Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem připojení WIFI -- další PC

zdravím
máme doma wifinu.. vedle přes zahradu máme router a tam odsad se to tahá.. jenže signál není nic moc a tak na stacionárním pc mám ještě přídavnou anténu.. a s ntb musím být proti oknu abych chytnul slušnější signál... a jde mi o to jestli dokáže ta anténa na stacionárním PC vysílat signál tak.. aby to mohl přijímat ntb.. asi je to nereálný.. jedině mě pak napadlo to píchnout přes LAN kabel.. co si o tom myslíte vy?

Předmět Autor Datum
Co to je za router a jakou má anténu? Nejde dát silnější?
host 28.09.2008 22:52
host
je to nějakej d-link přesně nevím.. a anténa by šla dát silnější, ale musela by se koupit.. ale šlo…
MagicQ 28.09.2008 22:56
MagicQ
anténu máš nějakou (vše)směrovou na zahradě, a pak tu krátkou 2db u routeru? 1. u routeru bývá výměn…
lední brtník 28.09.2008 23:31
lední brtník
no nevím jestli jsem to pochopil správně.. ale máme jenom tu krátkou anténu co je v balení.. a route…
MagicQ 28.09.2008 23:38
MagicQ
rozumím správně, že anténka je použitá na příjem signálu do routeru, a z něj vedou jen lan kabely k…
lední brtník 29.09.2008 00:26
lední brtník
asi jsem to vysvětlil špatně.. vedle v baráku je router a ten vysílá signál přes zahradu.. doma máme…
MagicQ - ve škole 29.09.2008 15:49
MagicQ - ve škole
Jestli to je jedním směrem - někam přes zahradu, vřele nedoporučuji všesměrovou anténu (pendreky), a…
Rce 29.09.2008 13:17
Rce
Úplně to pořád nechápu. Zkusím to popsat po svém a napište, zda to tak je. Router R (nějaký d-link)…
jbo 29.09.2008 13:04
jbo
anténa vede přímo do pc do wifi karty..
MagicQ - ve škole 29.09.2008 15:42
MagicQ - ve škole
Asi by to možná chtělo nějaký repeater? "Krabička s anténkou", která je zapojená jen do zásuvky, "ch…
P.D. 29.09.2008 20:56
P.D.
jo něco takovýho by bylo vhodný
MagicQ 29.09.2008 21:08
MagicQ
[Asi by to možná chtělo nějaký repeater? "Krabička s anténkou", která je zapojená jen do zásuvky, "c…
Skipi 29.09.2008 23:02
Skipi
WDS - wireless distribution system
JR_Ewing 30.09.2008 00:02
JR_Ewing
Ano, omlouvám se, oprava - WDS.
Skipi 30.09.2008 00:04
Skipi
Jinak nejsem zastancem WDS, protoze kazdy jeden paket musi procestovat celou sit ( nikde neni zadny…
JR_Ewing 30.09.2008 00:14
JR_Ewing
Taky tomu moc nefandím, ale z nouze na pár dní, než se pořídí něco stabilnějšího, proč ne.
Skipi 30.09.2008 00:48
Skipi
čili někdo vysílá malou 2db anténkou od routeru - jen pro tebe nebo pro víc lidí? - pro víc: hodila…
lední brtník 30.09.2008 00:09
lední brtník
Nejjednodušší by asi bylo použít 2 krabičky. Jedna krabička by signál přijímala (do té by se zapojil… poslední
jbo 30.09.2008 08:17
jbo

je to nějakej d-link přesně nevím.. a anténa by šla dát silnější, ale musela by se koupit.. ale šlo mi spíš o to vyřešit to teď aktuálně pač ten stacionární pc (viz jiný thread) je celkem nedostupnej (vir).. a tak přemýšlím jestli by to šlo vyřešit třeba nějak takhle.. jinak o nějaký silnější anténě se už uvažuje..

anténu máš nějakou (vše)směrovou na zahradě, a pak tu krátkou 2db u routeru?
1. u routeru bývá výměnná za delší (zisk 5db, 7db)
2. možná nebude třeba, nejdřív se podívat do nastavení routeru, zda máte výkon wifi na max: do prohlížeče dáš ip adresu routeru, asi bude chtít heslo pro "admin".

no nevím jestli jsem to pochopil správně.. ale máme jenom tu krátkou anténu co je v balení.. a router je u okna mířící přes zahradu (cca 10m žádný překážky)... a to nastavení v tom routeru.. neznám přihlašovací údaje.. ty zná bratr a teď není doma.. ale pravděpodobně to bude nastavený na max.. ale nejspíš se to vyřeší tou silnější anténou..

v tom úvodu mě napadlo to udělat jako že z routeru do antény.. a jestli ta anténa by dokázala taky vysílat signál aby to mohli příjímat další pc.. ale to je nereálný si myslím. Chtěl jsem se v tom jen ujistit

rozumím správně, že anténka je použitá na příjem signálu do routeru, a z něj vedou jen lan kabely k pc? ta samá anténa totiž nemůže být použitá pro vysílání k dalším pc.
10m (přes sklo) není nic, to musí fungovat. není k té venkovní tažený příliš dlouhý anténní kabel, který by měl velký útlum?
nemáš notebook s wifi, že bys zachytil přímo signál z venkovní antény, jen pro ověření síly signálu?

asi jsem to vysvětlil špatně.. vedle v baráku je router a ten vysílá signál přes zahradu.. doma máme jeden stacionární pc v kterým je wifi karta a jelikož dole u pc není signál tak se dokoupila silnější anténa pro lepší příjem která se dala za okno proti routeru ( těch 10m přes zahradu)... no a mě by zajímalo.. jestli ta anténa která vede do PC... jestli dokáže vysílat signál i dál.. jako ten router.. a můžu to příjímat do ntb.

a ten notebook.. já příjímám signál přímo z routeru.. proto musím být blízko okna abych chytil lepší signál..

vím že přes LAN kabel je možné.. když jeden pc je na netu.. a připojím k tomu jiný pc.. tak to první pc můžu používat na připojení na net.. a šlo mi o to jestli by to šlo nějak takhle fungovat i u wifi

snad jsem to vysvětlil správně

Jestli to je jedním směrem - někam přes zahradu, vřele nedoporučuji všesměrovou anténu (pendreky), ale naopak sektorovou nebo přímo yaginu. Zvýší se pokrytí potřebného prostoru a nezasviní tolik vzduch. Ono když to nejde, tak každý přidá páru a už se tam do toho vzduchu nevejde. Podívej se (resp. bratr), kolik toho tam je, najdi méně obsazený kanál (ideálně prázdný ale ten asi nenajdeš). Směrová anténa bude mít také větší zisk na příjem z toho PC na tu malinkatou anténku. Též doporučuji tuto anténu nahradit aspoň sektorovkou. Směrovýma anténama by to mohlo přijímat i další PC až z toho routeru. Důležitá je přímá viditelnost, případně doladit signál pilou na stromech a chroští.

Úplně to pořád nechápu. Zkusím to popsat po svém a napište, zda to tak je. Router R (nějaký d-link) je mimo místnost (přes zahradu). U vás v místnosti je nějaká anténa A, která zesiluje signál pro PC. Teď nastává to co nevím. Anténa sama o sobě nic neudělá. Musí být s PC nějak spojena. Buď je připojena k nějaké samostatné krabičce (router či access point) a z ní je přes UTP kabel připojeno PC nebo z antény vede přímo kabel do nějaké karty v PC?

Asi by to možná chtělo nějaký repeater? "Krabička s anténkou", která je zapojená jen do zásuvky, "chytá" signál přes zahradu a následně ho šíří dál po domě...
Buď stačí nějaké AP s dostatečně výkonou anténou a správně nakonfigurované nebo jsem nedávno četl, že existuje cosi, co rozšíří všechen signál, který jde kolem - odpadá konfigurace (použitelné i pro lamy), ale už nevím jak se to jmenovalo... :-/

[Asi by to možná chtělo nějaký repeater? "Krabička s anténkou", která je zapojená jen do zásuvky, "chytá" signál přes zahradu a následně ho šíří dál po domě...]
Netuším jestli to má ten Váš D-Link v nastavení, ale hledejte AP VDS neboli opakovač, popis nastavení a problémů s omezením datové propustnosti zde: wds

Jinak nejsem zastancem WDS, protoze kazdy jeden paket musi procestovat celou sit ( nikde neni zadny system ARP, ze by accesspoity fungovaly jako switche ), takze to poradne zpomaluje celou sit. Radeji bych volil zarizeni, ktere ma dve nezavisle wifi karty a jeden LAN port ( nejaky mikrotik nebo alix board ). Vsechny tri sitovky se nastavi do jednoho bridge, kazda z wifi bude mit jiny kanal. Jedna wifi karta bude jako klient s antenou namirenou proti antene Dlinku ( lepsi by byla smerova, pokud v miste Dlinku neni vyzadovana wifi ), druha jako AP, na obe site se nastavi stejne sifrovani a SSID. No a lankou se pripoji ten pocitac. Tohle je nejcistci reseni, ale bohuzel se nedela out-of-the-box. Ze by to nektera krabicka za petikilo umela rovnou. A taky to stoji trochu vic.

čili někdo vysílá malou 2db anténkou od routeru - jen pro tebe nebo pro víc lidí?
- pro víc: hodila by se třeba ta 5-7db tyčka (nebo jestli může zkontrolovat na routeru nastavení výstupního výkonu na max)
- jen pro tebe: potřebuješ signál přivést k pc co nejkratším svodem. jestli používáš zas stejnou krátkou 2db anténku u wifi karty, náhrada směrovou "kostkou" pomůže. jestliže by routerista měnil anténku za delší kvůli dosahu pro více lidí, tobě by mohlo stačit koupit obdobný typ.

ale pokud je v okolí více různých sítí, je lepší místo tyčkových všesměrových používat např čtvercové směrové antény, ať se vzájemně tolik nerušíte, případně zkusit jiný kanál. jinak ten z vedlejší sítě přidá anténu s větším ziskem nebo zvětší výkon, a rušíte se zas.

Nejjednodušší by asi bylo použít 2 krabičky. Jedna krabička by signál přijímala (do té by se zapojil stávající kabel z antény) a druhá by jej šířila skrz kabel nebo wifi po bytě (krabičky by byly spojeny UTP kabelem). Např. by šlo použít 2x Ovislink 5460 (celkem cca 2000 Kč). Slyšel jsem tady v nějaké diskusi i o zařízení mikrotik, kam se dají koupit 2 wifi karty, ale zkušenost s ním nemám (tím by pak byla jen jedna krabička, cena byla zmiňována cca 3000 Kč).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru