Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Antivir a čistič...

Zdravím, pořád ve mně hlodá nejistota ohledně antivirů a čističů... jsou vůbec nutné a účelné?! Pomáhají a nebo škodí?! Používám notebook s Windows 10 a mobil s androidem a tablet taky s androidem.
Děkuji moc za odpověď a radu, Jarda

Předmět Autor Datum
co by sis tak osobně představoval, že ty hlouposti mají dělat? pro oba sw doporučuju navštěvovat živ…
lední brtník 17.02.2021 23:24
lední brtník
No nejsem PC génius a ptám se proto, že názory se liší... Takže jestli jsem správně pochopil, tak js…
Jarda25 18.02.2021 06:43
Jarda25
Isopropylalkohol z radov čističov v malom balení nezaberá miesto na polici. No a Sanytol v rozprašov…
Nuda 18.02.2021 07:25
Nuda
honba za viry je totiz zpozdila, antiviry jsou pres 10 let mimo. vetsi smysl davaji antispyware-cist…
brum brum 18.02.2021 07:46
brum brum
Jake cistice? Uklidove prostredky odstranujici z PC prach jiste smysl maji. Pokud se jedna o ty soft…
RedMaX 18.02.2021 08:52
RedMaX
Antivir je placebo. Wokna řvou, když tam není, tak nechej defaultní win defender a dál neřeš. Spíš d…
mif 18.02.2021 09:57
mif
Buď rád že labilný Win10 sotva drží pokope aj bez toho aby si ten systém rozjebal Antivirom či Čisti… poslední
Non-human 19.02.2021 12:11
Non-human

co by sis tak osobně představoval, že ty hlouposti mají dělat?
pro oba sw doporučuju navštěvovat živě, tamnější pacienty baví diskutovat o jejich výhodách.

av: nech si ve w10 to co máš a zapomeň, že to tam vůbec existuje.
čističe: doporučují je všechny dětská fóra a taky redakce časopisů, žijí z reklamy jejich trial verzí.

Isopropylalkohol z radov čističov v malom balení nezaberá miesto na polici. No a Sanytol v rozprašovači máš určite v kúpeľni, kuchyni.

Ideálne je mať vyladenú bitovú zálohu systému niekde bokom, pritom je možné, ba takýmto slušným, poctivým, pracovitým, paranoickým občanom žiadané, každým božím dňom po odchode od PC mašiny, spustiť plne automatickú obnovu, bit po bite, s prepísaním systémových oddielov z čistej, vyladenej zálohy. Obnova v prípade rýchleho HW, flešových pevných diskov je otázkou niekoľkých minút. Len to chce disponovať vhodným Backupper SW od tretieho výrobcu s Dualboot na zavádzači pevného disku s možnosťou výberu po Biose.
Ešte nič dokonalejšie na svete americkí, dekadentní kapitaľisti, nevymysleli.

Ak si skromný občan disponujúc iba 128GiB hdd/SSD úplne na všetko v prípade OS W10, nemáš dostatok financií na "tučnejší" pevný disk, je tu free pomoc, ktorú si stiahneš z netu:

Dism++ v lište Options, nastav na Expert mode: Zaklikaj všetky štvorčeky. Spusti čistenie. Tento vymakaný číňan pracuje výhradne s nástrojom Dism.exe z dielne MS, nezasahuje do Registrov.

Následne, ako bonus, je tu po Dism++ ešte nadstavba pre Windows;
cleanmgr+
bacha až na svoj browser, IE ktorý používaš, nezaklikni príslušný štvorček, lebo prídeš o heslá, cookies, nastavenia stránok apod.

Ideálne je z ISO W10, pred čistou inštaláciou OS, vykopať veškerý bloatware týmto xindlom: ntLite, je platený a crack zrejme len tak ľahko neschrastíš. W10 sa dá okresať, že zaberie miesto po jej nainštalovaní z ISO cca 3GiB na pevnom disku.

honba za viry je totiz zpozdila, antiviry jsou pres 10 let mimo. vetsi smysl davaji antispyware-cistice.
proto jsem psal: nechat fungovat ten windefender a zapomenout na nej.

pofiderni "cistice systemu" z zive a detskych webu jsou pak mimo jakoukoliv rozumnou debatu.

Jake cistice? Uklidove prostredky odstranujici z PC prach jiste smysl maji. Pokud se jedna o ty softwarove, tak "cleanmgr" vestaveny ve Windows neni spatny nastroj. Obcas ho pouzit urcite muzes. Cistice registru Windows jsou sporne, pomohou snizit velikost registru, coz v dnesnich dobach s velkou pameti jiz neni problem, ale obvykle z registru zvlast v nezkusenych rukou vycisti i neco, co nemely a nasledne uzivateli nezbyde nez preinstalovat Windows, obecne je teda moc doporucit nelze.

Antiviry jsou obecne ok, virovych nakaz jiz moc neni, ale vyjimecne se vyskytnout muze, tudiz je doporucene mit vestaveny Windows Defender zapnuty. Zadny antivir nemaji vetsinou jen pokrocilejsi uzivatele. Da se poridit i placeny antivir, ale je to zbytecne, paranoidni uzivatel si ho nainstalovat samozrejme muze. Problemem jsou spise tzv. "Internet Security" programy, ktere nadelaji vice skody nez uzitku, ty bych rozhodne nedoporucil.

Spise na Windows zkontroluj, ze mas zapnuty vestaveny firewall, pripadne doinstaluj Windows Firewall Control ci jiny pokrocily firewall, pokud ti jde o bezpecnost, tak to je asi nejvic, co muzes udelat.

----

Na Androidu je situace jina, aplikace funguji jako sandboxy a teda antiviry a cistice nemaji zadny smysl, je to jen proste placebo, ktere nic nezachrani. Durazne nedoporucuju, akorat to zere baterku. Jina vec je na Androidu s firewallem, jenze se diky nemu daji blokovat reklamy, tudiz ti funkcni firewall Android nedovoli nainstalovat bez root opravneni. K tomu se beznou cestou nedostanes. Resit bezpecnost na Androidu je teda zcela nesmyslne!

Antivir je placebo. Wokna řvou, když tam není, tak nechej defaultní win defender a dál neřeš. Spíš doporučím jednou za čas projet systém na malware (MBAM). Čističe stylu CCleaner raději nepoužívej - ve volšových rukou umějí dokonale rozesrat až znefunkčnit OS. Na odstranění starých instalaček a tempů ti bohatě stačí nástroj z windows.

Buď rád že labilný Win10 sotva drží pokope aj bez toho aby si ten systém rozjebal Antivirom či Čističom.

Antivir aj Softwarový čistič sú naopak škodná. Možno by si ani neveril koľko káuz sa našlo napríklad u Avastu a jeho sesterských produktov ako napr. CCleaner.

Avast - kradne dáta z počítača
CCleaner - asi rok obsahoval v sebe back-door, pritom vlastníkom je Avast, presne tá firma, ktorá poskytuje Antivirus podla ich kecov údajne aj "proti back-dooru"... takže vlastne ti do počítača dajú malware a povedia že je to proti malwaru.

https://www.idnes.cz/technet/software/avast-data-obchod.A200129_082231_software_nyv
https://www.svethardware.cz/popularni-ccleaner-obsahoval-malware-infikoval-2-miliony-pc/45181

teraz mi povedz či si to chcete nainštalovať.

S ostatnými antivirmi to je možno o trocha lepšie, ale tiež to nie je niečo čo by si chcel. Win10 majú v sebe už zabudovaný antivirus aj čistič, takže inštalovať akýkoľvek ďalší antivirus a čistič je len nie len bezvýznamné ale aj istým spôsobom nebezpečné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru