Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem TP-LINK Archer MR200 LTE modem/wifi router - vypadávání připojení k 4G

Ne otázka, ale zkušenost s tímto strojkem:

Po nákupu cca 2 roky fungoval celkem uspokojivě, pak ale začaly problémy. Náhodně se občas odpojil od 4G, pomohl až restart. Dále se to zhoršovalo, že občas po startu se nedokázal připojit na 4G a bylo nutno ho znovu restartovat, časem až do takové míry, že se někdy nepřipojil ani po desátém restartu. A nebo když se připojil, tak se do dvou minut zase odpojil. Nebo se odpojil od 4G až za deset minut. Prostě se z tohoto strojku stal nespolehlivý křáp. Nejhorší bylo že někdy nastartoval hned a neodpojil se třeba několik hodin, až třeba někdy i celý den.
Dělal jsem všechno možné, nejnovější firmware z O2, měřil jsem napětí zdroje/adaptéru (12V,1,5A), měřil jsem zvlnění, dokonce jsem našel starší adaptéry 12V/1,5A z vyřazených nespolehlivých/zamrzajících/ či úplně odešlých krabiček TP-LINK, porovnával je s tímto adaptérem (všechny byly vlastnostmi velmi podobné a pravděpodobně v pořádku), zkoušel jsem tuto krabku napájet postupně každým z nich a vždycky se chvíli zdálo že jiný zdroj pomohl, ale po čase se opět ukázala nespolehlivost.
Našel jsem zespodu pod samolepkou dva šroubky, odšrouboval a krabičku rozštípnul, doufaje že vevnitř najdu nějaké vyteklé elyty, nahradím je a bude pokoj, kdepak, vevnitř čisto, jako nová, nic napohled podezřelého.
Pohledal jsem po internetu a zjistil že tohle odpojování od 4G tohohle modemu trápí víc lidí. Kouknul jsem na aukro a viděl jsem tam několik/více těchto krabek na prodej a řekl jsem si, jó hoši, to budou všechny ty nespolehlivé klumpy ostatních zoufalých.

Už jsem tenhle modem chtěl vyhodit, a pak jsem si všimnul že mám ještě jeden adaptér/zdroj TP-LINK asi od nějakého switche, který měl stejný konektor, ale bohužel jen 9V/1A, který jsem předtím vyřadil z pokusů kvůli nižšímu napětí. No, řekl jsem si, zkusím ho, maximálně nenabootuje.
Ale naopak, modem nabootoval a hned napoprvé se připojil na 4G :-) .
Zkusil jsem znovu vypnout a zapnout, a znovu se bezproblémů připojil. Zkusil jsem to asi 50x, a pokaždé se připojil!
Nechal jsem ho běžet dlouho a neodpojil se od 4G! Huh! Prostě se zdrojem 9V/1A běžel a startoval spolehlivě!

No a když potom pršelo, vytáhl jsem regulovaný zdroj, udělal si kablík s konektorem Barel 5,5x2,5, a zkusil jsem co vlastně ta krabka potřebuje.
No byl jsem hodně překvapený, protože od minimálních hodnot 5V a 1A(omezení proudu) startoval a neodpojoval se, prostě fungoval jak má. (hodnoty 4,90V nebo omezení proudu na 950mA způsobovalo, že i když krabička (moje konkrétní) nastartovala, tak jakmile se chtěla připojit na 4G, tak se restartovala)

Takže jsem si udělat další napájecí kablík ze starého kabelu USB A, na konec připájel opět barel konektor 5,5x2,5 (červený drátek +, černý drátek -, zbylé ustříhnout/zaizolovat), a teď ten modem provozuju z obyčejné usb nabíječky Samsung 5V/2A, a funguje zcela spolehlivě (zatím, musím zaklepat...)

No, a zbývá jen otázka, proč TP-LINK jako firma dává ke všem těmto krabičkám jednotné zdroje 12V? A jestli teda moje zkušenost je přenositelná na ostatní MR200, nebo snad i na jiné krabičky..

Jestli bude zase někdy pršet, asi zkusím někde vyhrabat všechny ty staré switche a wifi routry, které jsem pro zamrzání/nespolehlivost vyřadil, a zkusím od jakého napětí a proudu jsou vlastně ochotné běžet, a jestli snížení jejich napájecího napětí je náhodou nevrátí zpátky do života?

Předmět Autor Datum
Zaujimalo by ma ako a čím si meral to zvlnenie...
Kilo.Viktor 03.05.2021 19:44
Kilo.Viktor
Fluke 87V na V AC, a Fluke 187 na mV AC. Já jsem ten zdroj podezíral dlouho, dokonce jsem modem jed… nový
Lk1 03.05.2021 19:57
Lk1
Zaujímavé, ja som to doteraz meral osciloskopom, pretože meria až do 120 MHz a frekfencie meničov sú… nový
Kilo.Viktor 03.05.2021 20:47
Kilo.Viktor
Jasně, u super nej nej měniče s 1MHz frekvencí se s multimetrem nechytám, ale F187 s RMS do 100kHz n… nový
Lk1 04.05.2021 09:13
Lk1
Môže to byť trochu komplikované, ale žiadna ducharina to nie je. Tí, ktorí vedia ako na to, nemajú p… nový
Kilo.Viktor 04.05.2021 10:40
Kilo.Viktor
Nadviazem mozno trosku mimo . . . ale tiez suvislost s TV. Na kablovom rozvode UPC je na konci pripo… nový
truhlik 04.05.2021 10:51
truhlik
120V 60kHz - to je o čem mluvím, přibližně polovina síťového napětí na neuzemněném/ve vzduchu sekund… nový
Lk1 04.05.2021 14:39
Lk1
No veď ano, len bez oscilo by som na to nikdy neprišiel prečo ten dekodér nefunguje. poslední
Kilo.Viktor 04.05.2021 15:21
Kilo.Viktor
Ještě pro úplnost přikládám fotku nabíječky Samsung 5V/2A, která tomu modem wifi routeru moc chutná… nový
lk1 04.05.2021 10:09
lk1
pokud nebylo zvlnění měřeno osciloskopem kvůli zachycení tenkých nevyfiltrovaných špiček/poklesů, ne…
lední brtník 03.05.2021 19:54
lední brtník
Ty původní všechy TP-LINK adaptéry/zdroje jsou samozřejmě spínané a stabilizované 12V/1,5A, takže po… nový
Lk1 04.05.2021 09:21
Lk1

Fluke 87V na V AC, a Fluke 187 na mV AC.

Já jsem ten zdroj podezíral dlouho, dokonce jsem modem jeden čas napájel z regulovaného zdroje 12V, i z nespínaného stabilizovaného zdroje 12V (myslel jsem tehdy že to pomůže, když proti spínaným má zanedbatelné zvlnění), ale nic nebylo platné, furt jsem totiž dodržoval těch 12V.

Jsem tak nadšený že jsem se musel podělit :-)

Jasně, u super nej nej měniče s 1MHz frekvencí se s multimetrem nechytám, ale F187 s RMS do 100kHz na běžných adaptérech pořád funguje.
Přesně si to nepamatuju, myslím že nezatížené byly kolem 2-5mV RMS, zatížené krabkou cca 40-60mV RMS, což je RMS špic, nikoli špice.
Ono s běžným uzemněným osciloskopem je to docela duchárna aby se neměřil hlavně úbytek na indukčnosti zemního drátu sondy, kterou protékají špice vracející se touhle nově přidanou "součástkou" na primár (a ještě přes síťovou šňůru osciloskopu)
Dneska ráno jsem zkusil asi 20 startů, bez chyby, vždy se na 4G chytil, napájení pořád 5V !

Môže to byť trochu komplikované, ale žiadna ducharina to nie je. Tí, ktorí vedia ako na to, nemajú poblém merať aj s osci, alebo analyzérmi na frekfenciách aj nad 10 GHz. (ja to niesom, nemám také vybavenie).
S tým mojim osci je ovšem problém odmerať priebehy pod 10 mV. To v podstate už ani moc nepoznám či to je sinus, alebo píla ak je to vysokej f.
Takým spôsobom som v minulosti zistil, prečo mi nefunguje satelitný dekodér na jednom Sony TV. Na anténovom konektore TVP som nameral 120V na f. okolo 60 KHz. Ako by si s ním poradil FLUKE netuším, bo to malo ihlové impulzy o amplitúde takmer 120V.

Nadviazem mozno trosku mimo . . . ale tiez suvislost s TV. Na kablovom rozvode UPC je na konci pripojneho miesta (koaxial UPC) medzi stredom a tienenim cca 100-120 V, merane len voltmetrom. Moze to sposobovat vypadky zvuku a obcasne kockovanie obrazu v TV ? Pride PAT a MAT z predmetnej firmy (rozumej "technik") odmeria uroven signalu a ide prec.

120V 60kHz - to je o čem mluvím, přibližně polovina síťového napětí na neuzemněném/ve vzduchu sekundáru/výstupu spínaného zdroje proti PE(N), normálka.
Za to může dvojice Y kondenzátorů, které jsou tam ovšem nutné pro potlačení rušení.
Stačí jednu stranu výstupu propojit s PE(N), nebo kvůli zabránění zemní smyčky zařadit odpor cca 5-10kOhm mezi výstup a PE(N), a je po napětí, teda zbyde jen maličké, v poměru kapacitní reaktance Y kondenzátoru a toho odporu 5-10kOhmu.

pokud nebylo zvlnění měřeno osciloskopem kvůli zachycení tenkých nevyfiltrovaných špiček/poklesů, nemá vůbec smysl.

snižování napětí na 5V stabilizovaných je fajn, ale aby netopilo, dělá ho spínaný stabilizátor - který může zhoršovat čistotu výstupního napětí.

edit:
já než tu rozepíšu své dvě věty, už tu kratší a výstižnější odpověď je. dlabu na to, jdu do houští.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru