Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chladič pro i7-11700

Zdarec,
tak jsem po trápení s chipsetem B550 pro AMD pořídil Intel i7-11700 s ASUS TUF GAMING B560M-PLUS a zjistil jsem, že jsem asi podcenil chlazení (teď je tam Arctic Freezer 34, já vím no, u procesoru za 8800 je chladič za 700 :-D ).., teploty v Cinebench R20 a Geekbench 5 jsou sice okolo 70-75, ale ve stresstestu v prime95 akatují hranici 100 °C, což je brutální, ale jak jsem se díval na testy, tak běžné.
Co byste mi doporučili za nejvhodnější chladič? Mám bednu Meshify C Mini, kde toho moc nevymyslím, tak jsem koukal na Arctic Liquid Freezer II 240, ale s vodníky nemám žádné zkušenosti. Nebo se mám poohlížet po nějakém větším vzduchovém chladiči?
Co myslíte vy? Je vůbec možné u takhle rozežraného procesoru tu teplotu nějak solidně srazit?
Díky za odpovědi!

Předmět Autor Datum
U rozezraneho procesoru musíš mať v prvom rade dobrý zdroj a aj dobrú kaskadu na doske čo ho bude na… nový
vavrapeter 02.05.2021 01:01
vavrapeter
I7-11700 má TDP 65W. Tam by mali byť teploty nižšie. Chladič sedí dobre? Aké je vetranie skrine? nový
Julo5 02.05.2021 08:56
Julo5
Jenze tech 65W plati pro zakladni frekvenci, to jest 2.50 GHz, pak mas jeste boost, ktery muze dosah… nový
RedMaX 02.05.2021 09:55
RedMaX
Osobní zkušenost nemám, ale v testech si nevedou špatně. https://www.czc.cz/be-quiet-dark-rock-pro-… nový
Hanyse.k 02.05.2021 08:57
Hanyse.k
Vykonostni a zatezovaci test jsem zkousel jen na [K] verzi ktera ma podstatne vysi TDP a teploty neb… nový
HPET 02.05.2021 10:20
HPET
Hele, ja to nevim, psal jsem, ze jsem to slysel, psalo o tom par lidi v diskuzich, treba to pravda n… nový
RedMaX 02.05.2021 11:43
RedMaX
Tak moznosti je hned nekolik, zaprve pouzivas jine CPU, nemas stejny BIOS/Agesa coz u techo MB hraje… nový
HPET 02.05.2021 11:48
HPET
Já mám tu samou desku a ten procesor co měl tazatel, takže Ryzen 5 5600X, jediný problém jsem měl, ž… poslední
Hanyse.k 02.05.2021 12:56
Hanyse.k

Jenze tech 65W plati pro zakladni frekvenci, to jest 2.50 GHz, pak mas jeste boost, ktery muze dosahovat az na 4.90 GHz. Samozrejme pri nem leti teplota i prikon nahoru.

Muj nazor je ten, ze si kupuje spatny desky. Co jsem ruzne slysel o Asusu, tak ty microATX desky oproti plnoformatovym bratrickum sidi.

Nakonec mam Asus TUF B550 Gaming Plus a problemy s USB, ktere mel on na te "same" desce, akorat micro, nemam.

Reseni pro nej mohou byt dve, jestli to na te desce jde, tak v BIOSu zkratit dobu boostu, (pripadne omezit teplotou), cimz se procesor bude casteji vracet na zakladni frekvenci, klesne vykon a i teplota a tudiz bude stacit soucasny chladic.

Druha moznost je, poridit tady zmineny BeQuiet nebo Noctuu, ktere jsou drazsi a taky lepe chladi. Nicmene je tam i otazka, jak dobre mu proudi vzduch ve skrini, samotny chladic procesoru, pokud to nedokaze odvadet pryc mimo skrin, nemusi pomoct.

Treti moznost, smirit se s vysokyma teplotama.

Vykonostni a zatezovaci test jsem zkousel jen na [K] verzi ktera ma podstatne vysi TDP a teploty nebyly tak vysoke jak u tve 11700. Navic tak vysoke teploty jsou jen pri extremnim vytizeni, jestli to mas na beznou praci a hrani ztezi dosahnes poloviny.
Vsiml jsem si, ze jsou skoro u vsech novych MB pro Rocket Lake prozatim trochu vysi mV /vcore - coz se zpravidla ze zacatku dela kvuli uprednostneni stability za cenu vyssich teplot, u te [K] verze po stahnuti napeti tak aby zustalo stabilni teploty klesly o ~15C°.
Ten problem s USB jsi teda vyresil, vidis tam rozdil ?

Jinak s coolerama co ti postnul "Hanysek.K" chybu neudelas, ale ta 11700K byla chlazena prumernym chladicem bez nejakych extremisu. Vodni chlazeni typu AIO bych doporucil spis pro K verzi.
Jo a ta mATX neni v necem o proti ATX osizena, to neni pravda never vsemu co napiso nekde na internete tak jako famy o iTX.
Nekdy muze byt pozmenena nejaka linka nebo prohozeny port, audio, pocet PCIe a podobne, ale zaklad, na stejne rady je chipset, mofsets etc stejny.
Pro tve netaktovaci CPU je to zcela normalni stred deska u ktere at AMD ci Intel jse vzdy u V1.0 zapotreby pockat na prvni optimizace.

Mal si ostať pri AMD

PS : Nebud klikat na nejake minusky nebo tak neco, ale podle toho s jakyma problemama se u AMD potykal, jsou vysi teploty v PRIME (extremni vytizeni vsech threads) to nejmensi.
Nebo nevim v cem by si pomohl kdyby zustal u PC s AMD B550M-PLUS + AMD Ryzen 5 5600x ktere se mu restartovalo, zasekavalo, vypadavali mu USB porty a celkove byl tak nestabilni, ze se ho uzivatel rozhodl vratit.

Hele, ja to nevim, psal jsem, ze jsem to slysel, psalo o tom par lidi v diskuzich, treba to pravda neni. Nicmene on tvrdi, ze za jeho problemy mohl Ryzen 5600X ve spojeni s deskou Asus TUF Gaming B550M - Plus. Ja mam Ryzen 5800X s deskou Asus TUF Gaming B550 - Plus a zadne problemy s USB nemam. Tak mi vysvetli, jak je to mozne?

Ve skutecnosti jsou moznosti dve, bud menil desku a procesor uplne zbytecne a chyba je nekde jinde nebo byla chyba v te desce a tudiz byla zjevne spatne navrzena, kdyz to na plnoformatove desce beha bez problemu.

Jinak souhlasim, ze teploty se daji resit poladenim v BIOSu.

Tak moznosti je hned nekolik, zaprve pouzivas jine CPU, nemas stejny BIOS/Agesa coz u techo MB hraje klicovou roli, muzes pouzivat i jiny ovladac pro USB 3.* a chipset (posledni je z 02/02) pak jsou ty mene pravdepodobne jako kaz na HW urovni.
HW problem jak u MB nebo CPU jen pro upresneni neznamena ze PC hned nefungue, hodne lidi ma kazové CPU a ani o tom nevi, kaz se muze projevit jen pri volani nejake urcite instrukce coz vetsina lidi klidne i za 5 let nepostrehne, nebo mu jednou za par mesicu zamrzne jednou PC u nejake hry nebo cinosti nic vic.

Ledni Brtnik tady daval odkaz v cestine v prispevku tazatele apropos USB tak copy jeho linku : https://diit.cz/clanek/nez-bude-dostupny-bios-resici-odpojeni-usb-na-amd-500-lze-pouzit-v1201 kde muzes videt sam, ze s problemy USB se potyka hodne uzivatelu.

ja mam Ryzen 5800X s deskou Asus TUF Gaming B550 - Plus a zadne problemy s USB nemam

To si stezujes ? :D
Bud rad, mozna si padl na dobrej kousek. Nevim co na tom PC presne za praci delas (na hry IMHO nema cenu doplacet pres Ryzen 5 5600X s nizsim TDP) ale mas hodne slusnej R3 zaklad v podstate na vsechno ;)

Já mám tu samou desku a ten procesor co měl tazatel, takže Ryzen 5 5600X, jediný problém jsem měl, že když jsem spustil v prohlížeči HorizonGO, tak se mi restartoval PC. Vyřešil jsem to aktualizací BIOSu. Jiné problémy zatím nepozoruji, ani s USB.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru