Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vybledlé barvy v 4k "ripech"

Ahoj, jenom taková teoretická otázka. Nevím jak moc to tady pasuje, ale docela mě to zajímá(opravdu to je thread spíš jen pro zajímavost, než že bych řešil nějaký problém). Jsem jeden z těch uživatelů internetu, který si stále ještě stahuje filmy z internetu, řekněme načerno. Všiml jsem si, že poslední dobou se na webech jako sdilej.cz, webshare.cz, uloz.to, začalo objevovat spoustu filmů v 4k. Nicméně velká část z nich má vybledlé barvy(viz. odkazy dole). Jestli někdo nevíte proč k tomu může takhle docházet, případně jestli někdo znáte podrobnosti o tom, jak se tyhle filmy vůbec dostanou na internet. Tj. jakým způsobem jej lidé dostanou z těch streamovacích služeb. A jsou ty 4k filmy vlastně 4k nebo jsou to jen upscalnuté 1920x1080??

https://webshare.cz/#/search?what=zack%20snyder%20s%20justice%20league&grid=1&token=kmjckshquo

https://uloz.to/hledej?orderby=largest&q=enola+holmes

https://webshare.cz/#/search?what=raya%20and%20the%20last%20dragon%20&grid=1&token=kmjcm9qe40h

(Zvolte filtrování od největšího)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Barvy vypadají normálně, pravděpodobně se díváš přes 6bit (8bit s FRC) monitor a máš nastavenou čern…
HPET 21.03.2021 19:23
HPET
No nevím, ono ta změna v těch barvách jde vidět už v těch náhledech na ten soubor. Např ta Raya(webs…
Bobekrrr 21.03.2021 20:36
Bobekrrr
"Na te televizi s HDR" jste to prehraval jak, v cem - z ceho? Primo nejakym playerem samotne televiz… nový
lucifer 21.03.2021 21:43
lucifer
Přímo playerem v TV z flash disku. Nicméně bohužel teď nejsem doma, takže to na televizi nemůžu dál… nový
Bobekrrr 21.03.2021 23:24
Bobekrrr
Jestli jsou HDR je úplně jedno. Jestli nemáš zářízeni co umí HDR tak bude spusten jako SDR. Uz chap… nový
RedMaX 21.03.2021 23:23
RedMaX
Jestli pustí HDR do TV co HDR High range neumí, je obraz na TV tedy jako Standart range = SDR, na to… nový
HPET 21.03.2021 23:45
HPET
Vybledlé jsou, a to je dobře. Protože přehrávač (render) si neumí přečíst HDR metadata. Pokud doinst… poslední
Rum22 19.06.2021 21:13
Rum22

Barvy vypadají normálně, pravděpodobně se díváš přes 6bit (8bit s FRC) monitor a máš nastavenou černou RGB na 0-255 full range ?
V Dolby Vison ty filmy nejsou určitě, MKV zahrnul/je DV do podpory až teď a to jen jednu vrstvu FEL/MEL na úrovni v7. Dvou vrstvové DV umí jen dražší BD přehrávače, Oppo etc (Nvidia Shield a ostatní zařízení čtou DV také jen jednu vrstvu, navíc 4K s datovým rokem nakých 16mbps jako u Netflix je docela slabota, originál 4K BD ma tok tok okolo 80 a taky to podle toho ten obraz vypadá jako 4K).
Jestli jsou HDR je úplně jedno. Jestli nemáš zářízeni co umí HDR tak bude spusten jako SDR.
Jestli se díváš přes nějakou ATV krabičku, zkus vynutit vystup YUV:444:10bit jestli uvidíš nějakou změnu.

No nevím, ono ta změna v těch barvách jde vidět už v těch náhledech na ten soubor. Např ta Raya(webshare). Všechny 480p-1080p mají pěkné barvy ale ty 2160p jsou vybledlé (na mobilu vypadají náhledy stejně). Když to pak spustím ve VLC tak pořád vybledlé.

Zrovna tu Rayu nemůžu porovnat ale, když jsem takhle zkoušel Enolu právě na té televizi s HDR, tak tam opět oproti náhledu/VLC nebyla žádná změna a byly stále stejně bledé.

Ty sis to přímo pouštěl, že máš ty barvy dobré, nebo to vidíš stejně i v těch náhledech?

Jestli jsou HDR je úplně jedno. Jestli nemáš zářízeni co umí HDR tak bude spusten jako SDR.

Uz chapu, jak jsi to myslel, ale ta veta je silne zavadejici. Cele je to o HDR, nicmene musi ho mit podporovany vsemi prostredky, obraz i render, ktery to zobrazuje.

Jestli pustí HDR do TV co HDR High range neumí, je obraz na TV tedy jako Standart range = SDR, na tom není nic zavádějícího.
Navic i když se to jmenuje Dynamic range, HDR10 je statický, od začátku do konce filmu stejná hodnota jasu. Dynamicky je HDR10+ a Dolby Vision, které mají v metadatech napsané jaká scéna ma být jak osvětlena, rozdíl je v nich v podstatě jen ten, že Dolby Vision o proti HDR10+ umí 12bit.

Na mém Zidoo Z9X prehrávači (i s funkci korekce MaxCLL a MaxFALL) je mozné upravovat/obejít EDID televize bez potřeby zakupovat drahé krabičky typu HDFURY VERTEX (konverter signálu který zapojiš mezi TV a prehrávač) a přes motor VS10 engine / LLDV 12bit mapovat dynamické metadata (posílat cartografii barev/HDR) i na TV bez podpory HDR10 nebo Dolby Vision, nebo převést SDR či HDR na Dolby Vison, nebo HDR do SDR.
Další zařízení co to umí je Dune 4K Pro Vision, jiného výrobce který by tento maping umožňoval neznám, ono jde v podstatě o novinku co přišla se SoC Realtek RTD1619 pro premiové multimédia boxe.

Vybledlé jsou, a to je dobře. Protože přehrávač (render) si neumí přečíst HDR metadata. Pokud doinstaluješ do MP-HC přehrávače kodek MadVR , tak ten už ti přehraje krásně barevný film, jen asi stálně nebude v HDR kvalitě. Na to je potřeba nastavit výstup na monitor (TV) 10bit (12bit) RGB , a to tě většina karet pustí jen při rozlišení 2160p - 30hz, a méně. Ale u filmu ti stačí 24Hz, protože jsou ripnuté zpravidla to 24fps, takže si pak můžeš zvolit 10-12 bit , a ve výsledku budeš mít nádherný obraz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru