Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bluray mechanika nenečte disky

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Prosím, raďte jen ti, kteří opravdu mají zájem a snahu poradit a kteří nebudou radit ihned radou „kup si novou a podobně“.

Popis celé situace: Vlastním již několik let Bluray vypalovačku/mechaniku, a to HL-DT-ST BD-RE BH16NS40 ATA Device. Poslední dny ale začala vykazovat nějaké problémy, nevím, zda ona sama nebo zakoupený (ano plně lincencovaný) program DVDfab, který poslední dobou odmítal číst a ripovat bluray disky s BD+ ochranou. Nejprve jsem zkoušel přeinstalovávat daný software na různé verze a podobně, i když je nejspíš problém tam, bohužel jsem začal špekulovat i nad aktualizací ovladače k mechanice. Zjistil jsem totiž, že je k němu na netu LG dostupná právě nejnovější verze, kterou jsem nainstaloval s tím, že si zároveň pomohu od problému a zároveň nejaktuálnější ovladač rovnou pomůže mechanice s větší kompatibilitou BD disků (což právě slibují v poslední verzi ovladače).
Po nainstalování nového ovladače k mechanice vše proběhlo v pořádku, počítač instalaci úspěšně dokončil a i v identifikaci hardwaru ji detekoval. Ovšem mechanika přestala číst disky úplně. Zajímavé ale je, že pomocí EVERESTu ji počítač v hardwaru normálně detekuje a rovněž je tam i verze ovladače aktuálního.
No nic, po několika pokusech jsem ovladač odinstaloval, restartoval počítač a po zapnutí si počítač mechaniku sám detekoval a vyhledal nakonec aktualizace ovladače sám - rovněž se víceméně ale nainstaloval ovladač s verzí, který jsem předtím sám ručně instaloval. I přesto, že si počítač nainstaloval sám potřebný ovladač k mechanice, disky nadále nenačte

Podotýkám, že v informacíh hardwaru je ale mechanika psána (detekovaná) a nainstalována správně s daným ovladačem. I přesto nenačte jediný bluray disk, ať prázdný, plný, originální, neoriginální a ani CD, DVD a podobně.

Kde by mohl být, prosím, problém?

Mnohokrát Vám děkuji za radu a pomoc.
Zde zasílám výpis z hardwaru - vypalovačka (mechanika) tam je jako viz její název/typ (viz příloha).

p.s. - ještě zmiňuji, že před tím, než jsem instaloval nový ovladač, tak mechanika šla - načetla disky a podobně, jen DVDfab nechtěl vzít některé bluray s BD+ ochranou, které ovšem ještě pár dní zpět normálně vzal. Je to shoda náhod, takže je nyní spíše problém hlavně v tom, že jsem se snažil o aktualizaci ovaladače... rád bych tedy, kdybych mohl mechaniku zpět zprovoznit, je ale zvláštní, že si počítač sám (jako když připojíte nový disk, myš či monitor) sám nainstaloval správný ovladač a i tak od té doby mechanika disky nečte, ale je v hardwaru uvedena.

Předmět Autor Datum
načetla disky a podobně, jen DVDfab nechtěl vzít některé bluray s BD+ ochranou Mimo problém s mecha…
HPET 04.03.2021 21:21
HPET
Jasné jasné, ale k tomu se dostanu a případně začnu se tím zabývat, až obecně mechanika začne disky…
DavidDizzer 04.03.2021 21:41
DavidDizzer
Vzhledem k tomu, že jsem ale za DVDfab zaplatil bezmála 5 tisíc Cože? To jako komu? Podívej se na c…
Lukas1982 04.03.2021 22:06
Lukas1982
Jo? A 265,99 dolarů za full DVD-fab s doživotní licencí je co? Prosím Vás, než něco vypustíte z pusy…
DavidDizzer 04.03.2021 22:12
DavidDizzer
hustší bd média používají jemnější paprsek. ztráta schopnosti čtení skrz znečištěnou zamaštěnou čočk…
lední brtník 04.03.2021 21:23
lední brtník
Díky za reakci. Jak jsem psal, před reinstalací/upgradem na jiný ovladač vše fungovalo, což bylo je…
DavidDizzer 04.03.2021 21:37
DavidDizzer
Proč mícháš firmware a ovladač ??? Cos tedy vlastně dělal ??? Pokuds tam šoupnul nevhodný FW, možnás…
dsa 04.03.2021 21:45
dsa
Aha pardon. Stáhnul a nainstaloval jsem tento firmware (https://www.lg.com/cz/podpora/produkt/lg-BH1…
DavidDizzer 04.03.2021 22:15
DavidDizzer
Co jsem se dočetl, tak si stěžují na to všichni uživatelé této mechaniky, kteří si firmware nejaktuá…
DavidDizzer 04.03.2021 22:33
DavidDizzer
Neporadím :-( musíš to řešit s jejich podporou (pokud to je vůbec možné). Pokud tam jde naflešovat s… poslední
dsa 05.03.2021 08:31
dsa
firmware 1.05 ten tvůj texťák vypisuje, takže se to nainstalovalo. třeba to tam patří, nekontroluju.…
lední brtník 04.03.2021 21:46
lední brtník
mají tam i firmware 1.03, ale z toho readme jsem zmatený. no cihlu už z toho máš, horší to být nemůž…
lední brtník 05.03.2021 00:26
lední brtník

načetla disky a podobně, jen DVDfab nechtěl vzít některé bluray s BD+ ochranou

Mimo problém s mechanikou, bych ti doporucil na tvé BD disky MakeMKV : https://www.makemkv.com/
Za me jeden znejlepsich SW vubec. Sam ho pouzivam pro digitalni kopie Blu-Ray 4K i s Dolby Vison, HDR10+ / HDR disku s ochranou AACS & BD+.
(tak tam nemusis zkouset jine ovladace tipuji pro jine BR-prehravace)

Jasné jasné, ale k tomu se dostanu a případně začnu se tím zabývat, až obecně mechanika začne disky opět načítat :D :) Potom bych uvažoval o jiné softwaru. Vzhledem k tomu, že jsem ale za DVDfab zaplatil bezmála 5 tisíc, tak už jiný nepotřebuji, jsem s ním velmi spokojen, v plné verzi mě zatím nikdy nezklamal. Nyní spíše řeším to, proč i když vlastní vinou přeinstalovaný ovladač, který je ale v konečném dusledku odinstalován a nainstalován zpět sám počítačem (tedy že si jej počítač nainstaloval sám správně, jako když připojíte jakýkoliv jiný hardware/zařízení, tak si ovladač nainstaluje sám), i přesto, že si počítač sám tento ovladač mechaniky nainstaloval, je nejaktuálnější, zařízení prý pracuje správně a i hardware mechaniku detekuje, i přesto již disky nenačítá - tzn. ne, že dojde k chybnému čtení, ona jej ani nedetekuje, tzn. prostě jakobych do mechaniky žádné médium nedal, jakoby byla vyřazena z provozu...

Jo? A 265,99 dolarů za full DVD-fab s doživotní licencí je co? Prosím Vás, než něco vypustíte z pusy, první si to, prosím ověřte, než začnete někoho odsuzovat. (https://www.dvdfab.cn/all-in-one.htm?trackID=homebanner)

Spočítejte si, kolik je 265,99 dolarů, a pak někoho poučujte. Jestli vy máte koupený jen ten základ, neznamená, že ho mají všichni. Já kupoval komplet a tehdy dokonce i ve slevě. Ještě nějaké poznatky? :) Myslel jsem, že řešíme problémy s mechanikou, očividně zase nějaký člověk, co závidí? Jinak si to již nedovedu vysvětlit :).
Pokud nechcete poradit, prosím, nenavážejte se do mě podobnými poznámkami (nepravdivými). Když se tak divíte té ceně, zajímalo by mě, kde to seženete levněji.

hustší bd média používají jemnější paprsek. ztráta schopnosti čtení skrz znečištěnou zamaštěnou čočku proto přichází dřív než u dvd/cd.
tu bych tipoval příčinu.
těžko říct cos to instaloval - jiný firmware lg? buď se povedlo nebo ne.

ve správci zařízení odstranit mechaniku, i s ovladačem.
vypnout, přepojit sata kabel do jiného portu na desce.
zapnout a ať si to nadetekuje znovu.

Díky za reakci.

Jak jsem psal, před reinstalací/upgradem na jiný ovladač vše fungovalo, což bylo ještě dnes... Takže rozhodně nemohlo dojít k chybě čtení, ona mechanika ve hardwaru je uvedená, ale po zasunutí jakéhokoliv média se tváří, že v mechanice žádný disk není. Když poklikám tedy na mechaniku jakožto disk vložený uvnitř, mechanika se otevře se žádostí, abych disk vložil, přitom v ní dávno je. Takže je jedno, jestli se jedná o bluray disk, CD či DVD, nedetekuje ani jeden.
Stáhnul jsem tento firmware/ovladač (https://www.lg.com/cz/podpora/produkt/lg-BH16NS40 - ten z 23/12/2020 - New firmware(1.05)for BH16NS40 (SVC Code : NS50).
Měl by být tedy pro moji mechaniku, respektive nefunguje nakonec ani jeden z nich, ani novějších ani starších, přitom všechny jsou pro můj typ mechaniky. A rovněž opakuji, že jsem tedy ovladač odinstaloval se vším všudy, udělal test, zda došlo opravdu k důkladnému a správnému odinstalování ovladače (udělal jsem opět výpis pomocí EVERESTu) a po instalaci se opravdu ve výpisu hardwaru již mechanika nezobrazovala (což dokazuje úspěšné odinstalování hardwaru-ovladače). Počítač jsem následně tedy restartoval, zapnul znovu a po naběhnutí systému si počítač „nadetekoval“ hardware (mechaniku) sám od sebe a nainstaloval požadovaný a správný ovladač → I přesto se disky nedetekují, i přesto, že si počítač sám ovladač k mechanice nainstaloval sám (kupodivu úplně stejnou verzi, kterou jsem chtěl ručně instalovat) a rovněž hardware mechaniku po instalaci detekuje a tvrdí, že pracuje správně. Správně pracuje, tedy vyjíždí zajíždí, počítač ji detekuje a má nainstalovaný ovladač správný - počítačem, ovšem disky stále nenačítá a je jedno, o jaký disk jde, CD, Bluray, DVD....

Vůbec si nevím rady, kde je zakopaný pes...

p.s. - ne, že mechanika nenačte disky, jakože selže načítání nebo nedokáže disk přečíst... pokud jste mě tak pochopili. Ono ani nedojde k tomu načítání - prostě jakoby byla mechanika vyřazena z provozu, jakobych do ní žádný disk nedal - i přesto jak jsem říkal, je správně nainstalovaná, ovladač má nejaktuálnější a hardware ji detekuje a navíc jako funkční, přesto vlastně vůbec nereaguje na žádný disk a když poklikám v „tento počítač“ na ikonku CD/DVD-ROM (tedy tu mechaniku), abych si ten disk otevřel atp,. vyjede mechanika a řekne mi, ať vložím disk. Takže vlastně jakože vůbec nereaguje na disky - myslím si, že chápete, jak to myslím ;)

Co jsem se dočetl, tak si stěžují na to všichni uživatelé této mechaniky, kteří si firmware nejaktuálnější pro svoji mechaniku stáhli a jeho instalací jim mechanika přestala fungovat - ozvalo se hodně lidí, takže mám stejný problém, jako oni. Nechápu tedy, jak mohou jako podpora poskytnout něco, co pak akorát vyřadí mechaniku z provozu, zatímco aby to zlepšilo funkce. (http://lgcommunity.us.com/discussion/15981/bh16ns40-almost-dead-after-firmware-update-to-1-05)

Poradíte prosím, jak to vrátit do původního stavu? díky

firmware 1.05 ten tvůj texťák vypisuje, takže se to nainstalovalo. třeba to tam patří, nekontroluju.

a windoze si k té mechanice poznačí nějaké parametry: upper/lower filter - souvisí to s chybovostí čtení a mohou si tím až vyřadit mechaniku.
proto jsem po tobě chtěl:

ve správci zařízení odstranit mechaniku, i s ovladačem.
vypnout, přepojit sata kabel do jiného portu na desce.
zapnout a ať si to nadetekuje znovu.

bios ji vidí?
použít i jiný datový kabel.

mají tam i firmware 1.03, ale z toho readme jsem zmatený.
no cihlu už z toho máš, horší to být nemůže.
stáhne se ti ten 2.5mb soubor asi bez přípony .zip, v lg taky asi používají průzkumáky v default nastavení.

jestli je ta mechanika po záruce, pak ti stejně jejich servis nepomůže.

pro upřesnění: ani jako boot mechanika to nefunguje?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru