Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno agregácia jak to funguje zhruba

Ahoj,ak sa nemýlim agregácia je vlastne zdielanie kapacity medzi viacero užívatelov.Net mi ide bez problémov.Písal som svojmu internet.poskytovateľovy,že jak sú na tom teraz s agregáciou,kedže je aj hodne školákov a ludí doma.No že vraj oni s tým nič nemajú,že si to riadi samotný vysielač,ako rozumiem mysleli to v dobrom.No a mňa zaujíma že ako to vlastne riadi ten vysielač.Ak je na to racionálne vysvetlenie.Viem že asi to moc nepochopím,ale aj tak.Mám bezdrotový net LTE.Ďakujem,pekný deň

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To:Wikan:Dobrý deň,neviem ale asi som zle položil otázku.Viď.Ak sa možem ešte opýtať kapacita prípoj…
pista 54 28.10.2020 08:18
pista 54
Poskytovatel ma nejakou pripojku a podle toho, jak je postavena, tak ma nejakou kapacitu, cili kolik… nový
gilhad 28.10.2020 09:05
gilhad
Ďakujem,ale nejakým veciam nerozumiem napr.vid.Do tovarny na boty jezdi lidi autama ze sidliste, ran… nový
pista 54 29.10.2020 04:48
pista 54
Spis to ber, ze sidliste je zdroj lidi (filmu, souboru), tovarna je to, kam to smeruje (tvuj pocitac… nový
gilhad 29.10.2020 08:52
gilhad
Ďakujem za odpoveď.Čiže suma sumárum,ako ste aj napísali v predchádzajúcom príspevku.Moj intenetový… nový
pista 54 29.10.2020 18:21
pista 54
Kapacita je maximalni mozna rychlost. Kdyz reknes rychlost jen tak, tak se tim mini aktualni rychlos… nový
gilhad 29.10.2020 19:32
gilhad
Ešte by som sa chcel pri optickom a káblovom internete tam je tiež uplatnovaná agregácia?Príklad ded… nový
pista 54 29.10.2020 22:06
pista 54
Agregace na použitém přenosovém médiu nezáleží. poslední
Wikan 29.10.2020 22:30
Wikan

To:Wikan:Dobrý deň,neviem ale asi som zle položil otázku.Viď.Ak sa možem ešte opýtať kapacita prípojky a rýchlosť download čo mám napr. ja do 35 Mb/s to je jedno a to isté alebo je v tom rozdiel?Mal som na mysli či kapacita linky a rýchlosť download je to iszé.Ak som sa to dobre spýtal,považujte túto otázku za bezpredmetnú.Ďakujem

Poskytovatel ma nejakou pripojku a podle toho, jak je postavena, tak ma nejakou kapacitu, cili kolik je toho po ni mozno maximalne posilat (jak siroka je dalnice). Mnohonasobne vetsi, nez tvych 35.
To vede do nejakeho mista ve vasi vesnici, kde se to vetvi na jednotlive uzivatele. Tyhle pripojky k uzivatelum maji kazda mensi kapacitu, nez ta hlavni, ale porad vic, nez tvych 35. (A dohromady asi vic, nez ta, co vede do vesnice.)
Ty mas nejakou smlouvu s poskytovatelem a na jejim zaklade on omezuje, kolik maximalne muzes pouzit (to je tech 35). Kdyz si tu smlouvu zmenis, tak on nejspis jen nekde neco prenastavi a razem budes mit omezeni jine (treba 50, nebo 25, podle dohody).
Pokud dost lidi v okoli zacne zurive stahovat, tak se ty pripojky zaplni a tvoje maximalni pouzitelna rychlost klesne (poskytovatel ti rika, ze by nemela klesnou na min nez 60%, aspon ne dlouhodobe) - coz je aktualni limit, kolik toho muzes stahnout.
Pokud ovsem budes stahovat z rychleho serveru, tak ti to pojede maximalne tou posledni rychlosti. Pokud z nejakeho lineho (nebo zahlceneho) serveru, tak ti ta data muze posilat klidne mnohem pomaleji.
No a rychlost konkretniho downloadu je, jak rychle ta data k tobe skutecne docestujou. (Cili kdyz stahujes velky soubor, treba film, tak jak rychle ti na disku roste)

Ďakujem,ale nejakým veciam nerozumiem napr.vid.Do tovarny na boty jezdi lidi autama ze sidliste, ranni smena cita 100 lidi a prijede mezi 6:45 a 7:00 = kapacita te pripojky je (pro download) aspon 100 lidi/15 minut = 400 lidi/hod - ale mozna i mnohem vic, protoze ty lidi nevyjedou naraz a vetsinou ani naraz nedorazi (a po dalnici jezdi i jina auta) - ale z hlediska tovarny (souboru, filmu ...) jednotliva auta nejsou zajimava, dulezite je, aby smena dorazila cela a vcas.Tovarna na boty sú filmy,súbory,čo je sídlište(to je napr.úživatel intenetu?napr.ja).No a semafor tomu rozumiem že to je vysielač/e napr. u nás v obci

Spis to ber, ze sidliste je zdroj lidi (filmu, souboru), tovarna je to, kam to smeruje (tvuj pocitac - pevny disk je parkoviste kam to postahujes, a nastup ranni smeny je kdyz to pouzijes, prehravas film, musi tam byt vsechno vcas, aby to nedrhlo) Semafor je omezeni rychlosti dane tvoji smlouvou s poskytovatelem - ten vysilac v obci te proste nenecha stahnout vic jak 35 Mb/s dokud si nekoupis lepsi tarif. Proste te nenecha vyuzit plnou sirku dalnice, pokud nezaplatis fakt strasne moc, ale omezi to, tak, aby tvuj download/upload neprekrocil hodnoty ze smlouvy, i kdyz by to fyzicky treba bylo mozne. Na druhou stranu to neznamena, ze te plne rychlosti dosahnes, pokud to stahujes z pomaleho serveru. Pak te nebrzdi ten semafor, ale to jak rychle ten server ta data tvym smerem posila. (jak rychle odjizdi auta ze sidliste)

Chces si pustit film, co ma 100 minut, musis ho postahovat, abys ho mel cely na disku (parkovisti), nez ho zacnes prehravat (smena nastoupi do tovarny). Bud ho stahujes z nejakeho uloz.to / yuotube sidliste a to ti posila postupne ty kousky jeden po druhem, dokud nedorazi posledni, nebo to stahujes z nejakeho bittorentu a sjizdeji se ti jednotlive kousky z celeho okoli. Ale tebe v podstate zajima, jak rychle se ti to hromadi na disku, coz je omezeno tim, jak siroka je cesta k tobe, jake je na ni omezeni (semafor) a jak rychle to dokaze protistrana (server/sidliste) posilat.

Ďakujem za odpoveď.Čiže suma sumárum,ako ste aj napísali v predchádzajúcom príspevku.Moj intenetový poskytovatel mám nejakú prípojku(wifi,kábel,optiku) a má nejakú kapacitu,čo som zistil 10 Giga v sixe v Čecháh je to tuším nix.No a po tejto kapacite posiela nejaké rýchlosti pre wifi kábel optiku.Stále som si myslel že rýchlosť napr.35 Mb/s a kapacita linky je jedno a to isté.Proste že to funguje tak že napr.môj inter.poskytovateľ je pripojený do sixu kapacitou 10 Giga,som myslel že to je jeho nejaká hlavná rýchlosť.....ktorú rozvetví medzi svojích užívateľov napr.pre optiku,kábel,wifi.No a potom som zistil od Wikan a od vás že kapacita je množstvo dat ktoré tou prípojkou možu pretiecť za časovú jednotku,čiže kolko toho može po nej posielať....kapacita=šírka dialnice,dialnica=kábel,wifi,optika.Ono neviem či správne uvažujem,že vlastne tých 10 giga to by nemohol byť nejaký download rýchlosť.Príklad ak mám moj IP cez príklad 50 000 účastníkov,a by to prerozdelil tých 10 giga,tak to by bolo asi málo.Pekný večer

Kapacita je maximalni mozna rychlost. Kdyz reknes rychlost jen tak, tak se tim mini aktualni rychlost. Ta nemuze byt vetsi nez kapacita, ale muze byt mensi, kdyz tam zrovna nic nejde.
Kapacita dalnice je treba 3 pruhy, 2s rozestupy aut, teda 3* (60*60/2) = 5.400 aut za hodinu. Pokud je noc a projede tam jedno auto za 15 minut, tak je aktualni rychlost 4 auta/hod - nepatrny zlomek kapacity, dalnice neni zrovna moc vyuzita ...

Ty mas naslibovano 35Mb/s, tvoje linka klidne muze byt schopna dodat 100Mb/s, ale je tam to omezeni, takze tvoje rychlost stahovani nikdy nebude vic, nez tech 35Mb/s, cili 35% kapacity linky. Ale pokud zrovna nestahujes naplno, tak ti tam tece treba jen 5Mb/s, nebo 1Mb/s coz je aktualni rychlost stahovani.

Ty mas slibeno 35Mb/s download, 3Mb/s upload. Tvuj kamos taky. Ty zrovna stahujes film od nej a nic jineho. On ti ho nemuze posilat rychleji, nez 3Mb/s. Ty bys ho dokazal prijimat 35Mb/s, ale on tak rychle netece, takze stahujes rychlosti jen 3Mb/s - stejne rychle jako on posila. Cili vyuzivas tobe dostupnou kapacitu jen na asi 9%.

Ešte by som sa chcel pri optickom a káblovom internete tam je tiež uplatnovaná agregácia?Príklad dedina internetový poskytovatel - optika download do 500 Mb/s.Ulica 100 domov,natiahnutá optika.....jeden sused bude tahat film,další hrať hru,další pozerať video....a príklad další 15 pozerať hocičo na nete.Ja si myslím že tam je tiež uplatnovaná agregácia ale nie v takej miere ako cez wifi.Čiže aj pri optike alebo pri kábli može klesnúť rýchlosť,napr.v čase špičky....alebo?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru