Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je Discord klon IRC?

Pred par dnami som tu radil ohladom Discordu (nie moc stastne) a momentalne prenikam do tychto novych technologii, kedze to pouziva aj synator.
Podla popisu to chapem tak, ze Discord je klon IRC s akoby jedinym serverom na svete(?), je tam moznost vytvorenia chatroomu, ktory oni nazyvaju serverom a moznost botov, ktory bezia na separatnych serveroch (linux, win)?
Ak ano ja tam teda nevidim velky rozdiel oproti IRC a nechapem potom preco dnesni frikulini vynachadzali znovu koleso a co je take popularne na Discorde?
Ci som nieco zle pochopil?

Předmět Autor Datum
Klon IRC to vicemene je, s tim souhlasim. Nicmene modernejsi + umi i hlasovou komunikaci, takze je p…
merlouska 28.03.2021 15:36
merlouska
To zalozenie servera ma matie stale...cize chatroom nie je server? A ten server je zdarma ku kazdmeu…
fleg 28.03.2021 17:37
fleg
Ucet mas uzivatelsky - muzes se s nim pripojit, na kolik serveru chces, a mozna taky zalozit libovol…
merlouska 29.03.2021 00:53
merlouska
Jak pise merlouska. Treba na Steamu mas hlasovou komunikaci vestavenou, ale jiny klienti to nemaji,…
RedMaX 28.03.2021 17:04
RedMaX
- běží to dost dobře v prohlížeči i jako samostatná apka v PC (apka v mobilu samozřejmě taky), stabi…
TNT 28.03.2021 21:42
TNT
Len nechapem ten princip tych serverov. U Irc to bolo, ze si mal rozne siete (ja som chodil na IRCNE…
fleg 28.03.2021 22:08
fleg
Co do otevřenosti platforem to nelze srovnávat. Discord je pouze client, hw/sw server je jejich kdes…
TNT 29.03.2021 00:30
TNT
Prej uz MS projevil o Discord zajem a spekuluje se, ze ho chce koupit. Vsichni jsou z toho zdeseni,…
merlouska 29.03.2021 00:54
merlouska
Jestli si chceš udělat vlastní instanci, tak Discord myslím stále neuvolnil serverovou část, ale můž…
cif 29.03.2021 13:21
cif
Svuj vlastni server si zalozit nemuzes. Je to jen jakysi virtualni "server" v jejich cloudu. Ale muz… poslední
Dwane Dibbley 29.03.2021 16:04
Dwane Dibbley

Klon IRC to vicemene je, s tim souhlasim. Nicmene modernejsi + umi i hlasovou komunikaci, takze je popularni predevsim mezi hraci. Mnoho her ho pouziva jako oficialni komunikacni kanal.

Chatroom bych osobne definovala spis jako jednu chatovaci mistnost, zatimco jeden Discord server umoznuje mit vic kanalu, ruzna prava a pristupy pro ruzne skupiny uzivatelu apod. Kazdy si muze zalozit svuj server, nastavit si ho podle uvazeni a pak sdilet.

Ucet mas uzivatelsky - muzes se s nim pripojit, na kolik serveru chces, a mozna taky zalozit libovolny pocet serveru (nevim, jestli to je nejak omezeny, ja nemela potrebu zakladat vic nez jeden server, ktery jsem pak zase smazala - jen jsem to chtela zkusit).
V zakladu je ucet zdarma, ale muzes si koupit mesicni predplatne, tzv. Nitro (jsou dve verze), ktere prinasi par vyhod, ale da se bez toho fungovat uplne v pohode. V podstate to jen prinasi o trochu vic moznosti, ale vsechno to funguje i bez toho.

Tady mas obrazek s par vysvetlivkami:

[92673-disc-png]

U tech kanalu jsem zapomnela uvest, ze jsou v ramci jednoho serveru a ze muzou byt textove i hlasove. Cili cely ten dlouhy seznam kanalu, ktery tam vidis, je z jednoho jedineho serveru z celeho toho sloupce.

Tech moznosti prizpusobeni je tam hodne, podle me mnohem vic, nez kdy umelo IRC. Existuji tam spousty botu, kteri umi docela zabavne nebo uzitecne veci (vcetne napr. prekladaciho bota). To bylo i na irc, ale tady je to jeste o neco vymakanejsi (protoze je to modernejsi)
No a na rozdil od IRC tam mas historii i z doby, kdy jsi offline.

Fakt je to tomu IRC dost podobne, ale je to modernejsi verze. Asi jako je whatsapp modernejsi verzi sms zprav z nokie 3310 :-)

Jak pise merlouska. Treba na Steamu mas hlasovou komunikaci vestavenou, ale jiny klienti to nemaji, treba Origin, pak shanis na chat hlasovy i psany neco jineho a najdes Discord. Maji spoustu veci docela propracovanych a spoustu veci nedoresenych. Ja od toho po chvili zkouseni s kamosema odesel, protoze me prilis lezlo na nervy, ze to neumelo zvolit pri instalaci klienta cestu na disku a cpalo to spousteci exac do profilu uzivatele na Windows. Jestli uz to poresili netusim, ale cpat exace do profilu je zlo, to jsem si rekl, ze podporovat nebudu.
Jinak take jednu dobu zkouseli konkurovat Steamu a nabizet Discord jako klienta pro prodej a hrani her, ale prilis neuspeli.

- běží to dost dobře v prohlížeči i jako samostatná apka v PC (apka v mobilu samozřejmě taky), stabilní, nepamatuji, že by to někdy spadlo
- nepřeberné množství možností si tam něco naprogramovat, boti po příkazech udělají danou činnost, často to je na tlačítka jednoduché pro ovládání uživateli
- vedle textových kanálů jsou audio, video kanály, lze tam streamovat obrazovku, klidně hranou hru v kvalitě fullHD
- správce serveru si může definovat podmínky uživatelů na vstupu s pozvánkou, např. bude mít pravidlo, že nepustí uživatele, který už chodí na discord server X, a dokud uživatel nezruší přístup na server X tak se tam nedostane (proto se to řeší druhým discordem pod jiným účtem :-) nějaký servery se vzájemně nesnáší nebo si konkurují (kradou obsah, protože za vším lze hledat peníze) )
- aplikace zvládne velký počet serverů, do kterých je uživatel příhlášen a jednoduše se překlikává mezi servery, je to svižný, rychlý

Len nechapem ten princip tych serverov. U Irc to bolo, ze si mal rozne siete (ja som chodil na IRCNET), kde kazda siet zdruzovala desiatky/stovky serverov. Ty ako uzivatel si sa mohol prihlasit na hociktory a mal si pristup k rovnakym chatroomom ako zo servera z inej siete.
Ako to funguje na Discorde? Mozem si spravit vlastny privatny server na vlastnom fyzickom servri?

Co do otevřenosti platforem to nelze srovnávat. Discord je pouze client, hw/sw server je jejich kdesi v cloudu. IRC může žít klidně věčně dané svým dědictvím, Discord pak koupí nějaký velký hráč a pošle ho časem do hrobu, jako se to někdy stane Skypu od MS. :-)

Svuj vlastni server si zalozit nemuzes. Je to jen jakysi virtualni "server" v jejich cloudu. Ale muzes si tam udelat treba skupinu kam se dostanes jen s "pozvankou" (ci heslem) aby ti tam kdekdo nelezl, to je asi nejblizsi k privatu. Vse ale jede na Discordich masinach a pokud vim nepouzivaji sifrovani, takze te zla CIA muze bez problemu odposlouchavat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru