NTFS otevření/čtení nějaký problém.
(jestli ta druhá partition není šifrováná, nebo tebou nastavená nějaká přístupová práva , tak k ni budeš mít přístup jak z Mint, tak z Windows. Formátovat tu partition se soubory do ext4 nebo v případě že používáš i Win nemá nějak smysl).

Pokud máš 2 SSD, nech Win na jednom a Linux dej na druhý (nezávislá UEFI/GPT instalace), nech instalátor vytvořit vše. Volba boot přes Boot order. Pokud už máš na 1. SSD oddíl z daty, bude přístupný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru